Týždeň slovenského filmu prinesie dve nové filmové lastovičky

Dôkazom toho, že slovenská kinematografia vstáva z popola, je úspech našich filmov na významných zahraničných prehliadkach. A slovenskí diváci sa učia chodiť na svoje filmy.

11.04.2016 09:00
Záber z filmu Stanko. Foto:
Záber z filmu Stanko.
debata

Krimitriler Červený kapitán v réžii Michala Kollára nedávno zlomil malý tuzemský rekord. Počas otváracieho víkendu si ho pozrelo viac divákov ako Jakubiskovu Bathory. Bilancovaniu minuloročnej filmovej tvorby bude od pondelka do 17. apríla v Kine Lumiére venovaný celý týždeň a pripravené sú aj dve špeciálne uvedenia.

Prehliadku v pondelok o 19.40 h otvorí premiéra čerstvej roadmovie Stanko režiséra a scenáristu Rastislava Boroša. „Stanko je príbehom mladého zlodejíčka, ktorý svoj život preflákal v Taliansku prácou po rôznych farmách, no zistí, že je nespokojný s tým, ako žije,“ približuje režisér.

Keď Stanko dostane za úlohu previesť cez hranice mladé dievča, v jeho živote nastane zlom. Počas dlhej cesty zo Slovenska do Talianska v oldschoolovom mercedese nadobúda táto „povinnosť“ nečakane nový rozmer. „Je to tragikomický príbeh o vznikajúcom vzťahu medzi dvoma odlišnými ľuďmi, ale je aj o zrade. Hrdinovia sú outsideri bez domova na ceste za šťastím a obaja majú svojskú predstavu o tom, čo chcú. Stanko si myslí, že spokojnosť nájde v materiálnych statkoch. Napokon však nedostane to, po čom túži, ale to, čo skutočne potrebuje, aj keď mu to dovtedy nechýbalo,“ líči základnú premisu príbehu Rastislav Boroš.

Ako predobraz Stanka mu poslúžil reálny „podvodníček“ žijúci na trase medzi Slovenskom a Talianskom. „Film má korene v realite, je ňou do istej miery ovplyvnený,“ dopĺňa režisér. Do projektu sa pustil s partiou priateľov, rovnako absolventov VŠMU, ktorí s ním zdieľali túžbu urobiť celovečerný film.

Vo filme účinkujú neherci, čo si vyžiadalo dôkladný kasting. „Hlavná hrdinka je mladé dievča, a kým sme našli vhodnú predstaviteľku, trvalo to asi pol roka. Obchádzali sme stredné školy a umelecké krúžky,“ dodáva filmár. Témou jeho snímky je vznik elementárneho puta medzi dvomi ľuďmi. Príbeh je subtílny, podľa režiséra nebude pre divákov prvoplánovým lákadlom, no atraktívny by mohol byť práve žáner roadmovie.

Film kameramana a fotografa Martina Kollára 5. október mal vo februári tohto roka premiéru na áčkovom festivale v Rotterdame a jeho špeciálna projekcia uzavrie prehliadku Týždeň slovenského filmu 17. apríla o 20. h v Kine Lumiére. Kollár využíva dokumentárne postupy, dáva sa unášať bezprostrednou fotogenickosťou sveta. Film 5. október je pôsobivou vizuálnou filmovou esejou o nevyhnutnosti vyrovnať sa so strachom. Mĺkveho hrdinu potichu desí blížiace sa riziko v podobe operácie.

Kollár natočil film absolútne minimalisticky so svojím bratom počas túlania sa po Európe. "Najlepšie veci sa dejú okolo vás, priamo vo vašej kuchyni, a uvedomil som si, že urobiť film s vlastným bratom je skvelý nápad. Nerešpektoval som výstrahu, že najhoršie je točiť s niekým z rodiny,“ povedal Martin Kollár v rozhovore pre Pravdu. Jeho snímka sa rovnako ako putovanie hlavného hrdinu, ktorý si zbalí len to najnevyhnutnejšie, nesie v úspornom duchu.

Tento rok sa bude Týždeň slovenského filmu ozývať aj v regiónoch. Od 18. apríla putuje výber filmov do Banskej Bystrice, Žiliny, Nitry, Košíc a Martina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slnko v sieti #týždeň slovenského filmu #5. október #Stanko