Götz George mal pri Schimanskom jasno

Je ráno, v kuchyni s množstvom neumytého riadu a prázdnymi fľašami od piva sleduje z okna scenériu Duisburgu, svojho nového revíru, komisár Horst Schimanski. Svojrázny vyšetrovateľ sa po prvý raz objavil v nemeckom krimiseriáli Miesto činu v roku 1981 a rýchlo sa stal najpopulárnejšou postavou celej série, ktorú sledovalo aj množstvo divákov v Československu. Predstaviteľ Schimanského, nemecký herec Götz George, zomrel 19. júna vo veku 77 rokov.

28.06.2016 12:00
Horst Schimanski Götz George Miesto činu Foto:
Götz George ako komisár Horst Schimanski.
debata

Götz George sa svojej ikonickej úlohy zhostil počas 32 rokov celkovo 48-krát. Po Mieste činu, kde sa ako vrchný komisár naposledy objavil v roku 1991, sa o šesť rokov neskôr vrátil na obrazovky v sérii televíznych filmov s názvom Schimanski, v ktorých účinkoval až do roku 2013.

George si bol už od začiatku istý tým, že jeho postava nebude len ďalším uhladeným „kravaťákom“, ktorý vyrieši prípad od stola. „Do tejto postavy som zo seba dal sto percent. Vždy som sa snažil o trochu radikálnosti, k tomuto povolaniu to jednoducho patrí. Postava Schimanského, tak, ako som si ju predstavoval ja, bola jasná od prvého momentu,“ priznal herec v roku 2008 pre nemecký denník Tagesspiegel. Rešpektovať pravidlá a často ťahať svojho partnera z problémov bolo zase úlohou Christiana Thannera (Eberhard Feik), presného opaku Schimanského. Do nových pokračovaní sa s ním však nevrátil. Zomrel v roku 1994.

Neboli to len neštandardné postupy, často na hrane zákona, a kladný vzťah k alkoholu, ktorý definoval postavu duisburského komisára. Charakterové vlastnosti dopĺňal aj výrazný kúsok oblečenia. Rovnako ako ku Columbovi patrí jeho baloniak, k Schimanskému patrí béžová vojenská bunda Parker. Herec na ňu podľa svojich slov nedal dopustiť, i keď preto mal niekedy problémy s režisérmi. „Stále na nich niečo chceli meniť. Bolo to zábavné, ale nakoniec som vždy presadil tie staré bundy,“ prezradil pre agentúru ČTK pri uvedení filmu Schimanski: Deti pekla (2001).

Pre rodáka z Berlína jeho najznámejšia postava nebola prvou úlohou. Okrem kariéry divadelného herca sa v roku 1953 prvý raz objavil aj vo filme Keď biele orgovány začnú kvitnúť s rovnako začínajúcou herečkou Romy Schneiderovou. Po boku Pierra Bricea (Vinnetou) a Lexa Barkera (Old Shatterhand) si zase zahral vo filmovej adaptácii slávneho príbehu Karla Maya Poklad na Striebornom jazere (1962). Na opačnú stranu zákona sa o niekoľko desaťročí neskôr postavil ako doktor Mengele vo filme Nič než pravdu (1999), ale aj ako sériový vrah v snímke Zabijak (1995). Táto úloha mu priniesla aj cenu na festivale v Benátkach.

Götz George žil striedavo v Hamburgu a na Sardínii, kde sa venoval jazde na motorke, plávaniu či potápaniu. Aj keď do svojho letného bytu chodil predovšetkým oddychovať, ani tam nemal núdzu o akčné zážitky. V roku 1996 utrpel vážne zranenie nohy, keď ho pri potápaní sa pred jeho sídlom prešiel čln s nemeckými turistami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Duisburg #Götz George #Horst Schimanski #Miesto činu #Poklad na Striebornom jazere