Dokument na kolesách privezie kontroverznú Cooltúru

Projekt Dokument na kolesách, ktorý odštartuje svoju púť po slovenských školách na jeseň, má v úmysle vzbudiť záujem stredoškolských a vysokoškolských študentov o autorský dokumentárny film, a to veľmi príznačne - premietaním filmov úspešných absolventov ateliéru dokumentárnej tvorby Filmovej a televíznej fakulty bratislavskej VŠMU.

24.08.2016 16:00
Cooltúra Miro Remo Foto:
Režisér Miro Remo skladá vo filme Cooltúra nekompromisnú mozaiku súčasnej slovenskej nekultúry.
debata

Všetky projekcie zastreší lektorský úvod študentov – mladých filmových teoretikov a sprevádzať ich budú diskusie s tvorcami. Dokument na kolesách chce prispieť k trendu mediálneho vzdelávania a zároveň slúžiť ako priestor alternatívnej distribúcie dokumentárnych filmov.

Prvé premietanie je naplánované na 3. októbra o 18.30 h. V kinosále Filmovej a televíznej fakulty VŠMU bude mať premiéru kontroverzný dokument Mira Rema Cooltúra. Autor úspešných filmov Arsy-Versy či Comeback v ňom skladá nekompromisnú mozaiku súčasnej slovenskej nekultúry. Na mušku si vzal komerčné fenomény, nahliada do zákulisia najsledovanejších mediálnych produktov, poodhalil nakrúcanie televízneho seriálu Panelák aj obľúbenej relácie Modré z neba, otvoril dvere do zákulisia koncertov Rytmusa či Mike Spirita, zaznamenal politikov osobne lákajúcich svojich voličov počas predvolebných kampaní. Jeho pozornosť upútali aj bizarné podujatia ako súťaž v kopaní hrobov a venuje sa aj tradičným slovenským „obyčajom“.

Pre neusporiadané autorské práva a nesúhlas niektorých účinkujúcich zverejniť film je klasická distribúcia Cooltúry zabrzdená. Tvorcovia sa preto rozhodli nájsť cestu k divákovi prostredníctvom alternatívnej distribúcie a vzdelávacieho projektu Dokument na kolesách. „Vďaka študentským filmom som veľa cestoval a postupne som zistil, že som sa stal filmárom na plný úväzok. Dokument na kolesách som uvítal nielen ako možnosť prezentovať náš posledný film Cooltúra, ale aj ako prezentáciu Ateliéru dokumentárnej tvorby. Jedno bez druhého by totiž nevzniklo,“ hovorí Miro Remo.

Miro Remo, Jaro Vojtek, Peter Kerekes, Juraj Lehotský, Marko Škop, Robert Kirchhoff či Zuzana Piussi sú vyprofilovaní dokumentaristi s názorom, schopní inšpirovať študentov. Ich filmy pomenúvajú fenomény doby a zasluhujú si svojho diváka. Na to, aby sa Dokument na kolesách pohol z miesta, potrebuje finančnú podporu verejnosti. Na internetovej stránke Startovac.sk môžete ešte 39 dní prispieť ľubovoľnou sumou a zároveň sa tak zapojiť do súťaže o privátny masterclass s dokumentaristom Mirom Remom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #comeback #VŠMU #Miro Remo #Cooltúra #Dokument na kolesách #Filmová a televízna fakulta