Filmové premiéry: Romanca s matkou drakov z Hry o tróny aj vášne spejúce k tragédii

Od štvrtka 30. júna si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť mysterióznu drámu Oslnení slnkom s Tildou Swinton aj dráždivou Dakotou Johnson či temnú komédiu o nájomnom vrahovi Schneider vs. Bax.

30.06.2016 16:00
Emilia Clarke a Sam Claflin vo filme Predtým,... Foto:
Emilia Clarke a Sam Claflin vo filme Predtým, ako som ťa poznala .
debata

Predtým, ako som ťa poznala

Láska si ťa nájde aj tam, kde to najmenej čakáš. Emilia Clarke (hviezda seriálu Hry o tróny) a Sam Clalfin (séria Hry o život) v hlavných úlohách filmovej adaptácie romantického bestselleru obľúbenej autorky Jojo Moyesovej. Louise vie všeličo. Vie, že sa jej páči práca v bistre, a vie, že možno neľúbi svojho priateľa Patricka. Zato nevie nič o klasickej hudbe, nevie, že príde o miesto, a keby tušila, čo ju čaká, asi by prišla o rozum. Will vie, že po dopravnej nehode stratil chuť do života. Vie, čím bol kedysi, vie, že všetko sa mu teraz zdá nepodstatné, a presne vie, ako s tým skoncovať. Zato nevie, že Lou mu vtrhne do života ako náhla búrka. A ani jeden z nich nevie, že jeden druhého navzájom navždy zmenia…

Oslnení slnkom

Slávna rocková hviezda Marianne (Tilda Swinton) prišla o hlas. Po operácii hlasiviek trávi kludnú dovolenku na slnečnom ostrove v Taliansku so svojim mladším partnerom Paulom (Matthias Schoenaerts). Lenivá idylka je narušená nečakanou návštevou Marianninho starého priateľa z mladosti, hudobného producenta milenca Harryho (Ralph Fiennes). Sprevádza ho jeho okúzľujúca a dráždivo zvodná dcéra Penelope (Dakota Johnson).

Nesúdržná štvorica sa spočiatku dobre zabáva a užíva si krásne prostredie talianskeho vidieka… Do slnkom zaliatych dní sa pomaly začína vkrádať vzrastajúce napätie. Tiene minulosti prebúdzajú v zdanlivých priateľoch temné stránky. Radosť z príjemného stretnutia sa mení v atmosféru plnú skrytých vášní, nedôvery, podozrenia a žiarlivosti. Rastúca paranoja a deštruktívne správanie neodvratne speje k desivej tragédii…

Herecký koncert, ktorý rozohrávajú všetci protagonisti filmu ocenili minulý rok na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach.

V mysterióznej dráme Oslnení slnkom sa pred kamerou zišla hviezdna herecká zostava. Rolu živelného Harryho získal na Oscara dvakrát nominovaný Ralph Fiennes (Anglický pacient, Schindlerov zoznam, Spectre). Rockovú superstar Marianne stvárnila držiteľka Oscara Tilda Swinton (Michael Clayton, Grandhotel Budapešť, Letopisy Narnie). Príťažlivú Penelope si zahrala vychádzajúca herecká hviezda Dakota Johnson (Päťdesiat odtieňov sivej). Ako Paul sa predstaví belgický herec Matthias Schoenaerts (Dánske dievča, V kráľových záhradách).

Schneider vs. Bax

"Vstať. Zbaliť si desiatu. Pobozkať manželku. Zabiť Ramona Baxa.”

Nájomný vrah Schneider dostáva zákazku presne v deň svojich narodenín. Jeho cieľom je spisovateľ Ramon Bax. Po ubezpečení, že bude z akcie späť do obeda a stihne pomôcť svojej manželke s prípravou oslavy, Schneider zákazku prijme. Tým sa spustí séria ľstí, bizarných náhod, zlých načasovaní a draho vykúpených omylov. Warmerdamova temná komédia v duchu škodoradostných filmov bratov Coenovcov je brilantným štylistickým cvičením, ktoré podvracia žáner thrilleru spôsobom, aký tak často nevidíte..

debata chyba
Viac na túto tému: #Predtým ako som ťa poznala #Schneider vs. Bax #Oslnení slnkom