O palmu súťažia Refn, Chan-Wook, Dolan aj Almodóvar

O Zlatú palmu sa na festivale v Cannes zvyknú uchádzať režiséri naozaj zvučných mien.

15.04.2016 12:00
32 cannes refn 3x Foto:
Elle Faninngová a Nicholas Winding Refn predstavia v Cannes film The Neon Demon.
debata

Aj tento rok je ich medzi zatiaľ ohlásenými tvorcami v hlavnej súťaži požehnane. Festival otvorí 11. mája nesúťažná novinka Woodyho Allena Café Society a mená víťazov oznámia 22. mája.

Kanadský režisér Xavier Dolan v Cannes svoju kariéru odštartoval. V sekcii Pätnástka režisérov určenej mladým talentom premietali jeho debut Zabil som svoju matku, ktorý získal tri ceny. O rok neskôr si jednu cenu zo sekcie Un certain regard odniesla jeho snímka Imaginárne lásky, ďalší film Laurence Anyway tu získal ceny dve. So snímkou Tom na farme skúsil Dolan šťastie v hlavnej súťaži v konkurenčných Benátkach (dve ceny) a so zatiaľ posledným filmom Mommy sa vrátil do Cannes, konečne do hlavnej súťaže, kde získal cenu poroty. Jeho film Je to iba koniec sveta sa bude v Cannes premietať takisto v hlavnej súťaži. Príbeh smrteľne chorého spisovateľa (Gaspard Ulliel), ktorý sa po dvanástich rokoch vracia k rodine, aby jej oznámil, že zomiera, však bude mať v súťaži o Zlatú palmu silnú konkurenciu.

Dánsky režisér Nicholas Winding Refn sa o Zlatú palmu naposledy uchádzal so snímkou Len Boh odpúšťa (2013) a festivalové publikum aj kritiku rozdelil na dva tábory – jeden po premiére jeho filmu nesúhlasne bučal, druhý mu tlieskal postojačky. Z Cannes, odkiaľ si dva roky predtým s filmom Drive odniesol cenu za réžiu, odišiel naprázdno. Teraz bude Refn súťažiť so snímkou The Neon Demon. Jej hrdinkou je mladá modelka (Elle Fanningová), ktorá prichádza do Los Angeles rozbehnúť sľubne naštartovanú kariéru. Ocitne sa však v pazúroch skupiny žien, ktoré sú posadnuté krásou a spravia čokoľvek, aby získali to, čo mladá a krásna hrdinka má. „Raz ráno som sa prebudil a uvedomil si, že som obklopený a ovládaný ženami. Podivne vo mne vzklíčila potreba nakrútiť hororový film o podlej kráse. Po tom, čo som nakrútil Drive a šialene sa zamiloval do elektriny Los Angeles, vedel som, že sa musím vrátiť a rozpovedať príbeh The Neon Demon,“ citoval Refna portál Comingsoon.net.

Ďalším hviezdnym menom v súťaži je Park Chan-Wook. Zlomom v kariére juhokórejského filmára bol mysteriózny triler z prostredia demilitarizovanej zóny medzi Južnou a Severnou Kóreou Joint Security Area, ktorý bol v čase premiéry vôbec najnavštevovanejším kórejským filmom. Svetovú slávu si Chan-Wook získal na festivale v Cannes, kam v roku 2003 prišiel s druhým dielom svojej trilógie násilia nazvaným Oldboy. Príbeh muža, ktorého unesú, zavrú ho do akejsi trochu pohodlnejšej verzie väzenia a po rokoch sa bez vysvetlenia preberie opäť na slobode a rozhodne sa vypátrať svojho väzniteľa a pomstiť sa mu, získal v Cannes Veľkú cenu poroty. Tentoraz sa filmár inšpiroval knihou Sarah Watersovej Zlodejka. Príbeh Sue, ktorá sa v druhej polovici 19. storočia snaží vymaniť z prostredia londýnskej spodiny, presunul filmár do Kórey a Japonska 30. rokov minulého storočia.

Do Cannes sa vráti aj Pedro Almodóvar, ktorý na francúzskej riviére získal už cenu za réžiu (Všetko o mojej matke) aj scenár (Volver), na Zlatú palmu sa mu však siahnuť nepodarilo. Piaty raz sa bude o ňu uchádzať so svojím v poradí už dvadsiatym filmom Julieta. Aj Almodóvar sa inšpiroval literatúrou, konkrétne tromi poviedkami zo zbierky nobelistky Alice Munroovej Úteky. Hrdinkou filmu je Madridčanka Julieta, ktorá práve ovdovela. Má dcéru, ktorá práve dovŕšila 18 rokov a rozhodla sa utiecť z domu bez toho, aby to matke akokoľvek vysvetlila.

V súťaži festivalu v Cannes premietnu aj nové filmy Andrey Arnoldovej, Oliviera Assayasa, bratov Dardenneovcov, Jima Jarmuscha, Kena Loacha, Cristiana Mungia, Seana Penna či Paula Verhoevena. O tom, kto si odnesie prestížnu trofej, rozhodne porota pod vedením tvorcu série filmov Mad Max Georgea Millera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatá palma #Cannes 2016