Recenzia: Nasaďte si šnorchel, Dory vás povedie

Pamäť nepamäť robí z Dory nekorunovanú kráľovnú zmätku a je späť v celej paráde. Režisér a scenárista Andrew Stanton nadviazal filmom Hľadá sa Dory na svoju kultovú disneyovku z roku 2003 Hľadá sa Nemo.

18.06.2016 09:00
30 31 hlada sa dory Foto:
V oceáne sa opäť strhla pátracia akcia. "Nemovci" sú na dobrodružnej ceste za úlomkami Dorinej nezbednej pamäti.
debata (1)

Možno ste si už vtedy uvedomili, že najzaujímavejšou postavičkou a motorom pátracej akcie, ktorú odštartoval únos rybacieho chlapčeka Nema, bola popletená modrá rybka Dory. Nemov ustráchaný otec Marlin by bez svetáčky pravdepodobne nikdy neopustil bezpečie rodnej sasanky… Nemo sa síce našiel a spolu s Marlinom a Dory sa vrátil domov, no vody oceánu rozhodne nie sú pokojné. Na Dorino srdce zaklope tiché volanie smútku a povestná zábudlivka si vybaví spomienku na rodičov. Rozhodne sa ich vypátrať skôr, ako opäť zabudne. „Malomešťan“ Merlin rozlietanú kamarátku na jej ceste do obrovskej kalifornskej „ozdravovne morských živočíchov“ síce nerád, no predsa sprevádza a doma, samozrejme, nezostáva ani Nemo. Nevyspytateľné spodné víry hrdinov ako zvyčajne odvejú na celkom iné strany…

Máš vo mne priateľa

Stantonov svet je humánny, osvetľuje a vyzdvihuje ľudskosť, no drží sa reality. „Prirodzení predátori“ nepodliehajú pudom, sú „civilizovaní“, skazení človečinou – tak trochu lakomí, pohodlní egoisti, no keď treba, neváhajú pomôcť. Azda najtvrdším orieškom je chobotnica Hank. Nepomáha Dory nezištne, no modrá popleta sa mu napokon predsa len dostane pod kožu. Dory vychovala ulica, „trpí stratou krátkodobej pamätáže“, a aj preto pláva životom tak trochu poslepiačky. Zázrakom sa vymotá z každej situácie a jej nákazlivý optimizmus pripomína postavu Joy zo snímky V hlave.

Režisér a scenárista Andrew Stanton vedie Dory a jej kumpánov pomocou šikovných indícií, stopujú sympaticky nešikovne, dej je prekvapivý a akcia vynaliezavá. „Rybací“ svet hýri živými postavičkami, kde má každý svoju úlohu i neodolateľnú anomáliu. Paradoxne najobyčajnejšie sú hlavné hviezdy prvého dielu – Nemo a Marlin.

Morský vesmír je premyslený do presvedčivých detailov, zvierací divosi sa rovnako ako vo filme Hľadá sa Nemo dostanú do konfliktu so svetom ľudí. Dory sa rozpamätáva v nejasných zábleskoch, príbeh pracuje s retrospektívami a dobrodružná výprava sa rozdeľuje na dva paralelné príbehy – Nemovci hľadajú Dory a Dory s oktopusom, pardon „septopusom“ Hankom jej nezvestných rodičov.

Nezábudkovo modrej rybičke nezlyháva iba pamäť, ale aj pud sebazáchovy. Koná inštinktívne, pudovo, riadi sa jednoducho srdcom, ktoré je tým najspoľahlivejším kormidlom. Mama mala rada purpurové mušle – malé úlomky a indície nadobúdajú v kontexte príbehu metaforický význam, sú rozprávkovými symbolmi. Filmár ich nenútene, refrénovito zdôrazňuje. Detskému divákovi nenadbieha a predsa je príbeh zrozumiteľný aj pre tých najmenších. Prehrešky hrdinov odkrýva s humorom, veľmi priamo a zároveň s ľahkosťou.

Čo by urobila Dory?

Pamäť je síce abstraktnou, no predsa Dorinou najzásadnejšou prekážkou. Morskí dobrodruhovia na ceste preskakujú vlastné limity, režisér im hádže pod nohy polienka, aby odkryl morálku a podporil nádej. Sami sú stratení, iba s pomocou priateľov dosiahnu nemožné. Vizuálne podmanivá realita ponúka čarovných momentov viac než dosť.

Filmár nezneužíva na dramatizáciu a stupňovanie napätia samoúčelných externých „záporákov“ , múdro ťaží z postáv a z ich vzťahov. Rozprávkový svet definuje nádej a bezbariérová ľudskosť. Dory sa so svojím nedostatkom zžije, skromne ho povýši na prednosť. Jednoduché heslo „tam, kde je vôľa, je i cesta“ sa stáva pointou príbehu.

Andrewovi Stantonovi sa podarilo obhájiť nielen úspech prvého filmu, ale aj status nadšeného kreatívca, ktorý ku komerčným projektom aj k svojim divákom pristupuje zodpovedne. Hľadá sa Dory je po minuloročnom animáku V hlave ďalšou nadštandardnou snímkou štúdia Pixar. Prihovára sa však predovšetkým detskému divákovi na čo by mali dospeláci rozhodne brať ohľad.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5 Hľadá sa Dory/ scenár a réžia: Andrew Stanton / v slovenskom znení: Helena Krajčiová, Ján Gallovič, František Výrostko a ďalší / premiéra: 16. júna

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Disney #filmová recenzia #Pixar #Hľadá sa Dory #Hľadá sa Nemo