V trilógii Zahradnictví sa Hřebejk vráti k postave Krausa z Pelíškov

Český režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský nakrúcajú výpravnú filmovú trilógiu Zahradnictví, ktorá bude časovo predchádzať ich filmu Pelíšky z roku 1999.

28.06.2016 14:00
Jan Hrebejk Foto: ,
Český režisér Jan Hřebejk.
debata (1)

Premiéry všetkých troch snímok sú naplánované na rok 2017. Sága, v ktorej herečky Aňa Geislerová, Klára Melíšková a Gabriela Míčová stvárnia sestry, je inšpirovaná históriou Jarchovského rodiny a bude sa odohrávať počas druhej svetovej vojny a v období po nej. „Vždy som rád načúval spomienkam mojich rodičov na detstvo prežité za okupácie a na mladosť v povojnových časoch,“ vysvetlil scenárista.

Rodinnou históriou sa Jarchovský inšpiroval už pri spomínaných Pelíškoch, v ktorých premietol osobnosť svojho starého otca do úlohy Jindřicha Krausa. „Postava ovdoveného odbojára, stvárneného Jiřím Kodetom, vykresľuje charakter môjho starého otca Jindřicha Rohna na prahu staroby, v generačnom súboji s jeho mladšou dcérou Jindřiškou. V trilógii Zahradnictví som sa rozhodol k nosnej postave Jindřicha vrátiť,“ uviedol. Ako mladý Jindřich, ktorý je manželom jednej zo spomínaných sestier, sa predstaví Martin Finger.

Scenárista okrem starého otca prenesie do novinky aj svoju mamu Danielu. „Jej stret s vlastným otcom bol typickým zápasom medzi mužským a ženským princípom vo vojnou poznamenanej Európe druhej polovice dvadsiateho storočia. Daniela sa tak v Zahradnictví stane ústrednou postavou rozprávania, ktoré zobrazí dvadsať rokov života rodiny,“ dodal.

Snímky vznikajú v česko-slovensko-poľskej koprodukcii, na ktorej sa podieľa aj Česká televízia. Ich nakrúcanie by sa malo skončiť v decembri. Herecké obsadenie trilógie dopĺňajú Ondřej Sokol, Jiří Macháček, Sabina Remundová, Lenka Krobotová, David Novotný, Karel Dobrý, Miroslav Táborský či Anna Fialová.
Dramédia Pelíšky vznikla na motívy knihy Petra Šabacha a odohráva sa v Prahe na konci 60. rokov minulého storočia. Okrem spomínaného Kodeta si v snímke zahrali Miroslav Donutil, Bolek Polívka, Emília Vášáryová, Simona Stašová, Stella Zázvorková, Eva Holubová či Jaroslav Dušek.
Jan Hřebejk s Petrom Jarchovským okrem Pelíškov spolupracovali tiež na snímkach Šakalí léta (1993), Musíme si pomáhat (2000), Pupendo (2003), Horem pádem (2004), Kráska v nesnázích (2006), Medvídek (2007), U mě dobrý (2008), Kawasakiho růže (2009), Nevinnost (2011) či Líbánky (2013).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Hřebejk #Petr Jarchovský #Záhradnictví