Kto je mŕtvy a kto nie? Prichádza ďalšia Hra o tróny

Vlajková loď televízie HBO a najočakávanejší seriál roka je tu. Diváci na celom svete si prvú časť šiestej série Hry o tróny môžu pozrieť v rovnakom čase, čo je v prípade nášho teritória o tretej v noci z nedele na pondelok.

24.04.2016 09:00
Theon Greyjoy a Sansa Stark sú na úteku. Hra o... Foto:
Theon Greyjoy a Sansa Stark sú na úteku.
debata

Televízia o nových dobrodružstvách hrdinov veľa neprezradila. Nemajú potuchy o tom, čo sa stane. Týmito slovami sa končil prvý teaser, ktorý televízia zverejnila koncom minulého roka. Hoci odvtedy ponúkla čakajúcim viaceré trailery, ktoré čiastočne odpovedali na niektoré otázky skalných fanúšikov, na divákov zrejme – tak ako v minulosti, čaká aj množstvo prekvapení. Seriál sa dá pozrieť na HBO aj v pondelok o 20. h a prvá časť bude mesiac zadarmo dostupná bez registrácie na Hbogo.sk.

Šiestu sériu Hry o tróny si HBO objednalo spolu s piatou takto pred dvomi rokmi. Problém bol jediný. Kým piata séria vznikla podľa štvrtej a piatej časti knižnej ságy, šiesta ešte nebola na svete. Všetky oči sa upierali na Georgea R. R. Martina (je aj jedným z producentov seriálu). Padali rôzne termíny, šiesta kniha však stále nie je na svete. Rovnako ako siedma, záverečná. A tak, hoci tvorcovia pracovali aj s materiálom z pripravovanej šiestej knihy, vložili do hry aj vlastné nápady a príbehové línie.

Vojna živých s mŕtvymi

„Po šokujúcich udalostiach z konca piatej série, keď Jona Sneha dostihol osud rukami vzbúrencov na Čiernom hrade, Daenerys Targaryen iba o vlások unikla smrti v bojovej jame Mereenu a Cersei Lannister bola verejne zahanbená v uliciach Kráľovho prístaviska – sa preživší zo všetkých kútov Západozeme a Essosu spoja, aby čelili svojmu neistému osudu. Zatiaľ čo budú nadväzovať strategické spojenectvá, aby si poistili svoje šance na prežitie, do príbehu vstúpi aj množstvo nových postáv, ktoré ohrozia mocenskú rovnováhu celej krajiny,“ stroho konštatuje zhrnutie z dielne HBO. Ako sa konštatuje v traileri: „Skutočnú vojnu vedú živí s mŕtvymi a buďte si istí, že mŕtvi prichádzajú.“

Medzi novými hercami, ktorí sa v šiestej sérii objavia, je napríklad Max von Sydow. V úlohe Trojokého havrana, ktorý Brana Starka láka za sebou na sever za stenu, nahradí Struana Rodgera. Postava Brana Starka sa v predchádzajúcej sérii neobjavovala, teraz sa vráti. Novou postavou je aj Dickon Tarly, ktorého stvárňuje Freddie Stroma, známy ako Cormac McLaggen zo série filmov o Harrym Potterovi. Dickon je mladším bratom Samwella, obézneho a nešikovného člena Nočnej hliadky, ktorému sa však neskôr podarí husársky kúsok, keď zabije „nepremožiteľného“ bieleho chodca. Samwellovho a Dickonovho otca hrá James Faulkner.

Pribudne aj postava Eurona Greyjoya. Ide o strýka Theona Greyjoya, ktorý v piatej sérii spolu so Sansou Stark podnikol riskantný útek zoskokom z hradieb hradu, kde vládnu Boltonovci, a sadistické metódy tyrana Ramsayho im dodali odvahu v tom, že čokoľvek, hoci aj smrť, bude lepšie, ako znášať Ramsayho. Vďaka krátkej ukážke však diváci vedia, že Theon aj Sansa prežili, hoci ich životy sú ohrozené a sú na úteku.

Kto, s kým, kedy a kde

Americký magazín Vanity Fair dokonca tipuje deväť najväčších momentov, ktoré by šiesta séria mohla priniesť. Daenerys Targaryen, matka drakov, sa ocitne v zajatí Dothrakov, podľa Vanity Fair by ich však mohla získať na svoju stranu, čím by vytvorila mocnú armádu. S jej pomocou sa jej podarí konečne doraziť do Západozeme, kde by sa jej spojencami mohli stať eunuch Varys a Lady Oleanna. Tá sa dobre orientuje v politike a má svoje nevybavené účty. Magazín však dodáva, že matke drakov sa zrejme v Kráľovom prístavisku nepodarí v tejto sérii vykonať niečo zásadné, na to si bude treba ešte počkať.

Do Západozeme by sa z Essosu mohla vrátiť aj Arya Stark a po dlhom odlúčení by sa mohla stretnúť so svojou sestrou Sansou. Najväčšou otázkou po skončení piatej série, ktorá v poslednej časti ukázala mŕtveho Jona Sneha, bolo, či je nevlastný brat Arye a Sansy naozaj mŕtvy. Meno jeho predstaviteľa medzi hercami, ktorí sa podľa HBO v šiestej sérii objavia, nefiguruje. Viacerí si myslia, že sa ešte na scéne objaví, hoci je otázne, v akej podobe a či nie až v siedmej sérii.

Študenti mníchovskej Technickej univerzity dokonca vyvinuli aplikáciu, ktorá na základe rôznych parametrov určuje, aká je pravdepodobnosť, že konkrétna postava zo sveta Hier o tróny zomrie. Hoci seriál sa stal povestným aj tým, že tvorcovia pokojne z ničoho nič nečakane zabijú aj divácky obľúbeného hrdinu, vývojári aplikácie majú viacero argumentov pre svoje tvrdenie, že pravdepodobnosť smrti Jona Sneha je iba 11 percent. Študenti informatiky si tiež myslia, že „víťazkou“ Hry o tróny sa nakoniec stane matka drakov Daenerys, hoci pravdepodobnosť jej úmrtia je 95 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šiesta séria #Hra o tróny #HBO