Filmárov príde inšpirovať Agniezska Holland aj Islanďan Fridriksson

Na Filmovej a televíznej fakulte bratislavskej VŠMU prebieha od utorka 5. ročník podujatia Visegrad Film Forum, určeného predovšetkým filmovým profesionálom a študentom. Okrem filmových premietaní sú ťažiskom programu prednášky filmových odborníkov z rôznych odvetví kinematografie.

07.04.2016 07:00
Agnieszka Holland si tyká s každým Foto:
Režisérka Agnieszka Holland.
debata

Po stredajších masterclassoch kameramana Martina Žiarana a maďarského scénografa Lászlóa Rajka sa vo štvrtok 8. apríla predstaví významná európska režisérka, Poľka Agniezska Holland. Slovenskí diváci ju môžu poznať aj vďaka filmu Jánošík – Pravdivá história či miniseriálu Horiaci ker.

Režisérka filmov Európa, Európa či V tme sa upísala aj svetovým seriálom. Naposledy režírovala ságu z prostredia najvyššej politiky Dom z kariet, „prsty“ má aj na oceňovanom kriminálnom seriáli The Wire: Špina Baltimoru, a podpísala sa aj pod niekoľko častí obľúbenej televíznej série Odložený prípad. V roku 2010 bola za réžiu seriálu o neworleanských hudobníkoch Treme nominovaná na cenu Emmy. Prednáška Agniezsky Holland, absolventky pražskej FAMU, nesie poetický názov „Vniesť svetlo do sŕdc a myslí prostredníctvom filmu“ a začína sa o 16. h.

Mladý poľský filmár Bartosz Konopka sa vo štvrtok o 10.30 h zameria na problematiku hraníc dokumentárneho filmu a jeho vzťahu k fikcii a realite. Najväčší úspech zaznamenal so svojím tretím filmom Rabbit à la Berlin, ktorý bol nominovaný na Oscara v kategórii najlepší krátky dokument. Filmár tu netradičným jazykom, formou fiktívnej dokumentárnej alegórie reaguje na studenú vojnu a rozdelenie sveta na Východ a Západ povestným Berlínskym múrom.

Visegrad Film Forum prebieha do soboty a posledný masterclass s podtitulom „Komédia a smútok ruka v ruke“ bude patriť severanovi Fridrikovi Thorovi Fridrikssonovi. Režisér, scenárista a príležitostný herec, nepoznačený štúdiom na filmovej škole, zastáva názor, že stačí, aby divák jeho film cítil, nemusí mu rozumieť. Do tajov islandskej narácie zasvätí akreditovaných návštevníkov o 16.30 h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Agnieszka Holland #VŠMU #masterclass #Visegrad Film Forum #Bartosz Konopka #Fridrik Thor Fridriksson