Filmové premiéry: Londýn v plameňoch aj tajomná Ulica Cloverfield 10

Vo štvrtok 7. apríla si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť Pata & Mata, tajomnú Ulicu Cloverfield 10. časozberný dokument Mallory aj oscarový Spotlight.

07.04.2016 09:00
cloverfield Foto:
Hlavné úlohy v tajuplnom filme Ulica Cloverfield 10 stvárnili John Goodman, Mary Elizabeth Winstead a John Gallagher Jr.
debata

Mallory

Trinásť rokov na ceste zo dna v dokumentárnom filme Heleny Třeštíkovej. Po unikátnych časozberných dokumentoch Marcela, René a Katka prichádza dokumentaristka Helena Třeštíková s novým filmom, v ktorom 13 rokov sleduje hlavnú hrdinku Mallory, ktorá sa po ťažkých životných peripetiách odhodlane snaží vrátiť do bežného života. Život sa s ňou nemaznal, ona sa však po narodení syna dokázala vymaniť z drogovej závislosti a zvládla aj obdobie, kedy sa ocitla s dieťaťom na ulici a žila ako bezdomovec. Mallory dnes na strednej odbornej škole študuje odbor Sociálna činnosť a svoje uplatnenie nakoniec našla v pomáhaní tým, ktorých život pozná najlepšie – ľuďom na okraji spoločnosti. Film Mallory je tak okrem iného filmom o nádeji, že každý ma šancu zmeniť svoj život.

Spotlight

Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams a Liev Schreiber v hlavných úlohách skutočného príbehu, v ktorom reportéri amerického denníka The Boston Globe odhalili masívny škandál zneužívania maloletých predstaviteľmi miestnej arcidiecézy. Prípad nemal dopad len na hŕstku obvinených duchovných, ale otriasol celou katolíckou cirkvou. Film získal dvoch Oscarov – v kategóriách Najlepší pôvodný scenár a Najlepší film. – See more at: www.itafilm.sk/film/spotlight

Pat & Mat vo filme

Dvojica „kutilov“ Pat a Mat sa vracia na scénu a to priamo v celovečernom filme pre celú rodinu. Známa dvojica v roku 2016 oslavuje 40. narodeniny a doteraz sa na striebornom plátne ešte nepredviedla. Pre kutilov ich kalibru to ale samozrejme nemôže byť žiaden problém. Obzvlášť, keď na povale majú krabice plné filmov a pod schodami premietačku, na ktorej svojim fanúšikom radi odpremietajú svoje príhody. Neboli by to ale oni, ak by sa nestretli s celým radom nástrah. A tak sa teraz stretnú so zákerným kaktusom, suchým stromom, alebo sa rozhodnú "zvelebiť“ svoj príbytok originálnymi úpravami. Ako sa im to podarí?

Ulica Cloverfield 10

Len tak si idete v aute a zrazu do vás z boku napáli nejaký idiot. Prebudíte sa poudieraný, ale živý v podzemnej kobke, kde vám neznámy čudák povie, že ste práve vyhrali hlavnú cenu v životnej lotérii. Ste zmätený? Výborne. Presne to chcel docieliť producent J. J. Abrams vo svojom thrilleri. Aby sa diváci cítili ako Michelle, hrdinka filmu Ulica Cloverfield 10.

Spomínaný neznámy čudák (John Goodman) sa volá Howard a je to skúsený „Prepper“. To sú ľudia, ktorí tušia, že jedného dňa prestane fungovať svet, a tak sa na to pripravujú. Napríklad Howard si postavil a komfortne vybavil podzemný bunker. Výhra Michelle (Mary Elizabeth Winstead) spočíva v tom, že ju našiel vo vraku havarovaného auta a presunul do svojho krytu krátko predtým, než Zem v plnej sile zasiahla gigantická katastrofa, ktorá zničila všetok pozemský život. Howard, jeho kamoš, ktorý mu so stavbou pomáhal (John Gallagher), a Michelle sú podľa všetkého široko ďaleko jediní, čo prežili. Škoda, že mimo bunkra je vzduch kontaminovaný a preto z neho nemôžu von. Michelle ale tejto teórii veľmi neverí. Howarda považuje za magora, ktorý ju uniesol a pod zámienkou ju chce udržať v bunkri. Lenže dôkazov, že má tento apokalyptický vizionár pravdu, sa postupne objavuje stále viac… Rovnako ako dôkazov toho, že Howard je fakt riadny magor.

