Slnko v sieti pre najlepších filmárov

Národné filmové ceny Slnko v sieti za najlepšie výkony v oblasti filmovej tvorby za uplynulé dva roky sú už pripravené, do rúk víťazov poputujú v sobotu 16. apríla počas slávnostného večera v Slovenskom národnom divadle.

14.04.2016 07:00
Hlavnú úlohu vo filme Eva Nová stvárnila Emília... Foto:
Hlavnú úlohu vo filme Eva Nová stvárnila Emília Vášáryová. Film získal nomináciu v deviatich kategóriách na ocenenie Slnko v sieti.
debata

Ceremoniál odvysiela Jednotka RTVS o 20.25 h naživo. Tento rok bude Slovenská filmová a televízna akadémia odmeňovať v štrnástich kategóriách.

Filmy režiséra Marka Škopa Eva Nová a Koza v réžii Ivana Ostrochovského sú oba celovečernými hranými debutmi dokumentaristov a okrem toho, že zaujali na významných svetových festivaloch a úspešne reprezentovali slovenskú tvorbu v zahraničí, majú na konte najviac nominácií na národné ceny. Dráma o bývalej alkoholičke usilujúcej sa o nápravu pokrivenej minulosti Eva Nová môže získať ocenenie v deviatich kategóriách. Boxerská roadmovie Koza inšpirovaná osudom bývalého niekoľkonásobného majstra Slovenska v boxe Petra Baláža alias Kozu zabojuje o šesť cien. Najlepším filmom sa okrem spomínaných snímok môže stať poviedková dráma Deti v réžii Jara Vojteka. Režisér sa tu upriamil na rodinné vzťahy, s ktorými sa jeho hrdinovia pasujú každý po svojom.

Škop (Eva Nová), Ostrochovský (Koza) a Vojtek si konkurujú aj v kategórii najlepšia filmová réžia. Jaro Vojtek zaujal ako režisér dokumentu Tak ďaleko, tak blízko o autistických deťoch a ich najbližších. Uchádza sa aj o Slnko v sieti pre najlepší dokument. V kategórii je ďalej nominovaný režijný debut o fotografickej novej vlne 60. rokov kameramana Martina Štrbu Vlna vs. breh a provokatívny film zo zákulisia ilavskej väznice Comeback dokumentaristu Mira Rema.

Slnko v sieti pre najlepšieho scenáristu si môžu odniesť Marek Leščák a Ivan Ostrochovský za film Koza, Marko Škop za Evu Novú a Andrea Sedláčková za športovú drámu odohrávajúcu sa v osemdesiatych rokoch Fair Play, zameranú na tabuizovanú tému dopingu.

Éva Bándor (Deti), Judit Bárdos (Fair Play) a Emília Vášáryová (Eva Nová) sa uchádzajú o Slnko v sieti pre najlepšiu herečku. V mužskej kategórii je nominovaný Zvonko Lakčevič (Koza), Milan Lasica (Rukojemník) a Milan Ondrík (Eva Nová). Ocenia aj najlepší animovaný film, kameramanský výkon, filmový strih, zvuk, hudbu, kostýmy/masky a najlepšieho architekta – scénografa. Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii si prevezme režisér Juraj Jakubisko a kameraman Igor Luther.

Slnko v sieti za výnimočný prínos

Juraj Jakubisko

Režisér Juraj Jakubisko počas svojej filmárskej kariéry trvajúcej viac ako polstoročie natočil 14 celovečerných hraných snímok, niekoľko dokumentov a televíznych filmov. Absolvent pražskej FAMU patril koncom 60. rokov k predstaviteľom československej novej vlny a dodnes je jedným z najosobitejších slovenských filmárov. Debutoval portrétom umelca v kríze Kristove roky, no nezameniteľnú poetiku majú aj snímky Zbehovia a pútnici, Vtáčkovia, siroty a blázni, Nejasná správa o konci sveta, Tisícročná včela či Perinbaba. Jeho zatiaľ posledným filmom je výpravná historická dráma Bathory.

Igor Luther

Ručná kamera jedného z najvýznamnejších slovenských kameramanov Igora Luthera dodala Jakubiskovým raným filmom Kristove roky a Vtáčkovia, siroty a blázni nenútene autentický tón. Luther emigroval do Nemecka a spolupracoval so svetovými režisérmi Alainom Robbe-Grilletom, Michaelom Hanekem, Andrzejom Wajdom, ale aj s režisérom Stanislavom Barabášom. S Volkerom Schlöndorffom natočil oscarový Plechový bubienok a v spolupráci s bratom Miloslavom Lutherom vznikli filmy Tango s komármi a Krok do tmy.

Výber z nominácií na Slnko v sieti

Najlepší hraný film

  • Deti (Jaro Vojtek)
  • Eva Nová (Marko Škop)
  • Koza (Ivan Ostrochovský)

Najlepší dokumentárny film

  • Comeback (Miro Remo)
  • Tak ďaleko, tak blízko (Jaro Vojtek)
  • Vlna vs. breh (Martin Štrba)

Najlepší animovaný film

  • Fongopolis (Joanna Kozuch)
  • Malá z rybárne (Jan Balej)
  • Nina (Veronika Obertová, Michaela Čopíková)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #nominácie #Slnko v sieti