Ryan Gosling a Emma Stone si v Benátkach vytancovali oscarové špekulácie

Čo majú spoločné filmy Gravitácia, Birdman a Spotlight? V posledných troch rokoch otvárali festival v Benátkach a následne žali úspechy aj na udeľovaní Oscarov.

02.09.2016 08:54
FILMFESTIVAL-VENICE/ Foto: ,
Herečka Emma Stone prichádza na otvárací ceremoniál festivalu v Benátkach.
debata

Aj teraz by sa mohol naplniť podobný scenár. Muzikálu La La Land (Krajina La La), ktorý v stredu večer otvoril 73.¤ročník festivalu v Benátkach, totiž kritika predpovedá oscarovú budúcnosť. Napokon aj sám prezident festivalu Alberto Barbera ešte pred jeho otvorením tvrdil, že práve očakávaná roztancovaná romanca v hlavných úlohách s Emmou Stone a Ryanom Goslingom je festivalovým titulom s najväčšími oscarovými šancami.

S hlavou v oblakoch

Romantický príbeh džezového hudobníka hrávajúceho v podradných baroch (Gosling) a herečky/čašníčky (Stone), ktorí sa pokúšajú preraziť v Los Angeles, režíroval Damien Chazelle. S hudobnými filmami má skúsenosti, jeho bubenícka senzácia Whiplash získala vlani troch Oscarov. Recenzenti z médií ako Variety, Telegraph či portálu BBC sa po svetovej premiére zhodujú, že La La Land sa takisto v oscarovom súťažení nestratí. Označujú ho za ľúbostný list Los Angeles, prirovnávajú k muzikálovým štylizáciám režiséra Jacqua Demyho a skladateľa Michela Legranda ako Dáždničky z Cherbourgu a píšu, že divákom spôsobí zimomriavky. „La La Land nám chce pripomenúť, aké krásne môžu byť polozabudnuté sny starých časov – tie, ktoré nie sú stvorené z ničoho iného než z tvárí, hudby, fantázie a pohybu. Svoju hlavu má v oblakoch a na čosi málo cez dve ohromujúce hodiny sa tam vznesiete tiež,“ napísal v recenzii britský Telegraph.

La La Land sa vo festivalovej súťaži uchádza o Zlatého leva spolu s ďalšími devätnástimi snímkami. Z nich festivalové publikum videlo včera tri – adaptáciu hry Petra Handkeho Krásne dni v Aranjuez v réžii Wima Wendersa; spracovanie medzivojnového knižného príbehu o austrálskom strážcovi majáka Svetlo medzi oceánmi režiséra Dereka Cianfranceho v hlavných úlohách s Michaelom Fassbenderom a Aliciou Vikander a Rachel Weisz aj novinku Denisa Villeneuvea. Filmár, ktorý aktuálne pripravuje pokračovanie Blade Runnera, predstavil v Benátkach sci-fi Príchod, v ktorom Amy Adamsová, Jerremy Renner či Forest Whitaker musia zistiť, čo majú za lubom mimozemšťania pristávajúci so svojimi vesmírnymi loďami po celej planéte.

V spoločnosti Wellesa, Felliniho aj Kubricka

Počas ďalších dní uvidia diváci aj súťažné snímky Toma Forda, Andreia Konchalovského, Emira Kusturicu, Pabla Larraína, Terrenca Malicka či Francoisa Ozona. O Zlatého leva sa uchádzajú dve desiatky filmov, o jeho držiteľovi rozhodne porota pod vedením režiséra Sama Mendesa. A hoci na vyhlásenie víťaza z jeho úst si diváci musia počkať do 10.¤septembra, prvú cenu už benátsky festival odovzdal. Držiteľom Zlatého leva za celoživotné dielo sa v stredu stal poľský režisér Jerzy Skolimowski. „Jerzy Skolimowski je jedným z najreprezen­tatívnejších predstaviteľov zrodu modernej kinematografie počas nových vĺn 60.¤rokov. On a Roman Polanski sú dvomi filmármi, ktorí najviac prispeli k obrode poľskej kinematografie počas toho istého obdobia,“ zdôvodnil výber Skolimowského riaditeľ festivalu Alberto Barbera.

„Som šťastný a poctený, že som sa ocitol v spoločnosti Orsona Wellesa, Felliniho, Antonioniho, Buñuela, Kubricka a ďalších velikánov. Ale aj tak musím ešte sám sebe dokázať, že si to naozaj zaslúžim,“ citoval režisérovu reakciu na ocenenie magazín Variety.

Skolimowski, ktorý v čase, keď jeho mama pôsobila ako kultúrna atašé Poľska v Československu, dral lavice v internátnej škole v Poděbradoch aj s Milošom Formanom či Ivanom Passerom, sa v Benátkach prvýkrát predstavil začiatkom 70.¤rokov. To už mal za sebou snímky Rysopis (1964), Walkower (1965) či Štart (1967), ktorý získal Zlatého medveďa na festivale v Berlíne. Spolupracovník Andrzeja Wajdu či Romana Polanského, ktorý sa venoval aj scenáristike, herectvu a tiež maľbe, si však s londýnskou drámou Deep End, o vzťahu chlapca a jeho staršej kolegyne, z Benátok cenu neodniesol. „Nepamätám sa, prečo sa v ten rok neodovzdávali ceny, ale bolo to veľmi frustrujúce. Súdiac podľa reakcií na môj film som mal dojem, že by mohol byť jedným z víťazov,“ povedal Skolimowski. Najstarší filmový festival na svete bol v 70.¤rokoch minulého storočia totiž nesúťažný a nekonal sa ani každý rok.

K Zlatým levom sa Benátky vrátili až v 80.¤rokoch a teraz sa zase vracajú k tradícii udeľovania dvoch čestných levov každý rok. Rozhodlo o tom vedenie festivalu s tým, že v Benátkach každý rok ocenia buď režiséra, alebo niekoho zo sveta filmovej produkcie, ale tiež herca alebo herečku. Tento rok to bude Jean-Paul Belmondo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emma Stone #MFF Benátky #La La Land