Tvorcovia filmu držia rozuzlenie zápletky v maximálnom utajení. Zdá sa, že Ulica Cloverfield 10 nadväzuje na katastrofické sci-fi Cloverfield, ktorého dej priniesol útok mimozemšťanov na Zem. Producent Abrams, mimochodom tiež režisér najnovších Star Wars, ale krúti hlavou: „To by sme tento film nazvali Cloverfield 2. Toto je úplne iný žáner a úplne iný film. Oveľa desivejší,“ sľubuje Abrams.

Nórsky ninja

"Neskutočný príbeh o skutočnom nórskom politikovi Arne Treholtovi, ktorý ako nórsky ninja chráni svoju krajinu počas špionážnej Studenej vojny.”

Satirická fantaskná snímka, opierajúca sa o skutočný príbeh nórskeho diplomata Arneho Treholta, rozpráva o špeciálnej jednotke ninjov zriadenej nórskym kráľom počas obdobia studenej vojny. Film, nakrútený ako naivisticky štylizované video, je vtipným mixom šikovnej amatérskej kinematografie s prehnanou gýčovitosťou a mechanickými trikmi v štýle béčkových sci-fi filmov a televíznych seriálov.

Moja tučná grécka svadba 2

Toula, Ian a celé ich rozvetvené príbuzenstvo sa vracajú v pokračovaní jednej z najúspešnejších romantických komédií všetkých čias. Tety, strýkovia, babky, dedkovia, netere, synovci, vnúčatá a ďalší členovia tejto obrovskej bláznivej rodiny si spolu s filmovými divákmi užijú ešte viac skvelej zábavy a dobrého jedla na ďalšej veľkej a nezabudnuteľnej gréckej svadbe.

Londýn v plameňoch

Biely dom už dobyli a teraz si teroristi zoberú ešte väčšie sústo. Na pohreb britského premiéra sa zídu lídri celého západného sveta a vďaka bezpečnostným manévrom by Londýn v tej chvíli mal byť tým najbezpečnejším miestom na zemi. Namiesto toho sa však stane smrtiacou pascou. Prekvapivé a drvivé útoky za sebou zanechajú svetových vodcov v pozíciách mŕtvol, výbuchy šíria skazu a monumenty anglickej metropoly sú v plamenech. Londýn a západný svet sa behom chvíle ocitnú na kolenách. Hrozivej situácii a budúcnosti v totálnom chaose sa znova postaví Gerard Butler s britským agentom po boku. Záchrana nespočíva v predvídateľných vojenských manévroch, ale v poctivej ručnej práci.

A na tú sa Butler pripravil už v rámci tréningu na svoju „božskú“ postavu v Bohoch Egypta. V horiacom Londýne sa však nepredstaví ako tyranská mlátička, ale ako inteligentný „sekuriťák“, navyše so zmyslom pre humor. Na otázku pána prezidenta, z čoho že je stvorený, lakonicky odpovedá: „Z bourbonu a zlých rozhodnutí.“ Hereckú zostavu, ktorá sa v Londýne, prepadajúcom sa do ohnivého pekla, pekne zapotí, dopĺňajú také hviezdy ako Morgan Freeman, Aaron Eckhart (v úlohe US prezidenta) či Angela Basset.

Somnia: Zlo nikdy nespí

Režisér Mike Flanagan nakrútil horor Oculus, ktorý zožal veľký úspech na festivale v Sundance. Do jeho nového filmu Somnia: Zlo nikdy nespí obsadil aj zvučné mená ako Kate Bosworth a Thomas Jane. Film je príbehom manželského páru, ktorému sa zabil malý syn. Aby sa s tragédiou lepšie vyrovnali, adoptujú si malého chlapca. Ale veľmi rýchlo zistia, že to bola veľká chyba. Nový syn má totiž zvláštnu a nevyspytateľnú schopnosť. Čokoľvek sa mu sníva, to sa v realite skutočne objaví.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Spotlight #Mallory #Pat & Mat vo filme #A je to #Moja tučná grécka svadba 2 #Londýn v plameňoch #Somna: Zlo nikdy nespí #Nórsky ninja