Začiatkom októbra príde do kín nový česko-slovenský film Pirko

Príbeh snímky Pirko, ktorej premiéra je naplánovaná na 6. októbra, rozpráva o mladučkej chránenkyni detského domova Martine alias Shakire.

01.08.2016 12:00
40 pirko Foto:
V hlavnej úlohe koprodukčnej snímky Pirko sa predstaví Dominika Zeleníková (na snímke vľavo).
debata

Oslava osemnástky jej otvorí dvere do veľkého sveta a dievča, ktoré nemá najmenšie tušenie o tom, ako to „tam vonku“ funguje, sa naivne vrhá za slobodou. Martina má hneď po prepustení namierené za Romanom, starou láskou z „decáku“. Keď izolované prostredie domova vymení za Prahu, pulzujúce mesto ju prirodzene celkom pohltí…

Scenáristka filmu Lucia Klein Svobodová, ktorá režírovala snímku spolu s Petrom Klein Svobodom, nechala Martinu prejsť tvrdou skúškou dospelosti. „Chceli sme natočiť film o dievčati, ktoré pád na dno nezlomí, a zároveň autenticky zachytiť realitu odvrátenej strany života vo veľkom meste,“ tvrdia o filme tvorcovia. Hlavnú úlohu stvárnila mladá slovenská herečka Dominika Zeleníková (Johankino tajomstvo).

Pirko má premyslený vizuálny koncept, kameramanom je Asen Šopov – v roku 2003 nominovaný na Českého leva za film Želary. Tvorcovia sa inšpirovali americkou kinematografiou sedemdesiatych rokov a film natočili vo formáte cinemascope, na takzvané sférické sklá. Trailer snímky, ktorá vznikla v česko-slovenskej koprodukcii, si môžete pozrieť na internete.

Natáčalo sa na Slovensku a v Čechách a okrem Dominiky Zeleníkovej sa v snímke objavia herci Tibor Kotlár, Viktória Šuplatová, Martin Finger, Tamás Gál, Bolek Polívka a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Zeleníková #Pirko