Televízne tipy Pravdy: Vek nevinnosti plný nevery aj Vojna Roseovcov

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 7. júla do 13. júla. Televízne tipy pre vás vybrala redaktorka Magazínu Helena Dvořáková.

07.07.2016 12:00
Michelle Pfeiffer Foto:
Michelle Pfeiffer vo filme Vek nevinnosti.
debata

Štvrtok 7. 7.

Mária Antoinetta, Film+, 18.30
Život v Európe nebol nikdy ľahký – Mária Antoinetta bola dcérou Márie Terézie a Františka Lotrinského. To by bolo super, nebyť toho, že sa z mocenských dôvodov musela už v pätnástich vydať do Francúzska a onedlho sa stať francúzskou kráľovnou (1774). Aj to by bolo super, keby neprišla Veľká francúzska revolúcia a keby Máriu Antoinettu a jej muža Ľudovíta XVI. nepopravili. Takto to chodí v Európe. V USA, kde trpia absenciou kráľovských dejín, o tom nakrúcajú pekné filmy. V tejto historickej dráme z roku 2006 hrá nešťastnú panovníčku Kirsten Dunst.

Ucho, ČT2, 21.40
Najznámejší český „trezorový“ film z roku 1970. Každý už asi vie, o čo tam ide – manželia sa vrátia zo spoločenskej akcie (Bohdalová – Brzobohatý, vtedy aj skutoční manželia) a on nadobudne dojem, že niekto v byte bol a nainštaloval tam odpočúvacie zariadenie. Keďže žijú v pretvárke – on je námestníkom ministra – riadne ich to znepokojí. Nepovedali niečo nevhodné teraz alebo ešte na večierku? Film Karla Kachyňu vystihuje, ako sa museli ľudia kriviť kvôli režimu. Dobré filmy tohto druhu sú však skôr o charakteroch než o režimoch. Aj tento.     

Moderná doba, Dvojka, 22.00
Americká komédia z roku 1936, v ktorej hrá, režíruje ju a scenár napísal Charlie Chaplin. Ide o to, ako stroje menia život ľudstva. Vo fašistickom Nemecku a Taliansku bol vraj zakázaný. Chaplin sa vedel vysmiať z fašizmu. Deti, ktoré pozerali denne jeho grotesky, sa odmalička vyznali v tom, čo je dobré a čo zlé. Dnes je už Chaplin vzácny a – chýba.       

Piatok 8. 7.

Kouzla králů, ČT1, 20.10
Leto býva – je to nová tradícia – plné rozprávok, a to aj v hlavnom vysielacom čase. Televízia si asi myslí, že všetci grilujú a na televíziu sa počas letných večerov nedívajú. Lepšia by bola nejaká detektívka, aby sme sa necítili ako na Vianoce. 

Diktátor, Dvojka, 22.05
Výborne! Protifašistický film, ktorý vznikol spontánne a aktuálne v roku 1940, keď to vo svete vrelo. Platí dodnes a dá sa na ňom stále aj baviť. To je umenie! To bola odvaha! Malo by sa to povinne pozerať, keby to „povinne“ nebol úplne protichaplinov­ský nápad.

Zakázané uvolnění, Nova, 22.10
Hřebejk si zvolil vzrušujúci námet – únos nevesty a napínavý hokej niekde v motoreste…  Zakázané uvoľnenie v športe a v láske? Uvidíme paralely… 

Sobota 9. 7.

Josephine, báječná a aj tak slobodná, HBO, 15.20
Už asi viete, o čo ide – má tridsať a nemôže sa vydať. Vďačný námet na komédiu, najmä ak je francúzska, ale radšej mám filmy, kde sa nemôže oženiť muž.

Pán múch, Cinemax, 18.30
Lietadlo plné vojenských kadetov stroskotá na pustom ostrove. Skupina chlapcov, zvyknutých na dohľad dospelých, najskôr uvíta slobodu, potom sa však rozdelia na dva tábory: Jeden uznáva hodnoty civilizácie, druhý prijme zákony divočiny. Zvíťazí v divočine divočina?

Vek nevinnosti, Jednotka, 21.45 Tak toto bude určite dobré: Bontón vyššej spoločnosti dodržiava mladý právnik Newland Archer a jeho snúbenica May Wellandová. Ich svadobné prípravy však naruší príchod grófky Olenskej. Krásna a nespútaná žena je pre Newlanda prísľubom existencie iného, slobodnejšieho sveta! Čo on asi spraví?

Nedeľa 10. 7.

Manželská terapia, Doma, 20.00

Terapeut riadi „obnovu“ manželstva a páru to nie je vždy po chuti. Najmä keď terapeut nariadi sex! Dá sa to akceptovať?

Horčica mi stúpa do nosa, ČT1, 21.45 Vo filme hrá Pierre Richard a ten mení všetko na katastrofu. Pri filmoch s týmto kučeravým smoliarom sa divák cíti ako dieťa šťasteny, lebo sedí, pozerá a práve nič nepobabral…

Vojna Roseovcov, JOJ Plus, 22.55
Manželská „láska až za hrob“ sa vie zmeniť na strašnú nenávisť! Hádky si vyžadujú niekedy veľkú energiu a vynaliezavosť. Roseovci sú v tom dobrí. (Hojdanie na lustri by som nezvládla.) Oni idú naozaj až za hrob. Ale v nenávisti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #televízne tipy #Vek nevinnosti #Manželská terapia