Televízne tipy Pravdy: Oceňovaný film Koza aj komédia Čo sme komu urobili?

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 14. 4. do 21. 4. Televízne tipy pre vás pripravila Katarína Sedláková, redaktorka magazínu.

14.04.2016 09:00
Koza Foto:
Film Koza režiséra Ivana Ostrochovského.
debata

Piatok 15. 4.

Medvedík, Dvojka, 21.25

Pod nežným názvom sa skrýva dánska dráma z roku 2012 o kulturistovi Dennisovi, ktorému ťahá na štyridsiatku a začne túžiť po vlastnej rodine. Dennis vyvoláva rešpekt svojou obrou vypracovanou postavou (Kim Kold, ktorý ho stvárnil, meria 193 cm a váži okolo 140 kíl), lenže v partnerských vzťahoch sa mu nedarí a je pod vplyvom manipulatívnej matky. Až sa jedného dňa rozhodne uniknúť z mamahotela za každú cenu. Lásku chce hľadať v Thajsku… Film je natočený v štýle Trierovej Dogmy 95.

Kšeft za všetky prachy, Prima family, 21.35

Možno tento americký triler poznáte aj pod názvom Londýnsky gangster. Toho stvárňuje Colin Farrell a podľa niektorých sa hlavne vďaka nemu dá na film pozerať. Réžia Williama Monahana je inak vraj dosť bezradná a romantická línia s Keirou Knightleyovou – hrá filmovú hviezdu, ktorá sa schováva pred hordou fotografov a reportérov – je celkom jalová. Radšej sa presvedčím sama.

Sobota 16. 4.

Alžbeta II. – kráľovná rekordov, ČT2, 13.45

Vlani v septembri sa Alžbeta II. stala najdlhšie vládnucim britským monarchom a prekonala tak doterajší rekord svojej prababičky Viktórie, ktorá vládla 63 rokov a 7 mesiacov. A 21. apríla sa chystá osláviť v plnom zdraví a sile svoje deväťdesiate narodeniny! Počas jej panovania sa v kresle britského premiéra vystriedalo desať mužov a jedna žena. Alžbeta II. vraj má rada mobily a internet, počúva rockovú hudbu, rada jazdí na koni a šoféruje. Dokument ukáže, že britská panovníčka je skrátka svojská.

Čo sme komu urobili?, HBO, 20.00

Skvelý film – vo Francúzsku sa dostal do desiatky najnavštevova­nejších domácich filmov a divácky uspel aj v Nemecku či Belgicku. Pre politickú nekorektnosť sa nedostal do distribúcie v USA a vo Veľkej Británii. Nenechajte si ho ujsť ani vy – je o rodičoch štyroch dcér: prvá si vezme moslima, druhá Žida, tretia Číňana. Poslednú nádej na „skutočnú“ svadbu v kostole majú rodičia, provinční milovníci starého dobrého Francúzska, u najmladšej dcéry. Jej ženích síce je katolík, ale – černoch!

Koza, Jednotka, 22.05

Šanca pozrieť si oceňovaný smutno-smiešny slovenský príbeh o bývalom vrcholovom boxerovi, ktorý musí pre nedostatok peňazí robiť veci hraničiace so stratou ľudskej dôstojnosti. Bývalý olympionik Peter Baláž, prezývaný Koza, živorí v rómskom gete. Keď jeho partnerka nečakane otehotnie, núti Kozu zohnať peniaze na potrat. A tak Koza vstúpi znova do ringu, aby získal peniaze a partnerku presvedčil, že si ďalšieho potomka môžu dovoliť…

Nedeľa 17. 4.

22 minút, JOJ, 20.35

Ruské akčné snímky nevídame často. Táto rozpráva príbeh podľa skutočnej udalosti z roku 2010. Somálski piráti prepadnú a unesú ruský tanker vo východnej časti Adenského zálivu v Indickom oceáne. Špeciálny vojenský tím má však len dvadsaťdva minút na to, aby zlikvidoval pirátov, oslobodil loď a zachránil životy všetkých uväznených rukojemníkov.

Bez mena, Dvojka, 22.00

Príbeh debutujúceho režiséra Caryho Fukunagu vraj odhaľuje pozadie ilegálnej imigrácie do USA cez mexickú hranicu. Režisér umne mieša žánre, od trileru cez sociálnu drámu až po love story a western a vo všetkých vraj pôsobí vierohodne. Vďaka fotogenickosti mexickej krajiny je film vizuálne podmanivý, no dôraz je na realistickosti výpovede. Aj preto si Fukunaga vybral málo známych hercov či nehercov. Údajne jeden z najpozoruhod­nejších debutov posledných rokov (tento je z roku 2009).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #program #televízne tipy