Keď vám búrka v kine rozkýva sedadlo. V Bratislave otvorili 4DX kino

Cítiť pri sledovaní filmovej búrky vietor a dážď na vlastnej koži alebo naozaj cítiť vo vzduchu počas autonaháňačky arómu spálenej gumy a letiace náboje, ktoré "naozaj" svištia okolo uší.

12.05.2016 14:00
31 4dx kino 3x Foto:
Sedadlá v 4DX kine majú viacero špeciálnych funkcií.
debata (1)

Kedysi to bola hudba budúcnosti, dnes realita, ktorú od štvrtka môžu zažívať aj filmoví diváci na Slovensku. V bratislavskom Auparku totiž oddnes začína fungovať prvá kinosála so 4DX technológiou na Slovensku. Spustila ju sieť Cinema City, ktorá v Bratislave prevádzkuje aj multiplexy v Poluse a Eurovei.

Prvá kinosála tohto typu na Slovensku má 140 miest a je vybavená 5.1 kanálovým zvukom. Špeciálne sedadlá sa môžu pohybovať v troch hybných osiach – kymácanie, zdvih a náklony. Sedadlá takto ožijú napríklad pri divokej autonaháňačke a neskúsený divák sa spočiatku musí kŕčovito pridržiavať opierok na ruky, pretože sa bojí, že ho divoké pohyby vyhodia zo sedadla. Divákov tiež môžu prekvapiť nečakané dotyky na nohách či chrbte, vietor, dážď, vôňa ruže, stroboskopické efekty, hmla a deti môže potešiť, keď sa priestor pred plátnom nečakane zaplní mydlovými bublinami.

Podlaha a steny kinosály sú prešpikované ovládačmi, ktoré celý systém spájajú. Spúšťanie jednotlivých efektov má na starosti efektová stopa. Zjednodušene – ide o niečo podobné, ako je zvuková stopa, akurát že výsledkom je, že sa vám rozkýva sedadlo alebo na vás začne „pršať“ (je to iba efekt umocňujúci zážitok, vody nie je veľa a z kina neodídete mokrí). „Efektová stopa sa prirába dodatočne v efektovom štúdiu v Kórei. Film, ku ktorému sa vyrobí, sa vyberá na základe zoznamu distribučných spoločností. Keď sa schváli 4DX stopa pre konkrétny film, pošlú sa predbežné dáta späť do hollywoodskych, prípadne iných štúdií, kde ich schvália tvorcovia filmov, či už sú to producenti, alebo sám režisér,“ vysvetlil pražský špecialista na 4DX Tomáš Klitzbauch.

V ponuke 4DX kina sú zatiaľ dve snímky. Animovaní Angry Birds vo filme, ktorí do slovenských kín vstupujú vo štvrtok, a komiksovka Captain America: Občianska vojna, ktorá mala premiéru počas minulého týždňa. Na budúci týždeň pribudne do ponuky snímka X-Men: Apokalypsa, o týždeň neskôr výpravná fantazijná Alica v Krajine za zrkadlom. V júni k týmto filmom pribudne naozaj výpravný Deň nezávislosti: Nový útok Roalanda Emmericha, v júli už piata Doba ľadová, tentoraz s podtitulom Mamutí tresk, a v auguste to bude Star Trek: Do neznáma.

Technológiu 4DX možno použiť v kombinácii s 2D, ale aj 3D projekciou. Cena vstupenky za 2D premietanie pre dospelých je 11 eur, pre deti, študentov a seniorov 9,50 eura. Za 3D premietanie bez okuliarov pre dospelých zaplatíte 12,50 eura, pre deti, študentov a seniorov 11,50 eura. Príplatok za 3D okuliare je 0,75 eura.

Nový kinozážitok nie je úplne pre všetkých, neodporúča sa ľuďom s epilepsiou, vysokým tklakom, tehotným ženám či ľuďom s problémami s chrbticou. Viac informácií podá personál kina.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kino #4DX #Captain America: Občianska vojna #Angry Birds vo filme