Televízne tipy Pravdy: Babička Gogo, Protektor aj krimi Most

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 5. do 12. mája. Televízne tipy pre vás pripravila Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu.

05.05.2016 12:00
Záber z filmu Protektor. Foto:
Záber z filmu Protektor.
debata

Štvrtok 5. 5.:

Babička Gogo, FilmBox, 16.35

Podľa oficiálneho textu distribútora je islandská Babička Gogo „bravúrnou tragikomédiou“ režiséra Fridrika T. Fridriksona. Ide v nej o ambiciózneho režiséra. Ten práve dokončil film o starých ľuďoch, ktorí utiekli z domova dôchodcov. Napriek vkladaným nádejam je z filmu úplný prepadák a sklamaný autor poznamenáva, že cieľová skupina filmu je už zrejme mŕtva alebo nedokáže prísť do kina. Snímku však vrelo prijme kritika a režisér sa upína k nominácii na Oscara, ktorá by ho mohla zachrániť pred bankrotom. A popri tom jeho osemdesiatročná matka začne zabúdať… To, čo distribútor opisuje ako veľkú filmovú poctu matke, odvážny úprimný autoportrét a ostrú satiru filmového priemyslu i Islandu, akýsi český divák komentoval: „Už dlho som z filmu necítil takú depku…“ Lenže Island je zvláštna krajina, a tak filmu určite dám šancu.

Kazachstan, križovatka Strednej Ázie, ČT2, 20.00

A tu je ďalšia pozoruhodná krajina. Kazachstan má divokú prírodu aj futuristické stavby. Jeho história siaha od Hodvábnej cesty až po bývalý Sovietsky zväz. Tvorcovia francúzskeho dokumentu navštívia nové hlavné mesto Astanu, ktoré doslova povstalo z púšte, potom sa presunú do Almaty, ekonomického centra krajiny. Vraj uvidíme aj tradičný lov s operencom, niekoľko kilometrov od Almaty navštívime lyžiarske stredisko Čimbulak, ktoré hostilo ázijské zimné hry. A nakoniec sa dostaneme do oblasti Borovoje pri ruských hraniciach. V tunajšom „kazašskom Švajčiarsku“ sú vraj nádherné jazerá.

Protektor, ČT2, 22.25

A kto vydrží sledovať telku až do noci, môže si ešte pozrieť vynikajúci český film o časoch Protektorátu. Žiari v ňom Jana Plodková, ale aj náš Richard Stanke. A okrem nich Marek Daniel, Klára Melíšková, Tomáš Měcháček, Jan Budař či Jiří Ornest.

Piatok 6.5.:

Angličan, ktorý vyliezol na kopec a zliezol z hory, Cinemax, 20.00

Jeden z menej známych filmov Hugha Granta z roku 1995 má rozkošný námet: dvojica kartografov má v roku 1917 zmerať v malebnom mestečku vo Walese miestnu dominantu – Fynnon Harw. Keď sa však miestni dozvedia, že ich hora nemeria tisíc stôp, a teda nie je nič viac, len kopec, takže sa nedostane do kráľovských máp, rozhodnú sa chýbajúcich 20 stôp na vrchol doplniť. Je to otázka národnej hrdosti… To chcem vidieť!

Sobota 7.5.:

Šachový turnaj, HBO, 20.00

Nový francúzsky film o deväťročnom maďarskom šachovom zázraku Maxovi. Na Medzinárodnom šachovom turnaji v Budapešti ho 22-ročný francúzsky majster Cal nevie poraziť…

Most, ČT2, 22.15

Žiadny fanúšik severských kriminálok by si nemal nechať ujsť tretiu sériu Mosta, tentoraz sa bude riešiť aj súkromie vyšetrovateľky Sa­gy.

Streda 11.5.:

Zo Zeme na Mesiac, Cinemax, 20.00

HBO ohlasuje návrat svojho legendárneho seriálu. Dvanásťdielna dráma z roku 1998 získala tri ceny Emmy a Zlatý glóbus pre najlepšiu minisériu. Približuje príbeh vesmírneho programu Apollo od jeho začiatkov v roku 1961 cez tragické nehody až po záverečnú výpravu na Mesiac v roku 1972. Vraj je to historicky verné a zábery z kozmu sú úžasné. Plus zaujímavý pohľad do zákulisia NASA, na náročný výcvik astronautov a ťažký život ich manželiek i dlhoročné súperenie medzi USA a ZSSR o ovládnutie vesmíru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Most #televízne tipy Pravdy #Babička Gogo #Protektor