Ak nie ste nesmrteľní, tento film pravdepodobne nikdy neuvidíte

O malú bizarnosť v Cannes sa tento rok postaral režisér Robert Rodriguez a firma Louis XIII.

14.05.2016 16:00
30 31 100 rokov- film  ktory nikdy neuvidite Foto:
V Cannes predstavia unikátny filmový projekt v hlavnej úlohe s Johnom Malkovichom. Má to však jeden háčik - nikto z nás ho nikdy neuvidí...
debata

Filmový kotúč so snímkou 100 rokov – Film, ktorý nikdy neuvidíte v hlavnej úlohe s Johnom Malkovichom symbolicky vystavia v hoteli Le Majestic Barrière. Ak ste sa potešili, rýchlo si nechajte zájsť chuť, sci-fi snímka bude mať totiž premiéru až o sto rokov. Dovtedy zostane film v špeciálne naprogramovanom trezore, kam ho zamkli minulý rok v novembri. Sejf by sa mal otvoriť presne 18. novembra 2115.

Obyčajným smrteľníkom poskytli tvorcovia projektu tri teasre – tri náčrty rovnakej scény v rôznych šatách budúcnosti. V ich podaní tak vo svete o sto rokov staršom „bujnie“ príroda, potom technika, a pohrali sa aj s myšlienkou, že by sa vrátil do podoby, akú mal v 40. rokoch.

Odhliadnuc od komerčného backgroundu ide o ojedinelý experiment. Netreba zabúdať, že meno režiséra Roberta Rodrigueza je overenou zárukou kvality. S pokojným svedomím môžeme prorokovať, že na deti budúcnosti čaká unikátny zážitok.

Podľa herca Johna Malkovicha, spoluautora scenára, bude pre potomkov zaujímavé vidieť našu predstavu o budúcnosti. John Malkovich ani nikto z nás ju však na vlastnej koži nepocíti. Filmári teda polemizovali nad tým, ako to tu bude vyzerať. Bude patriť svet opäť prírode, prevalcujú ho technológie alebo celkom zanikne? „Mali sme mnoho verzií toho, ako vizuálne vystihnúť obraz sveta o sto rokov,“ prezradil Malkovich pre magazín The Hollywood Reporter. „Je to zábavné – niektorí vedci tvrdia, že o sto rokov budeme môcť kontrolovať počasie, iní zas hovoria o tom, že kvôli katastrofickým klimatickým extrémom ľudstvo zmizne. Ja tvrdím, že tu budeme aj naďalej.“

Ľudí v roku 2115 môžu podľa neho fascinovať vízie niekoho, kto žil v roku 2015. „Myslím, že som po prvýkrát svojou tvorbou skutočne reflektoval život iných ľudí a po prvýkrát som sa skutočne zamýšľal nad tým, aký zážitok im prinesiem,“ priznal herec.

„S Johnom sme sa usilovali dosiahnuť nadčasové umenie, ktoré bude schopné zaujať aj o sto rokov. Som na film hrdý, dostal som strieborné lístky, preto dúfam, že si ho raz pozrú moje pravnúčatá a spolu s nimi aj môj klon,“ cituje Rodrigueza filmový portál Indiewire.

Za umenie sa rafinovane skryla liehovarnícka firma Louis XIII. Film bude teda na svojich divákov čakať a zrieť, podobne ako fľaša značkového koňaku. Či 100 rokov – Film, ktorý nikdy neuvidíte prejde skúškou a vydrží storočie bez divákov, sa dozvedia až prapravnúčatá. Svojim potenciálnym potomkom môžete zabezpečiť, že uvidia film medzi prvými. Stačí si kúpiť koňak. Ten však rozhodne nie je pre každého, ide totiž o tritisícdolárovú „elitnú záležitosť“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #100 rokov #Cannes 2016 #John Malkovich