Tom Hanks – bežec na dlhé trate

Svoje úlohy si vyberá ako bonbóny z bonboniéry. Azda preto sa prepracoval až k dvom Oscarom, za drámu Philadelphia a za legendárneho Forresta Gumpa. Čerstvý šesťdesiatnik Tom Hanks je bežcom na dlhšie trate.

16.07.2016 05:00
Tom Hanks Foto: ,
Tom Hanks sa počas svojej kariéry prepracoval až k dvom Oscarom.
debata (1)

Toma Hanksa formoval blízky vzťah k súrodencom, staršej sestre a bratovi. Keď mal trinásť, za srdce ho chytil film Stanleyho Kubricka 2001: Vesmírna odysea. Kultové sci-fi mu otvorilo obzory, už vtedy si uvedomil, ako bezhranične môže komunikovať a opantávať obrazom.  Po štúdiu herectva chcel preraziť v New Yorku. Nadšenie ho však opustilo, keď zistil, že je to tvrdý biznis. Živil sa ako predavač topánok a jeho kariéra sa rozbehla, až keď stretol agenta Simona Maslowa.

Na začiatku osemdesiatych rokov sa objavoval v rodinných komédiách štúdia Disney. Šarmantne nenápadný humor si brúsil vo veselohrách Žblnk či Pánska jazda aj ako teenager Josh, ktorému sa nedopatrením splní želanie a zobudí sa ako dospelý. Za účinkovanie v rodinnej komédii Veľký bol prvýkrát nominovaný na Oscara.

Hanksov humor je nenútený, čo z neho robí inteligentného zabávača, a melancholickým pohľadom si získal divákov po celom svete. No jeho herecký talent dozrieval práve v dramatických polohách. Za rolu homosexuálneho právnika nakazeného vírusom HIV, ktorý bojuje proti predsudkom v dráme Philadelphia, sa mu v roku 1994 ušiel prvý Oscar.

O rok neskôr si po sošku zabehol ako ikonický Forrest Gump. Snímka v réžii Roberta Zemeckisa sa okamžite stala kultovou. Jednoduchý mladík Forrest „uteká“ naprieč svetom aby skrz okamihy neobyčajných dní ochutnal všetky farby i špiny ľudskosti. Gump sa Hanksovi definitívne zaryl do tváre. Na kariérny vrchol vystúpil ako tridsaťosemročný

Do hlavnej úlohy vo vojnovej dráme Zachráňte vojaka Ryana ho obsadil Steven Spielberg. Rolu kapitána Millera bojujúceho za záchranu svojich zverencov počas vylodenia v Normandii nemohol zveriť nikomu lepšiemu.

Herec Tom Hanks začínal ako komediant, neskôr...
Tom Hanks vo Florencii, kde nakrúcal film Inferno.
+5Tom Hanks na premiére filmu Most špiónov.

Hanksa definuje tichá odovzdanosť, okamžite si získa dôveru diváka, jeho postavy sú zakaždým správni muži naivne veriaci v dobro sveta, a tejto idei sú ochotní obetovať všetko. Ako väzenský dozorca v dráme Zelená míľa zbieral podivné príbehy odsúdencov, ako Stroskotanec sa po havárii lietadla ocitol na opustenom ostrove, pátral po Da Vinchiho kóde a objavil sa vo fantasy Atlas mrakov. Naposledy hájil rovnosť a právo v Spielbergovej konverzačnej dráme z čias studenej vojny Most špiónov.

Hanks kritizuje komerčnú kinematografiu, kde pretrváva dogma – žena ako sexuálny symbol. „Áno, som feminista,“ odpovedal na otázku herečky Emmy Watsonovej s vysvetlením, že najviac ho ovplyvnili práve silné ženy v jeho rodine.  Hanks sa tiež otvorene stavia za práva homosexuálov, menšín a sympaticky dokazuje, že má rebríček životných hodnôt nastavený správne.

3-krát: Tom Hanks
Film 2001: Vesmírna Odysea videl dvadsaťdvakrát.
Naposledy si zahral v komédii Hologram pre kráľa.
Komédiu Moja krásna učiteľka sám režíroval. Zahral si v nej po boku Julie Roberts.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #philadelphia #Oscar #Tom Hanks #Steven Spielberg #Forrest Gump