Z histórie festivalu Pohoda

Od roku 1997 do dnešných dní - ako vyzerala Pohoda?

09.07.2016 09:00
festival Pohoda 2016 Foto: ,
Atmosféra na festivale Pohoda.
debata

1997

Prvý ročník festivalu sa konal pod názvom Kráľovská pohoda 29. 6. 1997 na futbalovom štadióne na trenčianskom sídlisku Sihoť a bol súčasťou osláv 585. výročia udelenia Trenčínu štatútu slobodného kráľovského mesta. Na koncerte, ktorý organizovali Michal Kaščák a Mário Michna, vystúpili Laura a její tygři, Chór vážskych muzikantov, Tony Ducháček & Garage, ruskí Auktyon, Polemic či Bez ladu a skladu. Vstupenky stáli 150, resp. 170 korún.

1998

Druhý ročník podujatia sa presťahoval na štadión Pod Sokolicami. Nebol tak celkom v pláne, a preto sa konal až v septembri. Prišlo asi 3-tisíc ľudí.

1999

Festivalový program sa rozrástol na dva dni (súčasťou bol napríklad maratón premietania seriálu Twin Peaks). Tretí ročník, ktorého headlinermi boli Plastic People of The Universe alebo opäť Bez ladu a skladu, bol prelomový v tom, že naň prišlo až 8-tisíc ľudí – oveľa viac, než organizátori očakávali. Po tomto ročníku oslovil festival partnerov a začal uvažovať aj nad zahraničnými menami.

2000

Parterom festivalu sa stal pivovar Topvar. Vďaka tomu sa rozrástol rozpočet aj možnosti, koho pozvať na Pohodu. Neskôr Topvar v úlohe hlavného partnera festivalu vystriedal Zlatý bažant a aktuálne je ním Urpiner. Festival sa zo štadióna rozrástol aj do areálu trenčianskeho výstaviska.

2001

Pohodu, ktorá sa medzičasom otvára okrem hudby či filmu aj ďalším umeleckým druhom, postihla počas prvého dňa masívna prietrž mračien a jej areál sa premenil na bahnisté močarisko. Zábery návštevníkov Pohody zablatených od hlavy po päty obleteli svet.

2003

Posledná Pohoda Pod Sokolicami čakala na hlavnú hviezdu festivalu, švédsku skupinu The Cardigans, niekoľko hodín, pretože jej najskôr skomplikovali cestu záplavy a potom havária autobusu. Návštevnosť bola 20-tisíc ľudí denne.

2004

Festival, ktorý sa Pod Sokolicami už naozaj tlačil, sa sťahuje na letisko, kde sa „nadýchne“.

2008

Pohoda má rekordnú návštevnosť vyše 30-tisíc ľudí. Neskôr sa práve číslo 30-tisíc stane festivalovým limitom.

2009

Trinásty ročník Pohody poznačila tragédia. Zrútený stan O2 Arény zabil dvoch ľudí, desiatky zranil a festival sa predčasne skončil. Organizátori zvažovali, či budú vo festivale pokračovať. Nakoniec sa po niekoľkých mesiacoch rozhodli, že áno. Termín Pohody sa však od roku 2010 presúva z tretieho na druhý júlový týždeň. V roku 2009 sa okrem toho Pohoda rozrástla z dvojdňového na trojdňový festival a začína sa už vo štvrtok.

2011

Po niekoľkých jesenno-zimných ozvenách Pohody v Bratislave sa organizátori rozhodli, že jesennú verziu festivalu usporiadajú na trenčianskom výstavisku. Koncept Pohoda Indoor Camping Festival sa však neujal a v ďalších rokoch v ňom nepokračovali.

2016

Dvadsiaty ročník festivalu sa začal vo štvrtok a deň predtým hlásil: vypredané.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #história #Michal Kaščák #Pohoda 2016