Sorrentinov Mladý pápež bude seriálovou chuťovkou

„Je to veľmi podivné, túžobné, vrtošivé a surreálne, Jude Law je ako prefíkaný, problémový mladý biskup v najlepšej forme,“ píše britský Guardian o minisérii Mladý pápež. Vznikla v produkcii spoločností Sky, HBO a Canal Plus, režisérom je Talian Paolo Sorrentino (Veľká nádhera, Mladosť), ktorý debutuje na „malej obrazovke“. Do úlohy prvého amerického pápeža Pia XIII. obsadil herca Juda Lawa.

07.09.2016 07:00
Jude Law Mladý pápež Foto:
Seriál Mladý pápež Paola Sorrentina bude mať na HBO GO premiéru na jeseň.
debata

Dve časti „desaťdielneho filmu“, ktorý bude mať na HBO GO premiéru na jeseň, videli prví diváci na festivale v Benátkach cez víkend. Recenzie naznačujú, že sa máme na čo tešiť, aj keď väčšina kritikov si netrúfa odhadovať, kam sa príbeh plný surreálnych náznakov a filozofických úvah uberie.

Chaotický melancholik

Pápež Pius XIII. zápasí s pochybnosťami o vlastnej viere v Boha, lipne na dokonalosti a oddanej poslušnosti blízkych a zároveň okolie rafinovane prerastá, malicherne využívajúc svoje právomoci. Sorrentino dráždi divákove zmysly nielen tým, o čom rozpráva, ale predovšetkým ako. Podľa magazínu Guardian je Mladý pápež „výnimočne honosným vizuálnym zážitkom“. Pri autorovi snímok Veľká nádhera a Mladosť niet o čom pochybovať.

Sorrentino je šarmantný provokatér, sarkasticky a zároveň veľmi poeticky vymetá nonkomformné ľudské zóny a divák sa tak v jeho obnažených hrdinoch chtiac-nechtiac nachádza. V minisérii sa vracia k téme moc. Už v oceňovanej snímke Veľká nádhera o „novodobých rímskych buržujoch“ podpichol nielen „prejedených“ intelektuálov, ale aj bigotné kresťanské tradície.

Príbeh o americkom kardinálovi Lennym Belardovi, ktorý sa stane pápežom, zasadil do temných chodieb honosného Vatikánu, aby v prostredí cirkevnej komunity naplno rozvinul svoje šteklivé špekulácie. Mladý a charizmatický Belard je konzíliom zvolený za pápeža zo strategických dôvodov. Mladosť sa však ukáže ako prekážka. Belard je plný protikladov, stráca vieru, aby našiel jej skutočnú esenciu a čistého Boha.

Dej sa podľa režiséra odvíja od hlavného hrdinu, ten zvádza vnútorný boj medzi obrovskou zodpovednosťou, ktorú pápežská funkcia prináša, a trápením obyčajného človeka zápasiaceho so svojím osudom. Filmár ponúka polemiku o pravej povahe viery, o Bohu a rozmarnom svetskom pokušení.

Mladý pápež by vraj mohol byť Sorrentinovým Twin Peaksom. Kultový príbeh o mladíkovi, ktorý sa pátrajúc po vrahovi dievčaťa zapletie s miestnym podsvetím, režiséra Davida Lyncha už v 90. rokoch zotrel hranice medzi televíznou a filmovou tvorbou. Autor verný vlastnej tvorivej sile dáva seriálovému formátu celkom nový rozmer a Sorrentinov Mladý pápež má rozhodne potenciál potvrdiť to.

Krvavý western aj Gibsonov režijný návrat

Mladý pápež nie je jedinou senzáciou benátskej filmovej jesene. V hlavnej súťaži mala premiéru snímka Frantz – novinka francúzskeho režiséra Françoisa Ozona (8 žien, Bazén). Filmový portál Indiewire po premiére uviedol, že Ozon filmom prekonal sám seba. Remake snímky Ernesta Lubitza Muž, ktorého som zabil z roku 1932 obliekol do sofistikovane elegantnej, čiernobielej drámy.

François Ozon filmom Frantz vraj prekonal sám... Foto: Mars Distribution
François Ozon Frantz François Ozon filmom Frantz vraj prekonal sám seba.

Amy Adamsovej a Jakovi Gyllanhaalovi zveril hlavné úlohy v trileri Nočné zvieratá režisér Tom Ford – autor snímky Single man, známy aj ako kreatívny riaditeľ módneho domu Gucci. Predlohou je kniha Austina Wrighta Tony a Susan z roku 1993. Podľa magazínu Hollywood reporter sa vo Fordovej prepychovej noirovej melodráme stretá duch Davida Lyncha, Alfreda Hitchcoca a Douglasa Sirka.

„Brimstone je krvou nasiaknutá westernová epika, veľmi násilná, extrémne intenzívna, plná znepokojivých biblických odkazov,“ píše bristský Independent o snímke nemeckého scenáristu a režiséra Martina Koolhovena. V mrazivom príbehu hviezdia Guy Pierce, Dakota Fanning a Kit Harington (Hra o tróny). Koolhoven sa divákom festivalu dostal pod kožu surovo živelnou réžiou.

Mel Gibson sa vrátil do Benátok ako režisér. Jeho film Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu premietajú mimo súťaže. Príbeh vojnového medika, ktorý „nedopatrením“ zachráni desiatky mužov bez toho, aby použil zbraň, označili za jeho osobné „vykúpenie“ a diváci snímku ocenili neutíchajúcim potleskom. Benátsky festival sa končí v sobotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Jude Law #Paolo Sorrentino #HBO #Mel Gibson #MFF Benátky #The Young Pope #Mladý pápež #Sky Atlantic #Francois Ozon #Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu #Brimstone #Frantz