Filmové premiéry: Nezlomný Orol Eddie aj príbeh Olgy Hepnarovej

Od štvrtka 14. apríla si v slovenských kinách môžete pozrieť českú novinku Teória tigra či slovenský film Stanko.

14.04.2016 16:00
Orol Eddie Foto:
Hugh Jackman a Taron Egerton vo filme Orol Eddie.
debata

Orol Eddie

Túžba splniť si životný sen je motorom snáď každého z nás. Ale taký motor, aký v sebe skrýva už od detstva Michael Edwards (Taron Egerton), nemá len tak niekto. Jeho túžba je zdanlivo jednoduchá a priamočiara: Stať sa olympionikom a reprezentovať Veľkú Britániu na niektorých olympijských hrách v nejakom športe, celkom jedno v ktorom. A tak malý Michael vyskúša veľa rôznych atletických disciplín, aby seba i svoje okolie uistil o nedostatku akéhokoľvek športového talentu v športoch, ktoré by mu umožnili účasť na letných olympijských hrách. Preto sa sústredí na hry zimné. Ale ani v zjazdovom lyžovaní nemá zrovna veľa šťastia a ani talentu. Väčšina ľudí by to už dávno vzdala, ale Michael takým mäkúšikovia nie je. Jeho poslednou šancou sú skoky na lyžiach, a to predovšetkým vďaka tomu, že v Británii nie je veľa skokanov s olympijskými ambíciami.

Teória tigra

Veterinár Jan (Jiří Bartoška) má toho akurát tak dosť. Poslednou kvapkou v mori je smrť svokra, ktorému tiež došli sily a trpezlivosť. Babička (Iva Janžurová) totiž vždy rozhodovala o jeho živote, starobe, a nakonec ešte aj o tom, ako a kde bude pochovaný. Nerešpektovala žiadne jeho priania a túžby, v dobrej viere, že ona sama vždy a lepšie ako on vie, čo je pre neho najlepšie. A tak sa, na jeho nešťastie, o neho starala podľa svojej predstavy o jeho šťastí. A Janovi začína byť jasné, že je na tej istej ceste ako bol jeho svokor… Jeho žena Olga (Eliška Balzerová) má totiž rovnakú stratégiu „výchovy“ – je presvedčená, že za šťastie svojho muža je zodpovedná výlučne len ona. Jano už takto ďalej nevládze, nechce, ani nevie žiť. Keď nič neurobí, skončí ako svokor. Jedného dňa mu napadne spôsob, ako sa oslobodiť a získať späť vládu nad svojím životom.

Ja, Olga Hepnarová

Príbeh mladej ženy, ktorá v roku 1973 nasadla do nákladného auta a v centre Prahy zabila osem ľudí. Svoj čin považovala za akt pomsty spoločnosti, ktorá jej podľa nej celý život ubližovala, a v roku 1975 ju ako poslednú ženu v Československu popravili. Snímka je existenciálnou drámou Olgy Hepnarovej, príbehom osamelého človeka vymedzujúceho sa voči väčšinovej spoločnosti, príbehom, ktorý vyústi do tragédie a niet v ňom víťaza ani porazeného. Film ponúka pohľad na traumatický život aj čin titulnej hrdinky z určitého odstupu tak, aby sa emotívne neprikláňal na stranu Olgy Hepnarovej. Súčasne je aj drámou ľudí z jej okolia a jeho tvorcovia sa snažia nájsť príčiny jej strašného agresívneho aktu. Film na tohtoročnom MFF Berlín otváral sekciu Panoráma, v ktorej sa uvádzajú autorské filmy, určujúce nové smery v kinematografii.

V tieni žien

Pierre a Manon nakrúcajú nízkorozpočtové dokumenty a žijú z rôznych pomocných prác. Keď sa Pierre stretne s mladou Elisabeth, stanú sa z nich milenci. Pierre však nechce opustiť Manon: túži vlastniť obe ženy. Elisabeth čoskoro zistí, že Manon má milenca. Pierre sa s týmto vedomím vracia k Manon – žene, ktorú skutočne miluje. Prosí Manon, aby sa k nemu vrátila a na Elisabeth postupne zabúda…

Kniha džungle

Do džungle sa vracia tiger Šer Chán, obávaný vládca pralesa. Šer Chán, ktorý si nesie jazvy spôsobené človekom, prisahá, že odstráni všetko, čo vníma ako hrozbu. Mauglí cíti, že musí opustiť džungľu, jediný domov, ktorý kedy poznal. Spoločnosť mu robia len dvaja priatelia – čierny panter Baghíra a ľahkomyseľný medveď Balú. Počas svojej cesty stretáva v džungli veľa tvorov, ktoré však nemajú najčistejšie úmysly. Obrovský pytón so zvodným hlasom Kaa zláka ľudské mláďa do trosiek dávneho chrámu, kde sídli opičí kráľ Louie. Na prvý pohľad priateľský kráľ chce presvedčiť Mauglího, aby mu prezradil tajomstvo krásneho, prchavého a smrtiaceho červeného kvetu – ohňa.

Stanko

Stanko roky prežíva na talianskych farmách. Klamstvá a nedodržané sľuby ho však dohnali do situácie, keď mu už nikto nechce požičať peniaze. Od bývalého chlebodarcu Paola dostane poslednú šancu. Previezť dievča zo Slovenska do Talianska. Stanko netuší a neskôr radšej ani nechce vedieť, ako dievča dopadne. Musí splniť úlohu. Je pevne rozhodnutý aspoň raz v živote spraviť niečo poriadne. Cesta sa mu však nečakane skomplikuje. S dievčaťom, ktoré mu malo len poslúžiť ako prostriedok ku šťastiu, sa spriatelí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéry #Ja #Orol Eddie #Olga Hepnarová #Teória tigra