Filmové premiéry: Lovec: Zimná vojna aj Cena slávy o únose rakvy s Chaplinom

Od štvrtka 21. apríla si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť fantasy Lovec: Zimná vojna aj strieľačka Hardcore Henry, v ktorej je divák hrdinom.

21.04.2016 14:00
Jessica Chastain a Charlize Theron vo filme... Foto:
Jessica Chastain a Charlize Theron vo filme Lovec: Zimná vojna.
debata

Lovec: Zimná vojna

Skôr, ako Lovec stretol Snehulienku…

…mal zaviesť najkrajšie dievča v krajine do lesa a tam ju zabiť. Namiesto toho ju zachránil a stal sa legendou. Aj preto sa stal lovec Erik zo Snehulienky hrdinom svojho vlastného filmu, výpravného fantasy dobrodružstva, v ktorom sa bude musieť vysporiadať s dvoma silnými kráľovnami a jednou kráskou. V hviezdnom obsadení filmu sa stretli Chris Hemsworth, Charlize Theron, Jessica Chastain a Emily Blunt.

Príbeh filmu Lovec: Zimná vojna sa čiastočne odohráva v dobe, keď ešte Snehulienka nebola na svete a kráľovná Ravenna (Charlize Theron) tak mohla bez starostí diskutovať s kúzelným zrkadlom o tom, ktože je na svete najkrajší. Starosti má len s mladšou sestrou Freyou (Emily Blunt), ktorá je podľa Ravenny príliš mäkká. Keď ale Freya pri tragickej nehode príde o práve narodené dieťa, premení sa na Ľadovú kráľovnú, ktorej zmyslom existencie sa stane dobytie celého sveta. Kvôli tomu začne unášať deti a z nich potom vychováva neľútostných bojovníkov. Napríklad aj Erika (Chris Hemsworth) a Sáru (Jessica Chastain), ktorí z množstva bojovníkov armády Ľadovej kráľovnej vyčnievajú svojimi schopnosťami a tiež vzájomnou náklonnosťou, ktorá sa v tejto krajine považuje za najväčší zločin. Trestom pre Erika je strata Sáry a vyhnanstvo. Z neho vedie cesta úniku cez porážku jeho bývalej veliteľky. Tá sa však chystá zmocniť kúzleného zrkadla sestry Ravenny a s ním bude prakticky neporaziteľná. Erikovi by sa muselo podariť ukoristiť ho skôr. Lenže ako môže neobyčajný smrteľník uspieť v súboji proti dvom sestrám, z ktorých jedna je nebezpečnejšia ako druhá?

7×uGBajt1cs

Hardcore Henry

Zbesilá a šialena akčná nakladačka v neuveriteľnom tempe. Hardcore Henry je prvý film na svete natočený kompletne, a tým sa myslí od úplného začiatku až do úplného konca, z pohľadu prvej osoby. Presne ako počítačové strieľačky, které sú, samozrejme, tou hlavnou inšpiráciou.

Hardcore Henry ponúka nekompromisný zážitok, aký v kine dosiaľ nikto nemal šancu zakúsiť. A k tomu guľometnú dávku násilia, čierneho humoru, divokých nápadov a bezuzdnej zábavy.

Zobudil si sa, nič si nepamätáš. Najskôr preto, že ťa práve oživili. Tá krásna žena hovorí, že ťa miluje a že sa voláš Henry. Máš akoby umelé ruky a nohy. Odrazu niekto vtrhol do miestnosti, strieľa na teba a ženu, ktorá ťa miluje, unášajú preč. Mal by si jej pomôcť a dostať ju späť. Ale kto ju uniesol? Mocný vodca s armádou žoldnierov a plánom na ovládnutie sveta. Si v neznámom meste, kde sa ťa ustavične niekto pokúša zabiť. Okrem tohto chlapíka, ktorý je z Británie, volá sa Jimmy a vraj je s tebou. Nie si si tým úplne istý, ale zatiaľ na teba aspoň nestrieľa. Ak celé toto šialenstvo prežiješ a zistíš, čo sa vlastne deje, mohol by si sa dozvedieť, aký je tvoj účel a kto vlastne si. Hor sa do akcie! A ešte niečo… Veľa šťastia, Henry. S najväčšou pravdepodobnosťou ho budeš naozaj potrebovať.

Veľa ľudí ľudí bude filmom opovrhovať, s tým sa akosi počíta. Rovnako ako s tým, že mnoho ďalších bude Henryho bezvýhradne milovať. Kto sa niekedy zoznámil s Doomom, Quakom, Dukom a ďalšími báječnými spoločníkmi veľkej „First-person shooter“ rodiny, ten by sa mal aspoň na 9 minút ocitnúť v siedmom nebi.

Hardcore Henry dostal v USA označenie R pre ustavične prítomné krvavé násilie, vulgárny slovník, sexuálny obsah a nahotu.

