Na MFF Karlovy Vary príde Willem Dafoe

Na 51. ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Karlovy Vary, ktorý sa bude konať od 1. do 9. júla, príde aj americký herec Willem Dafoe.

21.06.2016 16:00
Willem Dafoe Foto: ,
Herec Willem Dafoe.
debata

Šesťdesiatročný rodák z mesta Appleton vo Wisconsine si prevezme Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. Organizátori podujatia si ho uctia tiež premietnutím titulov, v ktorých sa predstavil, a to konkrétne filmu Pasolini (2014) a drámy Martina Scorseseho Posledné pokušenie Krista (1988).

Návštevníci a návštevníčky MFF v Karlových Varoch sa môžu tešiť aj na amerického filmára Charlieho Kaufmana, autora scenárov úspešných snímok ako V koži Johna Malkovicha (1999) či Adaptácia (2002). Päťdesiatsedemročný držiteľ Oscara za scenár drámy Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004) si od Jiřího Bartošku prevezme Cenu prezidenta festivalu. Do programu podujatia sa dostala jeho zatiaľ posledná snímka Anomalisa (2015), pri ktorej sa spolu s Dukeom Johnsonom postaral aj o réžiu.

Ako hviezda európskej kinematografie sa na prehliadke ukáže španielsky herec Sergi López, ktorý spoločne s kolegyňou Emmou Suárez uvedie v rámci hlavnej súťaže španielsku drámu La propera pell (2016). Príde aj Adriana Ugarte, ktorá si so spomínanou Suárez zahrala v najnovšej snímke Pedra Almodóvara s názvom Julieta (2016). Tú premietnu v rámci nesúťažnej sekcie Horizonty.

V hlavnej súťaži sa predvedie aj nemecká dráma Gleissendes Glück (2016), ktorú bude sprevádzať účasť Ulricha Tukura, predstaviteľa jednej z hlavných postáv. Po tretí raz sa na festivale objaví aj Ted Hope, producent nezávislých filmov Happiness (1998), 21 gramov (2003) alebo Môj život (2003). Na tento ročník zavíta vo funkcii výkonného producenta spoločnosti Amazon Studios.

Festival otvorí snímka Anthropoid (2016) o pražskom atentáte na nacistického funkcionára Reinharda Heydricha z roku 1942. Pri príležitosti svetovej premiéry filmu prídu na podujatie režisér drámy Sean Ellis, herečky Aňa Geislerová a Alena Mihulová a ich kolegovia Jamie Dornan, Toby Jones, Marcin Dorociński a Václav Neužil ml.

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary si prevezme aj herečka Jiřina Bohdalová, ktorá slávi tento rok životné jubileum. Ako poctu legendárnej umelkyni premietnu jeden z prelomových filmov českej kinematografie, psychologickú drámu Ucho režiséra Karla Kachyňu z roku 1970.

debata chyba
Viac na túto tému: #Willem Dafoe #MFF Karlovy Vary