Televízne tipy Pravdy: Zvrátená erotika v dobových kostýmoch aj príbeh Gagarinovho utajeného vnuka

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 19. do 26. mája. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

19.05.2016 16:00
Škandálny život Lady Worsley odvysiela HBO v... Foto:
Škandálny život Lady Worsley odvysiela HBO v sobotu.
debata

Štvrtok 19. 5.:

Pirátska TV, Cinemax, 14.25

Paríž koncom minulého storočia, Victor – milovník filmu – má videokameru, môže nakrúcať! Stretne múzu, filmujú, milujú, žúrujú. Chcú však aj meniť svet a na to treba televíziu! Piráti si ju zoženú. Aj v tejto francúzskej komédii z roku 2012.

Gagarinov vnuk, FilmBox, 22.15

Ruská veselohra má dobrú zápletku: umelec Fiodor zistí, že má brata v sirotinci a že je to černoch! Údajne je to plod lásky kozmonauta Gagarina ku krásnej Kamerunčanke. Skutoční potomkovia proti filmu vraj protestovali, ale vďaka tomu, že sa vydaril, premieta sa ďalej.

Co chytneš v žitě, ČT2, 22.30

Názov pripomína Salingerovu knihu Kto chytá v žite, asi to bude v podobnom štýle. Pole skrýva rôzne príbehy: mladá dvojica hľadá tajomné kruhy, chlapci zažívajú dobrodružstvá v stohu, starší manželia uviaznu na rozmoknutej ceste cez pole a povadia sa. Hrá aj Iva Janžurová, a tá sa vie pred kamerou výborne hádať. 

Piatok 20. 5.:

Láska, soudruhu!, ČT2, 20.00

Fínsko-česko-nórsky film o romantickej láske, do ktorej sa pletie ideológia. Ide o prostredie džezu, mládežníckych festivalov a cesty zväzákov na Západ ešte v čase železnej opony. Západniarky vo filme očarúvajú napríklad fešáci Kryštof Hádek a Miroslav Etzler.

Sobota 21. 5.:

Krysy z temnôt, ČT2, 14.35

Francúzsky film z roku 1974 sa odohráva v podzemí Paríža. V meste miznú ľudia a zdá sa, že práve v katakombách. Všetko je to proti zámerom vybetónovať koryto Seiny a postaviť pri chráme Notre Dame dva vežiaky. Námet zdanlivo mentorský, ale je to komédia. A vzbúrencov v podzemí vedie obľúbený Philippe Noiret, hrá aj Depardieu. 

Moliére, Dvojka, 17.25

Moliére študoval právo a mal byť notár, zaľúbil sa však do herečky a opantalo ho na celý život divadlo. Posledné dni života slávneho francúzskeho dramatika – zomrel v roku 1673 ako 51-ročný – hrá Ctibor Filčík a František Dibarbora – herci hodni Moliéra.

Škandálny život Lady Worsley, HBO, 20.00

Tak toto je riadna „pikoška“, hoci ide o anglickú drámu! Sex a zvrátená erotika v dobových kostýmoch! Vášne a hormóny robia z ľudí otrokov. Aj veľkí páni sa dostávajú do škandalóznych situácií a – kvôli erotike – pred súd. Ako to dopadne v tomto mnohouholníku?

Hurá na Francúzsko!, JOJ, 23.10

Muzafar a Ferouz sú dvaja neškodní pastieri oviec z Taboulistanu, maličkej krajiny v strednej Ázii, o ktorej nikto nikdy nepočul. Aby sa svet o nej konečne dozvedel, prezidentov syn sa rozhodne, že svoju vlasť poriadne spropaguje a preslávi. Povolá dobrákov Muzafara a Ferouza a vyšle ich na životnú misiu – pôjdu do Francúzska a zničia Eiffelovku! Téma naozaj háklivá (film je z roku 2013), ale, našťastie, zasmiať sa dá na všetkom. A na dobrákov bacha!

Láska všetkými desiatimi, ČT1, 23.10

V názve je chyták – nie je to citová chamtivosť, ale istá zručnosť. Šikovná „klepica“, čiže pisárka na stroji, môže byť veľmi sexi. V tomto filme je zvečnený svet, ktorý už zmizol – súťaže v strojopise, klepot klávesníc, bezchybné písanie, lebo nič sa nedá vymazať. A k tomu príbeh, ktorý vyjadruje slogan: Písala rýchlo, milovala hlboko.

Nedeľa 22.5.:

Definice lásky, ČT1, 20.00

Film je nakrútený podľa poviedok Michala Viewegha, nakrúcalo sa v Brne a v závere je aj Vieweghova autogramiáda. Bolo mu to ešte vzácne, lebo ide o prvé sfilmovanie jeho textu a hneď tam bola plejáda dobrých hercov – aj Barbora Poláková, Igor Chmela, Květa Fialová, Jan Skopeček a ďalší. V jednej poviedke sa muž zamiluje do dievčaťa z plagátu. Bude ju hľadať, alebo si ňou oblepí byt?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #láska #televízne tipy Pravdy #Pirátska TV #Co chytneš v žitě #Gagarinov vnuk #soudruhu! #Moliére #Škandálny život Lady Worsley #Definice lásky #Krysy z temnôt