Básnici sa po rokoch opäť chopia pera

Už v osemdesiatych rokoch sa diváci presvedčili o tom, aké preťažké to majú nádejní mladí poeti.

28.04.2016 14:00
32 33 ao basnici cakaju na zazrak2 Foto:
V českej komédii Ako básnici čakajú na zázrak ožijú po rokoch známi hrdinovia Štěpán a Kendy.
debata

V komédii Ako svet prichádza o básnikov (1982) v réžii Dušana Kleina zápasili nerozluční priatelia Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) a Kendy (David Matásek) s nástrahami dospievania. Mali šestnásť a práve teraz sa vracajú na plátna slovenských kín ako päťdesiatnici s celkom inými problémami. Ich najväčšou inšpiráciou a zároveň tŕňom v päte aj naďalej zostávajú ženy.

Tak šiel čas

„Básnici majú náročné začiatky a konce, zato medziobdobie je radostné a plodné,“ konštatuje v úvode filmu Ako svet prichádza o básnikov Štěpán. Snímka mala premiéru pred viac ako tridsiatimi rokmi. Tých, ktorí so Štěpánom a Kendym vyrastali a starli, poteší, že môžu po trinástich rokoch opäť sledovať ich obyčajné trápenia. Očakávaná šiesta časť zo série obľúbených komédií prichádza do slovenských kín už dnes. Tentoraz budú básnici čakať na zázrak.

Uvedenie prvého dielu Ako svet prichádza o básnikov nemalo hladký priebeh. Film vznikol v barrandovských filmových štúdiách a vtedajšie vedenie ho označilo za „protištátny“. Podľa Kleina sa cenzorom nepozdávalo, že dospievajúci hrdinovia rebelujú proti spoločenským pravidlám. Režisér napokon ustúpil, z filmu „vystrihol“ dve inkriminované básničky a snímku do kín pustili. Ani nariadenie mediálne nepropagovať problémovú komédiu nezabránilo tomu, aby prišli do kina dva milióny zvedavých divákov. Po tomto úspechu si Barrandov u režiséra okamžite objednal pokračovanie.

O dva roky prišiel Klein s druhým dielom. Básnici v ňom podrástli a ako nemotorní milovníci definitívne „prišli o ilúzie“. Ich vysokoškolské príhody zafungovali na divákov rovnako dobre ako stredoškolské a počet fanúšikov sa rozrástol.

Režiséra Dušana Kleina inšpiroval knižný debut doktora Ladislava Pecháčka Amatéri alebo Ako svet prichádza o básnikov. „Páčila sa mi Pecháčkova poetika a mal som syna v rovnakom veku ako bol hlavný hrdina pubertiak, prežíval prvé lásky,“ spomína režisér v rozhovore pre český magazín Cinema. Vysvetľuje tiež, že so šiestym dielom neprišli skôr jednoducho preto, že nemali scenár. Jeho autorom je opäť Ladislav Pecháček.

V snímke Ako básnikom chutí život (1987) sa už mladí muži pasujú s ozajstným svetom. Kendy je pomocný režisér a lekár Štěpán sa vďaka svojej tvrdohlavosti ocitne v provinčnej ordinácii. Najdôležitejším motívom obľúbených „básnických“ komédií je láska. Po filmoch Koniec básnikov v Čechách (1993) a Ako básnici nestrácajú nádej (2003) sa najnovšie tvorcovia pokúsia nájsť Štěpánovmu synovi novú mamu…

Starí známi

Vo filme nebudú chýbať piesne Jaroslava Uhlířa, ktoré vznikli v spolupráci s Ondřejom Brzobohatým, ani povestné animácie Adolfa Borna. Vráti sa aj bývalý profesor z gymnázia (Josef Somr), sanitkár Písařík (Pavel Zedníček), Ute (Tereza Brodská) či Vendulka Utešiteľka (Eva Jeníčková). Tá bude mať prevahu ako prísna riaditeľka strednej školy, kde chodí Štěpán junior (Filip Antonio). Bystrého chlapca, ktorého vychováva po smrti Aničky-Zrzečky Štěpán sám, viac ako škola zaujíma, prečo v živote jeho otca absentuje žena. Situácia by sa mohla zmeniť, keď sa na scéne objaví sympatická susedka (Linda Rybová), potenciálna nová múza…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Kříž #Ako básnici čakajú na zázrak