Jiřina Bohdalová: Kráľovná filmového úsmevu

Herečka Jiřina Bohdalová je neoddeliteľnou súčasťou filmového, televízneho a divadelného vesmíru.

14.05.2016 09:00
Bohdalová Foto:
Herečka Jiřina Bohdalová vo filme Vrásky z lásky.
debata

Okrem divadelnej ceny Tálie za celoživotné dielo sa pýši dvomi Českými levmi a vyše desiatimi televíznymi cenami Týtý. Dáma českého herectva oslávila 3. mája 85 rokov.

Jiřina Bohdalová má exhibicionizmus v krvi, zdedila ho po mame, ochotníckej herečke, ktorá dcéru doviedla k filmu. Už koncom tridsiatych rokov sa Jiřina oťukávala ako komparzistka v nemom filme Pižla a Žižla na cestách a ako dieťa si zahrala aj vo veselohre Madla spieva Európe (1940). 

Na dosky, ktoré znamenajú svet vykročila v päťdesiatych rokoch. Začínala v divadle ABC, ktoré vtedy viedol Jan Werich. Aj vďaka nej sa tešilo obľube predstavenie Idiotka. Neskôr sa stala členkou súboru Divadla na Vinohradoch, pravidelne vystupovala aj v Divadle na Jezerce či v Mestských divadlách pražských. "Mala som šťastie na ľudí,” tvrdí herečka s komplikovaným osudom v rovnomennej autobiografic­kej knihe.

Herečka Jiřina Bohdalová. Foto: SITA, Nina Bednáriková
KONCERT: Na Pasienkoch zaspievalo vyše 40 celebrít Herečka Jiřina Bohdalová.
Vo filme Ucho (1970) tvorila manželský pár s hereckým kolegom a manželom Radoslavom Brzobohatým. Ako filmoví Anna a Ludvík čelia v precíznej psychologickej dráme odpočúvaniu. Ucho v réžii Karla Kachyňu bolo ostrou obžalobou režimu a snímka putovala do trezoru. Mnohí považujú výkon Jiřiny Bohdalovej práve v tomto filme za životný, no obom hercom z politických dôvodov skomplikoval kariéru. Bohdalová sa neobjavovala vo filmoch, ale v televízii čoraz viac.
Neskôr si v rozprávke Nesmrteľná teta zahrala Závisť a v roku 1993 dostala svojho prvého Českého leva. Úspech sa zopakoval o dva roky neskôr, za hlavnú úlohu v komornej dráme o dvoch sestrách Fany, opäť pod režijnou taktovkou Karla Kachyňu. Jej sestru stvárnila Jiřina Jirásková. 

Od roku 2010 Jiřine Bohdalovej právom patrí čestné miesto vo dvorane slávy Týtý a za celoživotný prínos činohernej tvorbe dostala divadelnú cenu Tália. Herečku si uctil aj prezident Miloš Zeman Medailou za zásluhy, ktorú takmer odmietla prijať.

Herečka Jiřina Bohdalová vo filme Fany, ktorý... Foto: ČT
Bohdalová Herečka Jiřina Bohdalová vo filme Fany, ktorý jej priniesol mnohé ocenenia.

  Osobný život Bohdalovej nebol jednoduchý. V mladosti ho dramaticky skomplikoval bývalý režim, keď jej otca šesť rokov väznila ŠtB a umelkyňa sa musela sama starať o rodinu. Ponuku Jaroslava Dietla na spracovanie príbehu odmietla, pretože je to najmä príbeh jej otca.

Manželstvo s jej osudovým mužom Radkom Brzobohatým nevydržalo, ako partneri sa však zišli pred kamerami. Naposledy v snímke Vrásky z lásky (2012), ktorá na príbehu starnúcej herečky a jej obdivovateľa s podlomeným zdravím rozpráva o láske k životu.

Jiřina Bohdalová je predovšetkým komička. Rozosmievala divákov v televíznom Varieté ako herečka aj ako konferencierka, vo veselohrách Smích se lepí na paty, Ženu ani kvetinou neudrieš a v mnohých ďalších. Celkom prirodzene sa ocitla v top trojke ankety Kráľ filmového úsmevu storočia.

3-krát Jiřina Bohdalová

  • Na DAMU sa dostala až na tretí pokus a štúdium herectva načas prerušila pre tehotenstvo.
  • Úspechy slávila aj ako dabingová herečka, keď požičala svoj hlas rozprávkovým postavičkám.
  • Úspešnou herečkou je aj jej dcéra Simona Stašová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Simona Stašová #Jiřina Bohdalová #Radoslav Brzobohatý