Animovaný film Chlapec a svet ukáže, že zázraky nie sú len pre deti

Celovečerný animovaný film Chlapec a svet (2013) Brazílčana Alêa Abreua bol jedným z tohtoročných oscarových nominantov a v slovenských kinách sa objavil minulý rok vďaka distribučnej spoločnosti Filmtopia. Tá sa snaží prinášať tvorbu špecifických tvorcov, s akými sa divák v bežnom kine nestretne.

22.07.2016 09:00
Chlapec a svet Foto:
Oceňovaný brazílsky animovaný film Chlapec a svet si momentálne môžete pozrieť on-line.
debata

Od začiatku júla si vďaka nim môžete ručne animovanú snímku „prenajať“ za malý poplatok a pozrieť on-line prostredníctvom služby vimeo. Ak by ste film Chlapec a svet predsa radšej videli na veľkom plátne, v auguste ho premietnu na filmovom seminári 4 živly v rámci detského programu. Chlapec a svet však rozhodne nie je len pre deti…

Svet je čudo, prekypuje farbami, vyhrieva sa na slnku, topí sa v mestskej tme, žiari aj vzlyká, má vlastnú melódiu, občas desí, vyvolá smútok, inokedy tíško hreje ako chumáčik bavlny. Malého chlapčeka – hrdinu farebného animáku, ktorý pozbieral viac ako štyridsať cien na svetových festivaloch, vábia všetky odlesky. Keď jeho otec, pracovník na bavlníkovej plantáži, príde o prácu, chlapec sa vydáva na potulky, aby sa zoznámil so životom. Na svojej mapke zbiera dediny, lúky, mestá, továrne, ovoniava ich a dotýka sa ich s pokorou.

Abreu vyzdvihuje detstvo ako zázrak, odpútava ho od veku, nezáleží na tom, ako dlho po svete chodíme, ide o to, či sme ochotní vnímať jeho vibrácie. Krásnou formou zároveň prízvukuje dôležitosť umenia, pripisuje mu magickú moc, rastú z neho krídla. Svet je mystické zviera, vznešené aj krvilačné, má množstvo schodísk, prepadlísk aj smútkov. Alê Abreu vedie príbehom ako hudobník, pocitovo inštinktívne, nenásilne hravo a zároveň dokonale vie, čo chce povedať. Nielen téma filmu, aj forma je univerzálne zrozumiteľná, takmer vôbec sa v ňom nerozpráva.

Chlapec a svet (2013) Brazílčana Alêa Abreua... Foto: Filmtopia
Chlapec a svet Chlapec a svet (2013) Brazílčana Alêa Abreua bol jedným z tohtoročných oscarových nominantov.

Kratučké dialógy aj texty piesní sú slabikami, citoslovcami a ruchmi, ktoré dotvárajú silnú zvukovú atmosféru. Tempo definuje hudba, konflikt sa odhaľuje pozvoľna, symbolicky, napätie vzbudzuje náladovosť, každé miesto i moment majú iný odlesk a v chlapcovi vyvolávajú novú emóciu. Dieťa je symbolom nevinnosti, pokory, filmár ho pasuje za „rytiera“.

Abreu sa pri tvorbe vyhol klasickému scenáru, príbeh skladal z obrazov načrtnutých v storyboarde, jednoduchú, naivnú kresbu kombinuje s kolážou. Rozpráva vizuálne, lyricky, veľmi jednoducho a zároveň metaforicky. Evokuje prúdenie, prirodzené chvenie žitia, svet sa láskavo smeje aj zákerne cerí zuby. Soundtrack snímky je rovnako pestrý ako animácia, nákazlivý refrén je ikonický a hrozí, že melódia jednoduchej píšťalky vám zostane zaseknutá v ušiach.

Chlapec opúšťa chránené teritórium vidieka, aby sa zoznámil s chaosom a nestálosťou dní. Režisér ukazuje deťom pravdu priamo, odhaľuje univerzálne ľudské neduhy – ekologický problém, odpútavanie sa od tradícií a samopašný hon, no najmä – hovorí o umení umením. Svet nie je úplne stratený, kým žije umenie a vznikajú filmy, ako je tento.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #animovaný film #4 Živly #Chlapec a svet #Filmtopia