V Bratislave uviedli v premiére slovenský film Agáva

Počas slávnostného večera sa divákom prihovorili tvorcovia filmovej novinky. Po ich boku sa predstavili tiež herci Katarína Šafaříková a Attila Mokos.

31.03.2016 14:00
Agáva Foto:
Katarína Šafaříková v snímke Agáva.
debata

Tvorcovia a herci predstavili v stredu v jednom z bratislavských multiplexov v slávnostnej premiére novú slovenskú filmovú drámu Agáva režiséra Ondreja Šulaja. Agáva je hraný film na námety druhej kapitoly románu Agáty slovenského spisovateľa Ladislava Balleka. Ide o zdanlivo jednoduchý ľúbostný príbeh nešťastnej lásky zasadený do prelomového obdobia tesne po druhej svetovej vojne (rok 1947, pozn. SITA), vo vnútri ktorého sa však odohráva silná psychologická štúdia rôznych charakterov.

Ústredná dejová línia snímky sa odohráva medzi mladou manželkou váženého staviteľa Hampla Naďou a učiteľom Danielom Orešanským, medzi ktorými prepukne nečakaná vášeň. Naďa je spočiatku síce rozhodnutá Danielovej charizme nepodľahnúť, no horúce leto a omamná vôňa rozkvitnutej agávy jej rozhodnutie skomplikujú. V hlavných úlohách sa predstavili Katarína Šafaříková, Milan Kňažko, Marek Geišberg, Milan Lasica, Diana Mórová, Attila Mokos a Pavol Šimun. Po ich boku sa však vo filme objavilo i mnoho ďalších známych hereckých tvárí, medzi nimi napríklad Ady Hajdu, Tomáš Janovic, František Kovár, Boris Farkaš, Branislav Deák, Zuzana Porubjaková, Ivana Kuxová, Martin Nahálka, Zuzana Konečná, Lukáš Latinák, Zuzana Šebová, Mária Breinerová, Rebeka Poláková, Róbert Jakab, Juraj Kemka, Miroslav Noga, Éva Bandor či Vlado Zboroň.

Agáva je Šulajovým prvým režisérskym počinom, ktorý sa dostal do kín, keďže jeho prvé dve snímky boli televízne. "Ja nechcem byť režisérom a nemal som pocit, že táto snímka bude nejakým mojím režisérskym posolstvom o tom, čo všetko viem o kinematografii, o živote, o sebe a o Ballekovi. Bola to pre mňa hra o tom, akým spôsobom dokážem komunikovať sám so sebou ako so scenáristom. Scenár som si napísal pred sedemnástimi rokmi a teraz som skúsil, či to, čo som z Balleka a jeho literatúry do seba za tie roky dostal, dokážem nejakým spôsobom aj režisérsky spracovať,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA.

Hercov, ktorých do novinky obsadil, pozná podľa vlastných slov z divadla. "Oslovil som do snímky hercov, s ktorými som spolupracoval už v divadle, ktorých mám rád a ktorých poznám veľmi dôverne a tak isto som si vyberal aj tvorivých spolupracovníkov, takže to bola pre mňa taká prechádzka ružovou záhradou, bez stresu a bez nejakých veľkých ambícií. Snažil som sa hlavne viesť dialóg so sebou ako so scenáristom. Bola to príjemná robota,“ dodal režisér, ktorý však musel počas nakrúcania snímky čeliť i viacerým komplikáciám. "Museli sme film točiť na niekoľko etáp, keďže ide o dobový film a bolo to finančne dosť náročné. Nakrúcali sme teda v rôznych ročných obdobiach od začiatku mája až do začiatku novembra, pričom dej filmu sa ale odohráva len v tom najhorúcejšom lete a v Ballekovi je zároveň prítomná jedna výrazná téma akoby cez vôňu agátov, no my keď sme začali nakrúcať, agáty už odkvitli… Stihli sme zachytiť len jeden posledný agátový strom a z neho sme sa snažili vyrobiť atmosféru celého filmu,“ prezradil Šulaj.

Katarínu Šafaříkovú, ktorú obsadil do hlavnej úlohy, si vraj všimol vo všetkých jej doterajších inscenáciách. "Katka má v sebe také zvláštne tajomstvo, ktoré má aj postava Nadi Hamplovej. Mal som pocit, že to tajomstvo dokáže preniesť aj na filmové plátno a myslím, že sa jej to aj podarilo. Práca s ňou bola naozaj veľmi príjemná,“ poznamenal Šulaj.

Producentsky snímku zastrešil Patrik Pašš, o hudbu sa postaral český skladateľ, spevák a textár Michal Pavlíček a kameramansky sa na snímke podieľal Tomáš Stanek.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Agáva #Katarína Šafaříková