Televízne tipy Pravdy: Nesmrteľný Shakespeare aj desivo aktuálna Skrytá vojna

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 21. do 28. júla. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

21.07.2016 14:00
Kupec benátsky Foto:
Nesmrteľný Shakespeare a dvaja slávni herci – Al Pacino a Jeremy Irons – vytvoria v Kupcovi benátskom úžasné trio.
debata

Štvrtok 21. 7.

LETNÉ KINO: Prosba k Bohu, Dvojka, 21.25
Iránska dráma z roku 2008 je o odpustení hriechov. Nech je boh ten či onen, veriaci to chcú mať uňho dobré, a tak robia všetko možné, aby získali body. V tomto filme sa smrteľne chorý Fathi vracia do rodnej dediny a hodlá sa kajať. Verí totiž starej tradícii, podľa ktorej človek, ktorého bezúhonnosť potvrdí štyridsať veriacich, dosiahne u Boha odpustenie. Najdôležitejším svedkom má byť jeho žena, ktorú pred dvadsiatimi rokmi opustil. Uvidíme, či mu tá odpustí!

Krásno, ČT2, 21.40
Hojne propagovaný český film z roku 2014, v ktorom hrá a režíruje ho momentálne miláčik českého publika Ondřej Sokol. Krásno je názov jazera pri Šumperku, kde sa Sokol narodil. Film rieši smrť ženy, ktorá sa kedysi v jazere utopila – zabil ju manžel alebo spáchala samovraždu? Nie je to detektívka, skôr film o tom, ako sa veci v živote rôzne javia. Zaujímavosť – hrá tam Karel Roden s Janou Krausovou.

Prevrat, Jednotka, 21.55
Dánsko-švédska dráma tlmočí skutočný príbeh švédskeho veľvyslanca Haralda Edelstama, ktorý zachránil stovky ľudí po vojenskom prevrate v Čile roku 1973. Je zaujímavé priblížiť si tieto historické udalosti cez osobný príbeh konkrétneho človeka. Edelstame je vykreslený ako bojovník za ľudské práva, ale film je aj o jeho láske, ktorú udalosti bolestne zasiahli.   

Piatok 22. 7.

Kupec benátsky, Film+, 18.20
Nesmrteľný Shakespeare a dvaja slávni herci – Al Pacino a Jeremy Irons – určite vytvoria úžasné trio. Námet hry, v ktorej ide o prípad neľútostného Žida – úžerníka Shylocka a dlžníka – kupca Antonia, už však začína byť meraný nielen umelecky, ale aj optikou politickej korektnosti. Pozrite si film a urobte si vlastný názor. Americká dráma z roku 2004.

Rodina je základ státu, ČT2, 20.00
Režisérom filmu je Robert Sedláček. Hlavná postava filmu (herec Igor Chmela) sa dostal do peknej kaše. Žije si s rodinou v krásnej vile, všetko je o. k., kým sa nepríde na peňažné machinácie, ktoré sú za luxusom. V snahe zachrániť sa hlava rodiny vezie všetkých na južnú Moravu. Chce utiecť pred spravodlivosťou aj sa očistiť. Prichádza k zaujímavým stretnutiam, ktoré objasňujú korene súčasnosti. Čo však s financiami?   

Skrytá vojna, Cinemax, 21.20
Francúzsky krimitriler z roku 2015 má aktuálny námet: Nezávislý novinár Sam sa rozhodne využiť svoje vedomosti o islame a infiltrovať sa do fundamentalistickej siete na predmestí Paríža. Prenikne do partie štyroch mladých mužov, poverených vytvoriť džihádistickú bunku! Bože, to je strašná predstava, ale – skúšame porozumieť. 

Sobota 23. 7.

Je třeba zabít Sekala, ČT2, 20.00
Mimoriadny film s nezabudnuteľnou baladickou atmosférou. Scenár napísal Jiří Křižan, režisérom je Vladimír Michálek. V čase protektorátu sa všetkými podceňovaný Sekal stáva obávaným spolupracovníkom gestapa. V pokojnej moravskej obci šíri strach, udáva a získava za zradu majetky. Častý postup – ale v tomto diele je zvrhlosť počínania stvárnená mimoriadne sugestívne. Hrajú tam poľskí herci aj Vlasta Chramostová!

Streda 27. 7.

Cinema, mon amour, HBO2, 16.25
Dokument Alexandru Belca rozpráva o rumunskom svete filmov. V roku 1989 mali vraj v Rumunsku asi 400 štátnych kín. Dnes ich nie je ani tridsať! Tento film je príbehom správcu kina, bývalého premietača a filmového fanúšika Viktora Puriceho, ako aj jeho dvoch kolegýň. Viktor bojuje za záchranu jedného z posledných rumunských kín – Dacia Panoramic v Piatra Neamt, kde aj sám pracoval. Chcel by „svoje“ kino vidieť zasa plné. Hráva však len asi pre troch divákov, je to donkichotský boj, no nevzdáva sa. Kino už asi neprežije, ale vo filme áno. Tak je to predsa víťazstvo!

Štvrtok 28. 7.

K2. Dotknúť sa neba, HBO, 22.05
Poľský film zavedie divákov na druhú najvyššiu horu sveta K2 a zaspomína na tragické udalosti „čierneho leta“ roku 1986. Na vrchol sa vtedy vydalo deväť expedícií horolezcov, z ktorých niektorí zahynuli. Dokumentaristka Eliza Kubarska ide po ich stopách tragédie s ich deťmi. Režisérka si kladie otázku, či by ako horolezkyňa mala mať vôbec deti. Silný film na zamyslenie: Aký zmysel má výstup? Prečo chce človek prekonať sám seba? Film asi najmä pre ambicióznych.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevrat #Je třeba zabít Sekala #televízne tipy #Prosba k Bohu #Krásno #Kupec benátsky #Rodina je základ státu #Skrytá vojna #Cinema #mon amour #Dotknúť sa neba