Filmový seminár 4 živly vonia mladosťou

Najnavštevovanejšie podujatie banskoštiavnického kultúrneho leta, Filmový seminár 4 živly láka od 10. do 14. augusta do banského mestečka omladnúť.

03.08.2016 09:00
Toto je náš svet Foto:
Snímka ocenená na canneskom festivale v sekcii Iný pohľad Toto je náš svet bude mať na 4 živloch slovenskú predpremiéru.
debata

Program totiž diktovala téma mladosť. „Podujatie funguje už osemnásty rok a zhodli sme sa, že tému mladosť môžeme využiť poslednýkrát bez toho, aby sme boli prehnane sentimentálni,“ hovorí PR manažér festivalu Peter Gašparík.

Archívne chuťovky aj canneský víťaz

Popri najväčších klasikách, akými sú napríklad Formanov Černý Petr alebo muzikál Sláva od Alana Parkera, ktoré sa budú premietať v amfiteátri, je seminár tradične zameraný aj na čerstvé snímky. Takou je americká komediálna dráma Toto je náš svet. „Film si nesie veľmi pozitívne ohlasy zo svetových festivalov, naposledy bodoval v Karlových Varoch a uvedieme ho v distribučnej predpremiére. Je to príbeh rodiny – otca a jeho detí, ktoré vyrastajú v lese, no jedného dňa sú nútení navštíviť civilizáciu,“ približuje Gašparík. Režisér Matt Ross obsadil do snímky Vigga Mortensena a ako otca početnej detskej „posádky“ ho podrobí skúške, aby pochopil, čo to znamená byť rodičom…

Mladosť po slovensky aj nemecky

V spolupráci s Goetheho inštitútom v Bratislave vznikla minisekcia venovaná nemeckým filmom. „Už na zimných 4 živloch sme sa venovali nemeckej kinematografii, konkrétne subžánru mumblecore. Tentoraz sa nesústredíme výhradne naň, ale vybrali sme niekoľko nemeckých filmov, ktoré súvisia s mladosťou,“ približuje Gašparík. "Môj svet je disco je mumblecore komédia o dospievaní a rozpráva príbeh bizarného tínedžera Floriana, s ktorým sa nechápavý otec snaží nemotorne zblížiť. V slovenskej premiére uvedú aj snímku Útočisko. Wolfgang sa koncom šesťdesiatych rokov ocitne v detskom domove pre problémové deti. Štrnásťročný chlapec čelí krutým prevýchovným podmienkam a vytrvalo vzdoruje nespravodlivosti.

„Samozrejme, sústredíme sa aj na detstvo a dospievanie na Slovensku. Máme pripravených niekoľko filmových klasík ako My z deviatej A, ale aj archívne unikáty, ku ktorým sa diváci len tak nedostanú. A nedostali by sme sa ani my nebyť filmovej historičky Evy Filovej, ktorá ich objavila v archíve,“ prezrádza Gašparík. Do pozornosti dáva snímku Mladí mostári. „Ide o dokument verný svojmu názvu, odohráva sa počas normalizácie v Československu a zobrazuje študentov mostárskeho učilišťa v Brezne.“ Gašparík dodáva, že by malo ísť o „veľmi smiešnu záležitosť“.

O novovlnových mladíkoch z prvej ruky

Režisér Eduard Grečner príde porozprávať o prelomovom filme Štefana Uhra My z deviatej A. „Grečner bol Uhrovým pomocným režisérom, spolupracoval s ním na viacerých snímkach, okrem iného aj na Slnku v sieti. Na masterclasse porozpráva o celej Uhrovej generácii mladých filmárov. Vystrelili z podobného podhubia naraz a ich filmy boli natoľko výrazné, že sa o nich začalo hovoriť ako o československej novej vlne,“ vysvetľuje Gašparík. Masterclass bude v piatok 12. augusta o 15. h v kine Akademik.

Aj maďarský dokument Flákač (2014) budete môcť na Slovensku vidieť po prvý raz. Režisér Gábor Hörcher si vzal na mušku mladého rebela, ktorý sa rozhodne vziať život do vlastných rúk. Premiérovo premietnu aj lotyšskú snímku Ešte som tu v réžii Renarsa Vimbaa. Na tohtoročnom festivale Berlinale ju ocenili Krištáľovým medveďom za najlepší film pre deti a mládež.

Máte chuť súťažiť?

4 živly sa tento rok zapojili do projektu Iné vízie. Súťaž už deväť rokov vyhlasuje olomoucký filmový festival PAF a tento rok sa rozšírila z Čiech na Slovensko. Iné vízie „hľadajú“ vizuálne zaujímavé a naratívne originálne projekty pohybujúce sa medzi filmom, videoartom, animáciou a výtvarným umením. Cieľom je sprístupniť a oceniť práce profesionálov aj amatérov, ktoré spájajú filmovú a výtvarnú scénu. Ak sa chcete zapojiť, podmienky súťaže sú zverejnené na stránke 4 živly.sk.

Deti sú na 4 živloch tradične viac ako vítané. Rovnako ako po minulé roky aj teraz sa môžu zapojiť do hudobného workshopu a s lektormi ozvučiť krátky animovaný film Kedysi na modrom mesiaci. Pripravená je aj otvorená tvorivá dielňa, kde sa prevtelia do kože chlapčeka putujúceho cudzinou v celovečernom animáku Chlapec a svet, aby nakreslili vlastné podoby sveta. Tvorivú dielňu otvoria v sobotu popoludní po premietaní filmu Chlapec a svet v centre Terra Permonia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #4 Živly