Recenzia: Hitler ako desivá televízna hviezda

Nemecký diktátor, strojca najväčších hrôz novodobých svetových dejín Adolf Hitler (Oliver Masucci) je späť.

14.04.2016 12:00
32 hitler Foto:
V satirickej komédii A je tu zas podľa rovnomenného knižného bestselleru sa znepokojivo opakuje história.
debata

Čo tam po tom, že je už sedemdesiat rokov po smrti, opráši si natrhnutú uniformu a začne sa oťukávať. Bestseller A je tu zas spisovateľa Timura Vermesa sfilmoval nemecký režisér so slabosťou pre kontroverzné literárne predlohy David Wnendt (Vlhké miesta).

Prirodzene, Hitler alias muž z minulosti je v modernom svete spočiatku zmätený, adaptuje sa s nemotornosťou Frankensteina, ale za svojím návratom rýchlo vytuší skryté poslanie. Je síce „včerajší“, no všimne si, že kolektívna pamäť nemeckého národa je nenávratne vymazaná. Prostý ľud má navyše na veci o čosi radikálnejšie názory ako obsadenie demokratickej „kancelárie“…

Bizarný „imitátor Hitlera“ padne priamo do rany dokumentaristovi Fabianovi Sawatskému (Fabian Busch) prahnúcemu po senzácii. Z Hitlera sa stáva televízny hit, zdatný propagandista má vo svete ovládanom médiami ustlané na ružiach. Zbavte sa preto televízie skôr, ako bude neskoro, Berlín totiž zasiahla jasná „prozreteľnosť“…

Ak sa chce divák zasmiať, A je tu zas mu to dovolí. Hrdinovia prichádzajú k úspechu ako kura k zrnu a dejové zvraty sú zdrojom pomerne vydarenej situačnej komiky. Kritickú spoločenskú sondu s výraznejším presahom však neponúka, mnoho potenciálne silných motívov je zahraných do outu. Film je však hravý, Wnendt je odvážny filmár, ukazuje nám nepekné grimasy. Prešľapuje za hranice estetiky a šteklí aj princípy etiky. Hrá sa s nadsadením a za fascináciu gýčom sa nehanbí.

A je tu zas vrství archívny materiál, chvíľu má formu reportáže, odrazu sa ocitneme na nakrúcaní filmu vo filme o filme… Určite poteší najmä tých, ktorí nečítali knihu a majú radi prekvapenia, príbeh sa totiž niekoľkokrát vynaliezavo a obratne láme, navyše táto naratívna hra nepôsobí prvoplánovo ani samoúčelne.

Charizma je charizma a filmový Hitler ju aj napriek odpudivému imidžu a krvavej prehistórii rozhodne má. Na národ to zahral vskutku famózne, mávne rukou dokonca aj nad zastreleným psom. Krutovládca, ktorý má toho na rováši viac ako dosť, je vykreslený ako svojský sympaťák a je zaujímavé sledovať, kam jeho kuriózne pôsobenie vyústi. Autori Hitlera nesúdia, na jeho mediálnom úspechu odkrývajú ľudskú naivitu a nepoučiteľnosť.

A je tu zas dáva žánrovým klišé svieže kontúry, čo z neho robí vydarenú komédiu, pripomínajúcu, že k nenávisti nás vedie lenivá naivita a hlúposť. Precízne nafúknutá bublina však v poslednej tretine prvoplánovo spľasne, hru s medziriadkami zabíja moralizovanie a doslovnosť. A je tu zas je satira a tá sa predsa nepotrebuje ospravedlňovať.

Divák sa veľmi rád pobaví nielen na krutej malichernosti svetovládcu, ale aj na tej vlastnej. Aj keď Chaplinovho Diktátora A je tu zas netromfne, nemožno mu uprieť ambíciu ani autorskú odvahu potiahnuť za vrkoč dobrovoľnú medzinárodnú slepotu.

HODNOTENIE Pravdy

4 hviezdičky z 5

  • A je tu zas/ Nemecko 2015/ scenár a réžia: David Wnendt/ hrajú: Oliver Masucci, Fabian Busch, Katja Riemannová a ďalší/ premiéra: 31. marca

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #A je tu zas