Festival Hory a mesto zvoláva dobrodruhov

Dobrodružstvo je lákavé a osobité čaro má aj keď je sprostredkované filmami či vyrozprávané neobyčajnými ľuďmi, ktorí ho zažili na vlastnej koži. Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva už po sedemnásty raz prinesie do Bratislavy silný závan sviežej exotiky. Festival Hory a mesto sa začína v stredu 7. apríla a v Cinema City Aupark potrvá do nedele 10. apríla.

06.04.2016 12:00
Festival Hory a mesto uvedie aj pôsobivý... Foto:
Festival Hory a mesto uvedie aj pôsobivý dokument K2-Dotknúť sa neba.
debata

Festival bude aj tento rok zaľudnený vetrom a slnkom ošľahanými hosťami. Okrem tradične silného zastúpenia lezcov a skialpinistov sa o svoje zážitky podelia aj vodáci Zuzana Balejová a Pavel Andrassy, horský cyklista Zdeno Brnoliak, surfer Michal Csáder, americký ranger Gregg Losinski, paraglajdista Alberto Rizzi a mnohí iní. Dvadsaťdeväť hostí z celého sveta si prinesie neodolateľné zážitky, ktoré priblíži štyridsiatka filmov. O skúsenostiach porozprávajú v rámci prednášok spojených s multimediálnymi prezentáciami.

Nakaziť sa úspechom

Hory a mesto otvorí dnes o 19. h prednáška trinásťročnej lezkyne Vandy Michalkovej, najmladšej hosťky v histórii festivalu. Lezeniu sa venuje od piatich rokov a minulý rok vyrovnala slovenský ženský rekord, keď v slovinskej Mišej peči zdolala cestu Missing link. „Vanda Michalková lezie v trinástich rokoch to, o čo sa mnoho špičkových slovenských lezcov len pokúša,“ vysvetľuje lezec Martin Krasňanský. Športovec bol súčasťou minuloročnej horolezeckej expedície v Južnej Amerike a spolu s Jozefom Krištoffym a Vladom Lilekom porozprávajú hosťom festivalu o ich úspešnom prvovýstupe po jednej z najťažších voľne lezených líniách v juhoamerickej Patagónii.

Ich prednášku zahŕňa sekcia Slovenská Patagónia, kde sa predstaví aj ďalšia významná patagónska expedícia slovenských lezcov Jána Smoleňa a Michala Sabovčíka. „Patagónia je svetový pojem, divoká príroda, extrémne náročné počasie a jedny z najťažších skalných stien na svete, ktoré Slováci naposledy úspešne zdolali v roku 1983,“ vysvetľuje Krasňanský a dodáva, že oba minuloročné výstupy zaradili Slovensko k celosvetovej horolezeckej špičke. Zážitky oboch tímov si môžete vypočuť na prezentácii vo štvrtok o 20. h.

Podujatie po novom zaostrilo aj pod morskú hladinu. Do tajov nádychového potápania vás vtiahne mladá slovenská freediverka Katarína Lynczényiová. „Freediving si mnohí predstavujú ako vo filme Magická hlbočina, v skutočnosti je to seriózny šport a práve Slováci a Česi patria medzi najlepších na svete,“ hovorí Lynczényiová. Športovkyňa priblíži nádychové potápanie ako životný štýl a vo štvrtok o 20.30 porozpráva aj o exotických miestach, ktoré vďaka nemu spoznala.

Aj slovenskí dobrodruhovia filmujú

V súťažnej sekcii festivalu Hory a mesto má zastúpenie osem slovenských filmov. „Najčerstvejší je surferský film Michala Csádera The right place – Sao Miguel. Spolu s Jakubom Šipošom objavovali ostrov v Azorskom súostroví. Premiéru bude mať aj film Martina Grajciara Kaľamárka, o kultovej lezeckej oblasti nad Detvou, mekke slovenského lezenia. Autor okrem pekných záberov poctivo vyspovedal viacerých pamätníkov a priekopníkov lezenia v tejto oblasti,“ približuje programová koordinátorka festivalu Natália Bokníková.

Festival uvedie aj dokument Braňa Molnára Biele objatie, ktorý podľa nej nazerá na tému lavíny surovo, z rôznych uhlov. Skladá výpovede ľudí, ktorých lavína priamo zasiahla alebo boli súčasťou záchranárskeho tímu. Súťažiť bude aj ďalší Molnárov dokumentárny film Vo vetre kopýt s pomerne ojedinelou témou. Filmár tu mapuje život chovateľov koní na Muránskej planine a v Slovenskom raji. „Ako režisér sa vypracoval, obe snímky majú pôsobivú kameru a sú dramaturgicky komplexné,“ dodáva Bokníková.

Hory a mesto predstavia aj víťaznú snímku „bratského“ festivalu, ktorý sa koná v kanadskom Vancouvri. Dokument K2 – Dotknúť sa neba poľskej režisérky Elizy Kubarskej je pohľadom do zákulisia tragédie, ktorá postihla horolezcov počas výstupu na horu K2 v roku 1986. Jej súčasťou bol aj himalájista Kurt Diemberger, jeden z hlavných hostí festivalu.

Minimalistická turistika po Nórsku, Mongolskom na koni, na bicykli po Tadžikistane či nafukovacím člnom po Dunaji? Aj obľúbená sekcia Cestokluby kino svet je nabitá inšpiráciami na prebádanie odľahlých kútov sveta a neznámych civilizácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #festival #Hory a mesto #dobrodružstvo