Seriál leta? Stranger Things

V seriálovom svete vypukla epidémia. Od premiéry prvej série Stranger Things, najväčšieho aktuálneho hitu z dielne Netflix, prešiel len necelý mesiac a už teraz je na najlepšej ceste stať sa fenoménom.

04.08.2016 07:00
32 33 stranger things Foto:
Mysteriózny seriál Stranger Things je momentálny letný hit.
debata

Seriál má obrovskú sledovanosť a streamovacia služba mala pred pár dňami kvôli preplnenej kapacite užívateľov dokonca výpadok. Netflixu sa tak po nedávno odpremiérovanej priaznivo hodnotenej sérii Narcos podaril ďalší husársky kúsok.

Pocta osemdesiatkam

Podivná žánrová zmes s nadšením recykluje najväčšie hity osemdesiatych rokov a aj keď sú v centre pozornosti detskí hrdinovia, ani zďaleka nie je pre najmladšie publikum. V malom mestečku v americkej Indiane totiž panuje nočný chlad a dejú sa poriadne strašidelné veci.

Will, Mike, Dustin a Lucas riešia obyčajné chalanské záležitosti, no keď Will jedného dňa záhadne zmizne, temné tajomstvo sa im zažerie hlboko pod nechty. Zatiaľ čo sa Willova matka Joyce (Winona Ryder) bezradne prizerá neschopnosti miestnej polície, partička chlapcov sa rozhodne hľadať kamaráta na vlastnú päsť. Namiesto neho sa však objaví záhadné dievča. Médium s nadľudskou silou im pomaly skladá cestu, ktorá vonkoncom nevedie iba k stratenému Willovi…

Základná premisa príbehu je síce jednoduchá a môže sa zdať predvídateľná, ale „neuchopiteľný“ dej vás okamžite vyvedie z omylu. Hviezdnym menom je síce herečka Winone Ryder no hlavná zápletka sa točí okolo „nákazlivých“ detských hrdinov – nesúrodej trojice outsiderov.

Tvorcovia scenára a režiséri seriálu bratia Matt a Ross Dufferovci opracúvajú klišé, pasujú ho do celkom bizarných kontextov a vyzdvihujú pri tom retro ducha. Unikátny mix je namiešaný z popkultúrnych odkazov, desivo lepkavý dej je plný nepredvídateľných vyústení, skvelých dialógov a živých hrdinov.

Pamätáte sa na E.T. Mimozemšťana?

Spomínate si na Eliota, ktorý pred rodičmi „ukrýval“ ítího? Keď sa v mestečku objaví záhadné dievča, malý Mike si svoju „mimozemšťanku“ obľúbi a snaží sa uchrániť ju pred nechápavým svetom. Obdobným spôsobom tu defilujú hity osemdesiatych rokov, tvorciva sa nimi inšpirovali aby pripomenuli a zakonzervovali, čo bolo.

Seriál nie je výhradne pre cinefilov, nepotrebujete nutne odhaliť všetky skryté odkazy, dej je napínavý a bude baviť aj tých, čo nemajú tušenie, kto bol E.T., scenáristicky je totiž poskladaný tak, aby diváka každou minútou napínal. Stranger Things je z kategórie „nevypnuteľných“ seriálov a keďže služba Netflix premiéruje série naraz, pripravte sa na nepretržitú osemhodinovú jazdu.

Dufferovci pichli do osieho hniezda dokonale lákavým konceptom – odkazujú na kultové snímky osemdesiatych rokov, sú žánrovo rôznorodí, recyklujú a zlievajú do seba mystery, horor, romancu, sci-fi aj komédiu. Seriál je sviežou chuťovkou aj pre tých, čo ulietajú na detektívnom žánri. Recenzenti ho porovnávajú s kultovkami ako True Detective (Temný prípad), Twin Peaks či Fargo, ktoré inovatívne posúvajú štandardné žánrové klišé do novej roviny.

Tvorcovia sú sami fanúšikmi retro estetiky a osemdesiatkovej nostalgie. Stranger Things osobne chytí za srdcia decká, ktoré vyrastali na E.T. Mimozemšťanovi, Nočnej more z Elm Street, Votrelcoch, seriáloch Twin Peaks či Akty X. Ak ste sa báli o agentov Muldera a Scullyovú (Akty X) ako desaťroční, pri sledovaní Stranger Things sa ľahko zľaknete aj dnes. Atmosféra je totiž poriadne mrazivá…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Stranger Things