96EChBYVFhU

Láska z Khon Kaen

Nový film oceňovaného režiséra Apichatponga Weerasethakula

Vojaci trpiaci tajomnou spavou chorobou sú premiestnení do provizórnej nemocnice v bývalej škole. Na tomto mieste plnom spomienok zažije mnoho prekvapení Jenjira – žena v domácnosti a dobrovoľníčka, ktorá sa stará o Itta, sympatického vojaka, ku ktorému nechodia na návštevu žiadni príbuzní. Objaví jeho tajomný zápisník plný zvláštnych poznámok a náčrtov. Možno existuje nejaké spojenie medzi záhadným syndrómom, ktorým muži trpí a mýtickým starodávnym miestom, na ktorom nemocnica stojí. Mágia, uzdravovanie, milostná romanca a sny sú súčasťou Jenjirinej nenásilnej cesty za hlbším poznaním seba samej aj sveta, ktorý ju obklopuje.

Hlavu hore

"Bojovať. Veriť. Nestrácať nádej.” Sociálna dráma o tom, aké je to dospievať na hrane zákona a nestrácať nádej.

Malony (Rob Paradot) sa pohybuje na hrane od svojich šiestich rokov. Výbušný, vzdorovitý chlapec z problémovej rodiny sa pravidelne dostáva do konfliktu so zákonom a privádza do zúfalstva sudkyňu Florence (Catherine Deneuve) i sociálneho pracovníka Yanna (Benoît Magimel), ktorí usilovne hľadajú cestu, ako mladého delikventa uchrániť pred vlastným temperamentom i väzením. Napriek všetkým pokusom sa však Malony zdá byť strateným prípadom, pre ktorého nemá sociálny systém inú alternatívu ako trest.

Cézar v kategórii „najlepší herec vo vedľajšej úlohe“ (Benoit Magimel), Cézar v kategórii „najlepší nováčik“ (Rod Paradot).

Cena slávy

„Máme Chaplinovu rakvu, zaplaťte!”

Film inšpirovaný skutočnými udalosťami rozpráva o jednom z najzvláštnejších únosov, ktoré sa kedy udiali – o únose Chaplinovej mŕtvoly vo švajčiarskom meste Vevey.

Eddy má štyridsať, práve ho prepustili z väzenia a okrem toho, že patrí do čeľade drobných zlodejíčkov, nie je ničím zaujímavý. Jeho kamarát Osman býva v karavane, má šikovnú sedemročnú dcéru, ženu v nemocnici a žiadne peniaze, ktorými by zabezpečil rodinu. Keď Eddy v televízii uvidí reportáž o smrti Charlieho Chaplina, dostane brilantný nápad, ako vyriešiť neradostné vyhliadky všetkých zúčastnených. Otázkou je, či únos Chaplinovej rakvy nie je až príliš geniálny na to, aby ho pochopil i niekto iný.

Noc v New Yorku

Režisérska premiéra Chrisa Evansa zavedie divákov do nočného New Yorku. Mladej žene Brook Dalton (Alice Eve) ujde vlak do Bostonu a naviac je okradnutá. Náhodou však stretne pouličného muzikanta Nicka Vaughana (Chris Evans), ktorý strávi noc tým, že sa jej snaží pomôcť dostať sa do Bostonu skôr ako dorazí jej manžel.

Zázraky z neba

Svetoznámy skutočný príbeh inšpirovaný neuveriteľnými udalosťami v rodine Beamových z USA. Keď sa Christy (Jennifer Garner) dozvie, že jej 10-ročná dcérka Anna (Kylie Rogers) trpí zriedkavým nevyliečiteľným ochorením, začína sa ťažký boj s časom. Veci naberú ešte dramatickejší priebeh, keď malá Anna spadne zo stromu a utrpí vážne zranenia, ktorých následkom prežije zážitok blízky smrti. To, čo nasledovalo po jej prebudení, nedokáže vysvetliť ani moderná medicína a mnohí to nenazvú inak, ako zázrak.

Cesta hore

Cesta hore rozpráva o tvrdohlavosti, o zdolávaniu vlastných a obecne ľudských limitov, ale tiež o kompromisoch a cene, ktorá sa platí za mimoriadne osobné výkony…

Radek Jaroš si ako prvý Čech a len pätnásty človek na svete splnil horolezecký sen a celkom unikátne za prítomnosti kamery vystúpil na poslednú z najvyšších hôr sveta K2, ktorá mu chýbala do tzv. Koruny Himalájí.

Film sa tak pre diváka stáva mimoriadnou príležitosťou absolvovať spoločne s Radkom a jeho horolezeckými priateľmi Miškou a Trávou strastiplnú cestu na osemtisícový vrchol a stať sa na malú chvíľu doslova súčasťou expedície na K2.

Štíty veľhôr sú naraz dostupné i pre tých, ktorí hory síce obdivujú, ale niečo podobného by nikdy sami nepodnikli. Diváci tak môžu vďaka filmu autenticky prežívať obavy, ale aj úľavu hlavných hrdinov, pocítiť ťažobu každého kroku i dychu v nepredstaviteľnej nadmorskej výške a možno i nakoniec pochopiť majestátnu krásu, za ktorej dotyk sa veľakrát platí tou najvyššou cenou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Charlie Chaplin #filmové premiéry #Lovec: Zimná vojna #Hardcore Henry #Cena slávy #Zázraky z neba #Cesta hore #Noc v New Yorku #Hlavu hore