Benátky so sólom Goslinga a Emmy Stone a s kanibalmi ako z Hriešneho tanca

Z 55 snímok, ktoré na benátskom Lide v oficiálnom výbere programu 73. ročníka najstaršieho filmového festivalu na svete ponúknu, bude mať 51 svetovú premiéru práve na tomto mieste.

05.08.2016 09:00
LLL d 29 _5194.NEF Foto:
Otváracím filmom festivalu v Benátkach bude muzikál La La Land v hlavných úlohách s Emmou Stone a Ryanom Goslingom.
debata (1)

O Zlatého leva sa bude uchádzať dvadsať filmov, osem z nich vzniklo v americkej produkcii či koprodukcii. Aj vďaka tomu privíta Lido opäť plejádu hollywoodskych hviezd. Medzi nimi napríklad aj Ryana Goslinga a Emmu Stone, ktorí sú protagonistami súťažného filmu La La Land (Krajina La La), ktorý festival 31. augusta aj otvorí.

Pod romantickým muzikálom je podpísaný režisér Damien Chazelle. Jeho debut z roku 2009 Guy and Madeline on a Park Bench bol rovnako muzikálom, hoci džezovým, a nadchol kritiku. Ďalšia snímka Whiplash, ktorej hrdinom je džezový bubeník snívajúci o sláve, získala troch Oscarov a podobné ambície by mohol mať aj jeho najnovší film. Spomedzi tohtoročných benátskych „úlovkov“ má vraj práve La La Land najväčšie šance zabojovať o Oscara. Myslí si to riaditeľ festivalu Alberto Barbera. „Je to klasická americká kinematografia vo svojej najlepšej forme: muzikál s dvomi veľkými hviezdami predstavuje úžasné pohyby, aké už nie sme zvyknutí vídať,“ povedal v rozhovore pre portál Screendaily.com o príbehu džezového hudobníka hrávajúceho v ufúľaných baroch a čašníčky usilujúcej sa o hereckú kariéru.

Kanibalská love story

Hviezdne obsadenie má aj snímka The Bad Batch (Zlá várka) režisérky Any Lily Amirpourovej. Pred dvomi rokmi zaujala na festivale Sundance s „prvým iránskym vampírskym westernom“ Sama nocou tmou, do Benátok prichádza s postapokalyp­tickou kanibalskou love story z Texasu. V rozhovore pre Dreadcentral.com novinku opísala ako kombináciu kultového fantasy westernu vizionára Alejandra Jodorowského El Topo a Hriešneho tanca. V snímke, v ktorej vraj kanibali porušia pravidlo, že s jedlom sa nehrá, účinkujú Keanu Reeves, Jim Carrey či Giovanni Ribisi. Režisérka sľubuje veľa násilia, ale aj romantiky.

Bývalá manželka neúspešného spisovateľa žije pokojným životom lekárovej ženy niekde na predmestí, až kým jedného dňa nedostane poštou pokus o debutový román svojho bývalého manžela. Prosí ju, či by si ho neprečítala, pretože vždy bola jeho najlepšou kritičkou. Taká je premisa trileru Nocturnal Animals (Nočné zvery) módneho návrhára a režiséra (A Single Man) Toma Forda, ktorý do svojho druhého filmu obsadil Jaka Gyllenhaala, Amy Adams či Lauru Linney. Amy Adams hviezdi aj v ďalšej súťažnej snímke Arrival (Príchod). V sci-fi Denisa Villeneuvea stvárnila lingvistickú expertku, ktorú si vláda povolá, aby zistila, či všadepristávajúci mimozemšťania prichádzajú v mieri. Jej hereckými partnermi sú Jeremy Renner a Forest Whitaker.

Michael Fassbender, Alicia Vikander či Rachel Weisz sa zase stretli pri nakrúcaní drámy Dereka Cianfranceho The Light Between The Oceans (Svetlo medzi oceánmi), adaptácii knižného príbehu o austrálskom strážcovi majáka, jeho žene a nájdenom dieťati v období po prvej svetovej vojne.

Natalie Portman je Jackie Kennedyová

Veľkú hereckú výzvu prijala Natalie Portman. V súťažnej životopisnej dráme režiséra Pabla Larraína stvárňuje bývalú prvú dámu Ameriky Jacqueline Kennedyovú. Snímka by mala sledovať „Jackie“ počas jej pôsobenia v Bielom dome a po tom, čo jej manžela zavraždia. Prezidenta Kennedyho hrá Caspar Phillipso, jeho brata Roberta Peter Sarsgaard.

Súťaž v Benátkach nebude iba o amerických filmoch. Novinky na festivale predstavia Andrei Konchalovsky, Emir Kusturica, François Ozon, Wim Wenders či filipínsky filmár Lav Diaz. Jeho The Woman Who Left (Žena, ktorá odišla) je suverénne najdlhším dielom v súťaži. Diváci aj porota si naň musia vyčleniť 226 minút – teda takmer štyri hodiny.

Pred tromi rokmi v Benátkach zvíťazil taliansky filmár Gianfranco Rosi s dokumentom Sacro GRA. Bol to vôbec prvý dokument, ktorý si z tohto festivalu odniesol Zlatého leva. Teraz sú v súťaži dva dokumenty. Taliansko-švajčiarsky Spira Mirabilis je podľa magazínu Variety vizuálnou symfóniou, ktorá ukazuje rôzne prejavy nesmrteľnosti. Americký režisér Terrence Malick sa o cenu bude uchádzať so snímkou, ktorá má divákom ukázať „zrodenie a smrť“ známeho vesmíru. Jeho 3D cesta vesmírom Voyage of Time vzniká vo dvoch verziách. V kratšej, 40-minútovej, je rozprávačom Brad Pitt. V dlhšej, 90-minútovej, ktorú uvedú aj v Benátkach, divákov sprevádza Cate Blanchettová.

Mimo súťaže v Benátkach premietnu aj novú verziu Siedmich statočných, najnovší režijný počin Mela Gibsona, vojenskú životopisnú drámu Hacksaw Ridge či hudobný dokument k novému albumu Nicka Cavea One More Time With Feeling.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryan Gosling #MFF Benátky #Krajina La La