Šišku Deluxe aj Kohútie raňajky uvidíte na prehliadke slovinských filmov

Vo štvrtok 21. apríla sa v bratislavskom Kine Lumiere začne prehliadka Dni slovinského filmu. Divákom ponúkne šesť celovečerných hraných filmov a jeden dokument, ktoré predstavia súčasnú slovinskú kinematografiu. Všetky snímky uvedú v slovinskom jazyku so slovenskými alebo českými titulkami. Vstup na podujatie, ktoré potrvá do nedele 24. apríla, je voľný.

19.04.2016 07:00
Záber z filmu Šiška Deluxe. Foto:
Záber z filmu Šiška Deluxe.
debata

Prehliadku otvorí absurdná komédia Šiška Deluxe (2015) režiséra Jana Cvitkoviča. Centrom príbehu je trojica kamarátov z detstva, ktorí sa v prehodnocovaní života rozhodnú otvoriť si spolu pizzeriu. Snímku na podujatí predstaví jeden z hlavných hereckých predstaviteľov Marko Miladinović a producenti filmu Aleš Pavlin a Andrej Štritof.

"Súčasné slovinské filmy, ktoré sa na Slovensku v takejto podobe uvádzajú po prvýkrát, predstavujú umelecké ambície slovinských tvorcov, ale aj cestu filmárov k publiku. Diváci v Kine Lumiere si budú môcť na jednej strane vybrať z ponuky ‚veľkých‘ festivalových filmov, na druhej strane uvidia napríklad aj slovinský kasový trhák Kohútie raňajky, ktorý v roku 2007 v domácich kinách v návštevnosti porazil Spielbergov Jurský park,“ uviedla Nerina Kocjančič zo Slovinského filmového centra.

Komédiu Marka Naberšnika, ktorá bola slovinskou nomináciou na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov, si budú môcť návštevníci pozrieť v piatok 22. apríla. V ten istý deň sa tiež uskutoční projekcia filmu Pohrebná hostina (1969) režiséra Matjaža Klopčiča o dvoch zaľúbených mladých ľuďoch, ktorým do života zasiahla druhá svetová vojna.

V sobotu bude podujatie pokračovať snímkami Otec (2010) režiséra Vlada Škafara, ktorý poukáže na dôležitosť vzťahu otca a syna a Triedny nepriateľ (2013), ktorý bol tiež národným nominantom na Oscara. V dráme Roka Bičeka sa zase študenti po samovražde spolužiačky postavia proti školskému systému. Prehliadku v nedeľu uzavrie dokument Alexandrinky (2011) spolu s komediálnou drámou Pripravený na odchod (2013). Prvú snímku nakrútil Metod Pevec a zameriava sa na ekonomickú migráciu slovinských žien do Egypta po prvej svetovej vojne ako dôsledku chudoby a fašistického režimu. Druhá sleduje príbeh učiteľa hudby na dôchodku, ktorý režíroval Matevž Luzar.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #Dni slovinského filmu