Poirot je iba jeden

Môžu sa viesť spory o tom, kto bol lepší James Bond alebo Sherlock Holmes, ale v prípade Hercula Poirota netreba premýšľať ani sekundu. David Suchet stvárňoval belgického detektíva z diel Agathy Christie takmer 25 rokov. Britský herec oslávil 2. mája 70. narodeniny.

07.05.2016 05:00
Hercule Poirot Foto: ,
David Suchet ako Hercules Poirot.
debata (2)

Davida Sucheta všetci poznajú ako brilantného vyšetrovateľa, ale pre londýnskeho herca to zďaleka nebola prvá úloha. V roku 1973 sa stal členom Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti, vďaka čomu stvárnil napríklad Bolingbroka v hre Richard¤II., Shylocka v Kupcovi benátskom či Jaga v Othellovi. Viackrát stál aj pred televíznou kamerou, v postave Sigmunda Freuda či Edwarda Tellera.

Predtým ako David Suchet vôbec uvažoval o svojej životnej úlohe, si v jednej časti s názvom Večera pre trinástich zahral inšpektora Jappa. Peter Ustinov, ktorý vtedy hral Hercula Poirota, mu vraj neskôr povedal, že sa na úlohu vyšetrovateľa veľmi hodí. Udalosti nabrali spád a David Suchet sa na štvrťstoročie stal okrúhlym elegánom s navoskovanými fúzikmi, ktorý dokáže rozlúsknuť každý zločin.

David Suchet ako Hercules Poirot.
Herec David Suchet.
+4David Suchet ako Hercules Poirot.

Pred prijatím roly si Suchet dôkladne prečítal všetky romány a poviedky „kráľovnej zločinu“, kde slávny vyšetrovateľ vystupoval. Zapisoval si pritom všetky nevšednosti či rôzne drobnosti, ktoré jeho extravagantnú osobnosť definujú. Aby sa mu priblížil čo najvernejšie, po celý čas nakrúcania nosil nepohodlné topánky či vypchávky, ktoré mu mali pridať pár kíl navyše.

Keď sa v roku 2013 na obrazovkách objavila posledná epizóda s názvom Opona, fanúšikovia už dobre vedeli, že osud ich obľúbeného hrdinu je spečatený. Christie tento diel napísala už v roku 1940, vyšiel však až v roku 1975. Hercule Poirot je v záverečnej časti pripútaný na invalidný vozík a trápi ho zhoršujúci sa zdravotný stav. Prvý raz David Suchet nemá na sebe vypchávky. Svoj posledný prípad vyrieši celkom inak ako tie ostatné.

Herec sa s postavou lúčil veľmi ťažko. „Nemôžem poprieť, že to bol najťažší deň v mojej kariére. Poirot bol môj najlepší priateľ, časť mojej rodiny, časť môjho života,“ povedal po skončení televízneho seriálu pre britský Telegraph.

Novinári sa ho pri rozhovoroch často pýtajú, či neľutuje, že Poirot zatienil iné postavy, ktorým vdýchol život na divadelných doskách. Vždy však zdôrazňuje, že bol preňho skôr požehnaním. Vďaka popularite sa mu otvorila cesta k divadelným hrám ako Timon Aténsky, Kto sa bojí Virginie Wolfovej?, Amadeus, Všetci moji synovia či Cesta dlhého dňa do noci.

I keď sa povrávalo, že by Poirot mohol znovu ožiť v nových príbehoch spisovateľky Sophie Hannah, pre Davida Sucheta je kapitola ukončená a navždy bude spätý s príbehmi spisovateľky Agathy Christie. Za svoj herecký prínos získal herec od kráľovnej Alžbety II. Rad britského impéria.

3× David Suchet

Suchetovho Poirota sledovali diváci vo viac ako 200 krajinách sve­ta.

Epizódu Opona nechcel nakrúcať ako poslednú, hral v nej s vedomím, že bude účinkovať ešte v ďalších dieloch.

Jeho vášňou je fotografovanie. Zdedil ju po svojom starom otcovi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Agatha Christie #Hercules Poirot #David Suchet