Smrť Jona Sneha prebúdza túžbu po pomste. Hra o tróny pokračuje

"Nedokážem veštiť z plameňov, no viem, že je mŕtvy," skonštatuje Davos Seaworth krátko po tom, čo na nádvorí Čierneho hradu nájdu v krvavej kaluži bezvládne telo Jona Sneha.

25.04.2016 17:53
48 hra o trony Foto:
Šiesta séria Hry o tróny je konečne tu.
debata (4)

Azda najobľúbenejší hrdina najúspešnejšieho seriálu z dielne HBO Hra o tróny utrpel v poslednej časti piatej série smrteľnú ranu. Aj napriek tomu o jeho konci-nekonci špekulovali fanúšikovia i médiá, a to i potom, keď im autor knižných predlôh George R. R. Martin niekoľkokrát potvrdil, že oplakávaný veliteľ Nočných jazdcov sa do hry nevráti.

Očakávania a dohady

Spisovateľa košatého príbehu o „svetovej“ vojne siedmich kráľovstiev, nezlomilo ani prianie miliónov fanúšikov po celom svete (medzi nimi bol aj americký prezident Barack Obama), ktorých by návrat šľachetného bojovníka Jona Sneha viac ako potešil. Tak či onak, Jon Sneh je viac ako mŕtvy. Aspoň nateraz.

Potvrdil to prvý diel šiestej série Hra o tróny, ktorý mal premiéru v noci z nedele na pondelok. Fanúšikovia sa síce rozlúčili so Snehom, ale môžu byť bez obáv, tvorcovia na čele s Davidom Benioffom a D. B. Weissom majú stále plný „rukáv“ nápadov. Na šachovnicu postavili starých i nových, nemenej zaujímavých pešiakov. Pod kožu si ich však nepúšťajte, vo svete intríg a nevyspytateľných pravidiel sa nemusia dlho zohriať. Ak ste premiérový diel novej série ešte nestihli, na HBO GO je prístupný aj bez registrácie.

Tvorcovia sú kúzelníci, s motívmi a postavami dokážu naložiť neočakávane, bez bázne a hany vyvraždia polovicu hlavných postáv a švihnutím pera ich nahradia ďalšími. Nových i starých hrdinov by mala najnovšie spojiť nenávisť a túžba naplniť pomstu. Doteraz mohli diváci sčasti predpokladať vývoj deja na základe knižných predlôh, najnovšie vzniká scenár zároveň s knihami, preto nik netuší, aké osudy v najbližších mesiacoch hrdinov Hry o tróny čakajú. Tvorcovia sľubovali, že ešte väčší priestor dostanú silné ženské hrdinky a tento zámer začali poctivo napĺňať…

Zroneným hrdinom dovolili rozlúčiť sa s mŕtvymi. Zatiaľ čo Davos Seaworth a jeho družina sú zajatcami Sera Allisera, ktorý „mladého bastarda“ Sneha nenávidel tak, že ho napokon zradil, Sansa Stark a Theon Greyjoy sú na úteku pred smrťou a nič netušiac mieria na sever do Čierneho hradu.

Divák je vrabec v hrsti

Hra o tróny stojí na neochvejných základoch. Filmári pohodlne fantazírujú, rozkošnícky kombinujú starosvetské rituály a zároveň vymýšľajú celkom nové pravidlá, rody, kmene i spoločenstvá a lišiacky vyvolávajú intrigy. Nad divákom majú absolútnu moc, no vedia, že ak si ho chcú udržať, musia ho neprestajne presvedčivo prekvapovať. S pokojným svedomím siahnu po náhode, dovoľujú im to plastické prehistórie postáv i surreálne nastavenie sveta.

Doba je nemravná, nepozná hanbu, ľudí ovláda zverská živelnosť. Tvorcovia otvárajú spálne, pudy a temnotu, všetko to, čo je pre diváka príťažlivé. Smrť fetišizujú, hrdinovia vraždia s pôžitkom, bez výčitiek, oddávajú sa nemorálnej zvrhlosti. Hra o tróny je necenzúrovanou hyperbolou nás.

Žánrovým schémam sa nevyhýbajú, hádžu ich o zem a rozbíjajú na prach. Vždy majú v zálohe prekvapenie a dokonale vedia, čo na nás zaberá, a síce násilie, krása, sex. Tváre sú intenzívne, ženy krásne, muži obrnení odvahou, mrzáci nebezpečne prešpekulovaní a rubínová krv tu smrdí skutočným železom. Divák sa stotožní s nepokojnými „záporákmi“ Lennisterovcami, zároveň ťahá za povraz s ušľachtilými Starkovcami, no uchvacujú ho i podivné filozofie divých kmeňov.

Späť v hre sú kočovní bojovníci. Dotrakovia väznia matku drakov Khaleesi. Vdova po vodcovi to bude mať v ich svete ťažšie, ako čakala. Zásadovému khalovi Morovi (Joe Naufahu) sa pod kožu nedostane ľahko, aj keď v intimite komnát sú muži zraniteľnejší ako deti…

Červená kňažná z Asshai Melisandre (Carice van Houten) odhalí svoju slabinu. Skrýva sa jej sila a nesmrteľnosť v náhrdelníku? Aj o jej skutočnom veku sa bude už zajtra diskutovať v talkshow Pod čiarou. Moderátori a fanúšikovia Hry o tróny Chris Ryan a Andy Greenwald budú každú stredu rozoberať, kam sa príbeh ubral a ako by sa potenciálne mohol zvrtnúť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #seriál #šiesta séria #Hra o tróny #HBO