Televízne tipy Pravdy: Radikálny islam na domácej pôde aj Účastníci zájezdu

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 7. 4. do 14. 4. Televízne tipy pre vás pripravila Helena Dvořáková, redaktorka magazínu.

07.04.2016 15:51
Jitka Kocurová a Pavel Liška v komédii... Foto:
Jitka Kocurová a Pavel Liška v komédii Účastníci zájezdu.
debata

Štvrtok 7. 4.:

Vojvodkyňa, Jednotka, 20.25

Francúzsky historický film o prapratete princeznej Diany je vlastne životopisný. Ide však o život divoký a vášnivý, aký viedla Georgiana, vojvodkyňa z Devonshiru (hrá ju Keira Knightley), ktorú vraj miloval každý, len vlastný manžel nie. Aká podobnosť s osudom netere!

Bolshoi Babylon: Škandál za oponou, HBO, 21.30

O zákulisí baletu sme videli viacero pôsobivých filmov – Čierna labuť alebo seriál Pot a slzy. Teraz však prichádza autentické svedectvo o tom, čo sa naozaj stalo, a to priamo v chráme baletu, v moskovskom Veľkom divadle. Anglický dokument prináša svedectvo o škandále, ktorý sa tam odohral v roku 2013: tanečník Pavel Dmitričenko zaútočil kyselinou na umeleckého šéfa Sergeja Filina. Vo filme sú rozhovory s tanečníkmi, ktorí priznávajú, že dokonalosť baletu sa vykupuje drinou, ale na prežitie treba aj bezohľadnú ctižiadosť. 

Piatok 8. 4.:

Účastníci zájezdu, Doma, 20.30

Film podľa knihy Michala Viewegha mal úspech. Tento námet – spoločnosť z výletného autobusu – je vďačný. Nátury sa prejavia, ľudia sú zájazdom osudovo spojení, ale zároveň sa odpudzujú. Vzniká z toho inšpirujúce napätie a pre dobrých hercov – ako v tomto filme – je to príležitosť zahrať si "niečo zo života“. Táto česká komédia je z roku 2006 a hrajú v nej Anna Polívková, Eva Holubová, Bohumil Klepl, Ondrej Kovaľ, Květa Fialová, Jana Štěpánková. Utkvela mi v pamäti najmä mladá Anna…

13. komnata Chantal Poullain, ČT1, 21.30

Nedávno bol v šou Jana Krausa jej syn Vladimír a opísal mamu ako živel, ktorý počas jazdy v aute telefonuje, píše si do diára a ešte k tomu fajčí. Bolo to povedané obrazne, ale asi to nebolo ďaleko od pravdy. Chantal je určite zábavná a originálna žena, ale – aj ona má svoju "komnatu“ bolesti.

Cinka panna, Dvojka, 22.30

Film o cigánskej primáške z osemnásteho storočia pripomína, že kedysi boli Cigáni námetom rôznych romantických príbehov, veršov a filmov. Spievalo sa „Cikánko ty krásná…“ a písal o nich aj Puškin. Boli symbolom slobody, voľnosti, vášne. Všetko je už inak, už ich voláme Rómovia. Viac sa hľadí na formu než na obsah. Dúfajme, že vo filme sa vydarilo oboje.  

Sobota 9. 4.:

Ceny Anděl 2015, ČT1, 20.00

Libor Bouček sa prepracoval na exkluzívneho moderátora, ktorý robí len špičkové akcie. Ceny Anděl také budú. Vystúpi aj Aneta Langerová a Dan Bárta. Udeľuje sa soška anjela, ktorý symbolizuje kontakt človeka s nebom – za asistencie anjela. Bude to priamy prenos z Hudobného divadla Karlín. 

Nedeľa 10. 4.:

Globálny hráč, Cinemax, 20.00

Aktuálny námet! Rodinný podnik „Bogenschuetz a synovia“ vyrába v Nemecku kvalitné textilné stroje už po celé generácie. Zrazu je tu však ázijská konkurencia! Aj tak sa deväťdesiatročný Paul Bogenschuetz snaží podnik – svoje životné dielo – zachrániť. Syn za jeho chrbtom rokuje s Číňanmi o predaji firmy. Otec začína tiež konať, privolá si na pomoc dcéry. Rodinná dráma v dobe globalizácie vyznieva tragikomicky.

Štvrtok 14. 4.:

Dilema: Radikálny islam na domácej pôde, HBO, 21.35

Tak toto treba vidieť. Túto dilemu má každý z nás – ako sa stavať k problémom, ktoré prináša doba. Čo je správne a čo nie? Nuž, treba o tom čo najviac vedieť. Aj tento film možno pomôže. Je o islamskom terorizme, ktorý sa rodí dokonca aj priamo v USA. Akcie plánujú a vykonávajú americkí občania a legálni prisťahovalci, ktorí sa priklonili k radikálnemu islamu. Môže pomôcť americká moslimská komunita? Vládni úradníci sa o to pokúšajú. Je to pekne zamotané.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny Anděl #vojvodkyňa #televízne tipy #televízne tipy Pravdy #Bolshoi Babylon: Škandál za oponou #Účastníci zájezdu #Dilema: Radikálny islam na domácej pôde