Živé dobrodružstvo so svetovými hosťami na festivale Hory a mesto

Festival Hory a mesto privíta viacero zaujímavých hostí.

06.04.2016 16:00
48 hory a mesto Kurt Diemberger Foto:
Himalájista Kurt Diemberger.
debata

Himalájista Kurt Diemberger

Rakúska legenda himalájizmu, osemdesiatšty­riročný fotograf, publicista a horolezec, ktorý ako prvý zdolal osemtisícové vrchy Broad Peak a Dhaulágirí. Diemberger je priekopníkom náročného alpského štýlu lezenia bez kyslíkových prístrojov. Ako prvý sa pokúsil vyliezť na Mount Everest východnou stenou a za dokument o tejto expedícii získal cenu Emmy. Keď sa filmár pokúšal v roku 1986 zdolať K2, „horu všetkých hôr“, ako ju sám nazýva, skupinu postihla tragédia a jeho dlhoročná životná partnerka Julie Tullisová výstup neprežila. Nielen o tejto náročnej výprave porozpráva v piatok o 20. h.

Lezkyňa Daila Ojedaová

Rodáčka z Kanárskych ostrovov patrí medzi najlepšie skalné lezkyne na svete. Lezeniu prepadla v osemnástich rokoch a surf vymenila za lezečky. Presťahovala sa do španielskeho Katalánska, do oblasti známej skvelými podmienkami pre tento šport so silnou lezeckou komunitou. V súčasnosti žije vo Francúzsku v Hautes Alpes, kde tiež netrpí núdzou o horolezecké výzvy. Daila Ojedaová prezradí, ako žije svoj sen a prinesie so sebou fotografie a krátke filmy. Inšpirovať sa môžete v sobotu o 20. h.

Ranger Gregg Losinski

Syn slovenských emigrantov a vyučený ranger pôsobí ako ochranár v americkom Yellowstonskom parku a Národnom parku Glacier. Losinského špecializáciou sú medvede, ktoré skúma a pozoruje viac ako tridsať rokov. V rámci sekcie zameranej na národné parky porozpráva o tom, že medvede a ľudia môžu žiť vo vzájomnej harmónii kdekoľvek na svete. Losinski je poradcom pre Spoločnosť pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou na Slovensku a aj naše „problémové“ medvede už niekoľkokrát navštívil.

Paraglajdista Alberto Rizzi

Počas piatkovej prednášky nás Talian Alberto Rizzi o 17. h zasvätí do tajov paraglajdingu. Športovec sa voľnému lietaniu na špeciálnom padáku venuje od konca osemdesiatych rokov. Zhrnie históriu mladého športu a divákovi sprostredkuje poéziu „voľného poletovania“ nad krásnou talianskou krajinou. Súčasťou prezentácie budú krátke videá z pretekov Valle Super Final 2015 a zo slovenských pretekov v paraglidingu, ktoré sa konali pri Brezne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Hory a mesto #hostia #Gregg Losinski #Kurt Diemberger #Daila Ojedaová #Alberto Rizzi