Zora Kolínska: Femme fatale s vľúdnou tvárou

Za svojím cieľom šla vytrvalo a sebavedomo, no vždy vedela podať aj pomocnú ruku. Herečka a speváčka Zora Kolínska by sa 27. júla dožila 75 rokov.

01.08.2016 16:00
3316526 Foto:
Herečka Zora Kolínska.
debata (2)

Zora Kolínska už v mladom veku suverénne vyhrávala všetky súťaže v prednese či speve. Keď ju po skončení strednej školy kamarátka nahovárala, aby sa zúčastnila prijímacieho konania na Vysokú školu múzických umení, nedala sa dlho presviedčať. Talentovaná rodáčka z Kráľovej Lehoty pri Liptovskom Mikuláši skúškami prešla a vydala sa do hlavného mesta.

Spolužiaci z vysokej školy si ju pamätajú ako ambicióznu herečku s veľkým potenciálom, ktorá svoj talent svedomito rozvíjala. Blízki si cenili jej sebavedomie a priamosť, ktoré šli ruka v ruke s dobromyseľnosťou. Netrvalo dlho a jej nadanie a šarm si všimol aj Milan Lasica. Po skončení školy dostala umiestenku v prešovskom divadle, vychádzajúcu hviezdu však lákal väčší svet. Jediný spôsob, ako mohla zostať v Bratislave, bola svadba, a tak úradnícka pečiatka urýchlila aj spečatenie vzťahu medzi dvoma mladými umelcami.

Zora Kolínska v televíznom programe Mapa... Foto: archív STV
kolinska Zora Kolínska Zora Kolínska v televíznom programe Mapa spomienok (1979)

So slovenským humoristom sa napokon po niekoľkých rokoch rozišli, no neskôr sa opäť stretávajú ako kolegovia na scéne Divadla na Korze v populárnych kabaretných programoch dvojice Lasica a Satinský. Keď divadlo v roku 1971 na príkaz „zhora“ zrušili, Zora Kolínska si to nasmerovala do Divadla Nová scéna. Prijímali ju takpovediac „na istotu“, už počas pôsobenia v Krajskom divadle v Trnave sa osvedčila aj v komediálnych žánroch a spevácky talent jej rozhodne nechýbal.

Na Novej scéne mohla svoj potenciál využiť naplno. V klasickom repertoári stvárnila zložité dramatické osudy vnútorne nenaplnených žien, častejšie však účinkovala v klasických komédiách.

Zora Kolínska a Sylvia Turbová v televíznom... Foto: ARCHÍV STV
Sylvia Turbová, Zora Kolínska Zora Kolínska a Sylvia Turbová v televíznom seriáli Straty a nálezy (1975).
Ako jedna zo zakladajúcich herečiek tiež účinkovala v Divadle Astorka Korzo'90. Úloha Akuliny v hre Maxima Gorkého Scény z domu Bessemenovovcov – Meštiaci jej dokonca priniesla významné herecké ocenenie Dosky 98 za najlepší ženský herecký výkon. Svoje herecké umenie uplatnila aj v televíznych seriáloch a inscenáciách.
Zora Kolínska o sebe nerada hovorila ako o spievajúcej herečke, tieto dve profesie sa snažila striktne oddeľovať. Prvé piesne začala nahrávať v rozhlase pri svojom hereckom pôsobení. Jej spevácku kariéru najviac ovplyvnila spolupráca s Petrom Smékalom, z ktorej vznikli hity ako Červené jabĺčko či Skús objať dym. Texty jej písali Lasica, Janovic a Petiška. V 90. rokoch tiež pravidelne vystupovala v relácii Repete a po smrti Ivana Krajíčka sa dokonca ujala jej moderovania. Po rokoch hľadania našla napokon šťastie aj vo vzťahu s lekárom Igorom Petrom. Deti však nemala, najskôr na ne nebol čas a potom to už nebolo možné zo zdravotných príčin. Herečku a speváčku dostihla zákerná choroba 17. júna 2002 v Bratislave.

3× Zora Kolínska

  • Počas štúdií bol jej nápadníkom Josef Abrhám, jej neskorším partnerom bol aj Juraj Kukura.
  • Aktívne športovala, mala rada beh, lyžovanie, tenis aj kolieskové korčule.
  • Po roku 1989 si otvorila úspešný salón s nábytkom, ktorý viackrát ocenili ako najkreatívnejšiu expozíciu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #speváčka #herečka #Milan Lasica #Repete #Zora Kolínska