Festival v Trenčianskych Tepliciach ocení Chiaru Mastroianni a Marka Leščáka

Prvý ročník filmového festivalu v Trenčianskych Tepliciach, ktorý nadväzuje na 23-ročnú tradíciu Artfilmu, začína mať jasnejšie kontúry. Artfilm sa tento rok presunul do Košíc, Teplice však o filmový festival neprišli.

17.05.2016 16:15
Chiara Mastroianni Foto: ,
Francúzska herečka Chiara Mastroianni.
debata

Festival, ktorý budú Teplice hostiť tradične pred začiatkom letných prázdnin, pozná už aj prvé hviezdne mená. Na Most slávy príde pripevniť tabuľku so svojím menom francúzska herečka Chiara Mastroianni, dcéra Catherine Deneuve a Marcella Mastroianniho. „Premietame nielen jej filmy, ale aj filmy jej matky, čiže Catherine Deneuve, ktorá už v Tepliciach svoju tabuľku má. Druhým menom splácame dlh voči mladšej generácii slovenských filmárov, Zlatou kamerou oceníme Marka Leščáka za jeho scenáristický prínos, nielen slovenskému, ale dnes už aj európskemu filmu,“ povedal Peter Hledík, ktorý je čestným členom prezídia Medzinárodného filmového festivalu v Trenčianskych Tepliciach. Druhú dvojicu ocenených prezradia organizátori v júni. Festival sa koná od 23. do 26. júna.

V prezídiu Medzinárodného filmového festivalu Trenčianske Teplice sú okrem zakladateľa ArtFilmu Petra Hledíka aj oscarový režisér Jiří Menzel či herečky Kamila Magálová a Zuzana Kronerová. Umeleckou riaditeľkou festivalu je Ľudmila Cviková, ktorá bola roky kurátorkou filmových programov na MFF v Rotterdame a ako medzinárodná poradkyňa pôsobila na festivaloch v Karlových Varoch, Locarne, Sarajeve, Jerevane a v Bratislave. V rokoch 2007 a 2008 bola umeleckou riaditeľkou teplického festivalu a v rokoch 2011 až 2014 viedlla Oddelenie filmu na Filmovom inštitúte v Dohe v Katare.

Filmy z programu festivalu sa budú premietať v kine Prameň, v Kursalone, na kúpalisku Zelená žaba a na námestí v Trenčianskych Tepliciach. Niektoré z filmov v repríze uvedie aj trenčianske kino Metro.

Chiara Mastroianni sa na plátne prvýkrát mihla už koncom 70. rokov ako malé dievčatko, jej skutočným hereckým debutom však bola úloha Anne vo filme Moje obľúbené obdobie (1993), ktorý nakrútil André Techiné. Stvárnila tu dcéru svojej skutočnej matky Catherine Deneuve. Za túto úlohu získala Chiara nomináciu na Césara. Po boku otca si zase zahrala v snímke Tri životy a len jedna smrť (1996). „Nikdy som svojich rodičov nevidela spolu,“ povedala britskému Guardianu. „Nevidela som ich ani sa bozkávať, s výnimkou filmových bozkov,“ dodala herečka, ktorú diváci poznajú aj z filmov ako Prêt-à-Porter (1994) Roberta Altmana, Nowhere (1997) Gregga Arakiho, Čas znovu nájdený (1999) Raoula Ruiza, List (1999) Manoela de Oliveiru či zo snímok Marjane Satrapi a Vincenta Paronnauda. V Persepolise (2007) prepožičala hlas hlavnej hrdinke a účinkovala aj v ich hranom filme Kura na slivkách (2011).

Scenárista Marek Leščák je od roku 2014 prezidentom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Ako tvorca sa podieľal na mnohých úspešných tituloch. Spolu s Ondrejom Šulajom a Martinom Šulíkom je podpísaný pod snímkami Záhrada (1995), Orbis Pictus (1997), iba so Šulíkom robil na filmoch Slnečný štát alebo hrdinovia robotníckej triedy (2005) či Cigán (2011). V jeho filmografii je v Cannes uvedená snímka Ďakujem, dobre (2010) Mátyása Priklera, v Cannes ocenené Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského, filmy Jara Vojteka My zdes (2005), Hranica (2009) či Deti (2014), za ktoré získal cenu na festivale v Pekingu. Viacero zahraničných cien získala aj jeho spolupráca s Ivanom Ostrochovským na filme Koza (2015).

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #trenčianske teplice #Marek Leščák #Chiara Mastroianni #Artfilm