Televízne tipy Pravdy: Olympiáda v Riu aj česká komédia O rodičoch a deťoch

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 4. augusta do 11. augusta. Televízne tipy pre vás vybrala jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

04.08.2016 09:22
Vinicius, Tom, maskoti Rio 2016 Foto: ,
Vinicius a Tom - maskoti olympijských a paralympijských hier 2016 v Riu.
debata

Piatok: 5. 8.

OH RIO 2016. OTVÁRACÍ CEREMONIÁL. Priamy prenos, Jednotka, 1.00

Slávny futbalový štadión Maracaná v brazílskom Riu sa ponorí do rytmov samby. Letné olympijské hry 2016 sa začnú, ako zvyčajne, veľkolepým otváracím ceremoniálom. Rozpočet naň je rekordne nízky, talianski tvorcovia napriek tomu sľubujú, že šou určite nebude chudobná.

O rodičoch a deťoch, JOJ Cinema, 20.15

Snímka z dielne režiséra Vladimíra Michálka nadväzuje na tradíciu českej filmovej komédie. Vtipné dialógy, výnimočné herecké výkony a humor spájajúci divákov rôznych generácií. Na začiatku je zdanlivo banálna situácia – syn štyridsiatnik (David Novotný) ide na pravidelnú (raz do mesiaca) prechádzku so svojím sedemdesiatročným otcom (Josef Somr). Zviazaní putom štyridsiatich rokov spoločného života v brilantnom dialógu odhaľujú staré resty, trápenia a radosti.

Venuša v kožuchu, JOJ Cinema, 23.40

Režisérovi Romanovi Polanskému tak dlho vyčítali, že jeho posledné filmy sú viac komornými divadelnými inscenáciami, až si jednu takú v osemdesiatke natočil. S dejiskom v jednom divadle, točiacu sa okolo jednej divadelnej hry a dvoch postáv – jej autora a režiséra v jednej osobe plus záhadnej zmyselnej adeptky na hlavnú rolu. Hlavným predstaviteľom snímky Venuša v kožuchu je režisérova o tridsať rokov mladšia kópia (Mathieu Amalric), ženskú rolu zveril Emmanuelle Seigner.

Sobota: 6. 8.

Príbehy slávnych – Oldřich Nový: Věčný Kristián, ČT 1, 15.30

Kto by nepoznal Oldřicha Nového, herca s neprekonateľnou noblesou a osobitým humorom ? Dokument o jednom z najznámejších milovníkov predvojnového filmu mapuje profesný aj súkromný život herca, speváka a režiséra. Na muzikálového velikána v dokumente spomína jeho dcéra Jana Včeláková, Svatopluk Beneš, Květa Fialová, Zita Kabátová, Petr Hapka, Vít Olmer a Jiří Suchý.

Fetiše televízie: Hlásateľky, Jednotka, 15.50

Televízne hlásateľky boli špecialitou Československej televízie. Niektoré z nich ostali obrazovke verné doteraz, iné z nej zmizli natrvalo. Čo robia dnes a ako spätne hodnotia svoju televíznu kariéru? Ďalší diel dokumentárneho cyklu Fetiše televízie bude o pekných tvárach televíznej obrazovky, ktoré každý deň vstupovali do našich socialistických obývačiek.

Nedeľa: 7. 8.

Volám sa Emily, Cinemax, 20.00

Po tom, čo Emily zomrie matka a jej otca zavrú do blázinca, mladé dievča sa ocitne v pestúnskej starostlivosti. Keď jej k šestnástim narodeninám nepríde zvyčajné blahoželanie od otca, tuší, že sa niečo stalo. Prehovorí svojho jediného kamaráta Ardena a spoločne vyrážajú za otcom, s cieľom dostať ho z psychiatrického oddelenia.

Sólista, tal. životopisná dráma, Film Box, 21.00

Novinár Steve Lopez (Robert Downey Jr.) narazí na ulici v Los Angeles na kedysi slávneho hudobného génia Nathaniela Ayersa (Jamie Foxx). Na svoje husle hrá náhodným okoloidúcim. Snaží sa nadanému bezdomovcovi pomôcť a vďaka tomu sa z nich stávajú blízki priatelia… Nakoniec je to najmä Lopez, kto prejde veľkou premenou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #Rio 2016 #televízne tipy #O rodičoch a deťoch