V Cannes oslnili Julia Robertsová a George Clooney

Umelecký riaditeľ canneského festivalu Thierry Frémaux rád hovorieva, že "Woody Allen v Cannes je ako Moliėre v Comédie Française: tradícia“.

13.05.2016 14:17
France Cannes Money Monster Photo Call Foto: ,
Hlavní predstavitelia filmu Hra peňazí, George Clooney a Julia Roberts, pózujú fotografom v Cannes.
debata
Teda nič mimoriadne, že mimo súťaže vždy premietnu jeden jeho film. Vlani to bolo nie najvydarenejšie dielo Iracionálny muž, tohto roku mal väčší úspech s filmom Café Society, ktorý 69. festival slávnostne otvoril. Otvorenie bolo, napriek silnému vetru a zime, pompézne. A plné veľkých mien – Susan Sarandonová, Jessica Chastainová, Kristen Stewartová, Julianne Mooreová, Jesse Eisenberg… Hviezdami prvých festivalových dní však boli Julia Robertsová a George Clooney.
Režisérka filmu Hra peňazí,  Jodie Foster s...
Tím filmu Hra peňazí: Julia Roberts, Jodie...
+7Hlavní predstavitelia filmu Hra peňazí, George...

Mihol sa a zmizol

Café Society je príbeh mladého Bobbyho Dorfmana (Jesse Eisenberg), ktorý sa v 30. rokoch minulého storočia vydá do Hollywoodu za strýkom – agentom hviezd. Zamiluje sa do sekretárky šéfa Vonnie (Kristen Stewartová), ktorá je, žiaľ, zadaná. Táto ironická love story patrí k tým lepším Allenovým filmom a na chuť jej prídu najmä tí, ktorým je Woodyho humor blízky. Malý veľký Woody so svojou drobnou manželkou Soon-Yi sú sympatický pár a vzhľadom sa to, že sa obecenstvu len predstavil, nemá rád parádu, rýchlo ušiel do bezpečia cez tlačové stredisko a vletel priamo do náručia prekvapených novinárov. Na otázky času nebolo, tak rýchlo, ako sa zjavil, aj zmizol.

Problémy sveta vo filmoch i na festivale

Báli sme sa predovšetkým prísnych bezpečnostných opatrení, ale dá sa to vydržať, už roky nás na to v Cannes cvičili. Zdá sa mi to takmer rovnaké ako po minulé roky, len je ešte viac policajtov. Po mnohých prehliadkach sme sa predrali na prvý súťažný film z rumunskej produkcie režiséra Cristiho Puiu s veľavravným názvom Sieranevada. Tri dni po teroristickom útoku na Charlie Hebdo príde lekár Larry na spomienkovú oslavu venovanú jeho nebohému otcovi. Zíde sa celá rodina. Škriepia sa, hádajú, behajú z jednej izby do druhej, jeden sa zastáva komunizmu, druhí ho nenávidia, ofrflú a oplačú všetko. Larry je tak konfrontovaný s rôznymi názormi, aby zrazu sám pochopil, v čom a s kým žije.

Tvorcovi v zbytočne uvravenom trojhodinovom filme išlo asi na mikrosvete jednej rodiny pertraktovať všetky problémy súčasnej spoločnosti. Podľa režiséra už názov filmu, ktorý je dosť nezvyčajný, veľa napovie. Ľudia podľa jeho slov počúvajú správy, surfujú po internete a uvažujú, čo je pravda a čo lož. Sám je z vývoja spoločnosti zmätený a má tak, ako aj mnohí, z vývoja sveta trochu strach.

Francúzsky súťažný príspevok Rester Vertical režiséra Alaina Guiraudieho rozpráva o režisérovi Leovi, ktorý sa na svojej ceste stretne s pastierkou Mariou, zamiluje sa do nej, majú spolu dieťa, žena však stratí v neho dôveru, odíde, ale dieťa mu nechá. Leo sa rozhodne, že sa oň postará. Guiraudie sa vyjadril, že Francúzsko je európska krajina a má veľa problémov. "Príbeh osciluje medzi fikciou a realitou, pravdou a lžou, tragédiou a komédiou.“ Vyberte si…

I, Daniel Blake Angličana Kena Loacha je ako vždy sociálna dráma, remeselne dobre nakrútená, ale trochu predvídateľná. O chudobe a nezamestnanosti mal už aj lepšie filmy.
Herec George Clooney s manželkou Amal (vľavo),...
Televízna moderátorka Elena Lenina.
+27Francúzsky režisér Claude Lelouch a jeho...

Jodie, Julia, George a Money Monster

Zážitkom prvých dní však bol mimosúťažný triler režisérky a herečky Jodie Fosterovej Hra peňazí. Hlavné úlohy si zahrali Julia Robertsová a George Clooney. No mohlo to zle dopadnúť? Film Hra peňazí je inteligentný triler o korupcii, určený pre široké publikum, ale aj pre náročnejších divákov.

Málokedy býva taká živá a bezprostredná tlačová beseda. Predovšetkým to bolo vystúpenie profesionálov. Clooney nalial dámam vodu, pobozkal vedúcu besedy, skrátka, správal sa profesionálne a bez hviezdnych manierov.

"Pre mňa je najdôležitejší kasting, rada pracujem so skúsenými hercami, ale mám rada aj mladých, lebo prinášajú nový pohľad,“ povedala režisérka Jodie Fosterová. Teší sa, že mohla uviesť svoj film v spoločnosti takých tvorcov, ako je Jim Jarmusch a Pedro Almodóvar. "Mám z toho radosť,“ dodala. Clooney ju zasa chválil, že je veľmi talentovaná a vie, čo chce. "Dobre sa mi s ňou robilo.“ A komentoval aj prezidentskú kampaň v USA. "Taký človek ako Donald Trump nemôže byť prezidentom, lebo sa na to nehodí.“

Julia Robertsová zase na otázku, či nemá chuť režírovať, keď to už majú za sebou aj Fosterová, aj Clooney, odpovedala: "Nie. Ja presne poznám svoj intelektuálny limit a svoju trpezlivosť.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Woody Allen #George Clooney #Julia Roberts #Cannes 2016