Filmové premiéry: Tom Hanks ako pilot hrdina aj pohľad do psej duše

Od štvrtka 8. septembra si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť vizuálnu esej Psie srdce, príbeh o hrdinskom pilotovi Sully, drámu Spojené štáty lásky či horor Muž v temnote.

08.09.2016 16:00
Sully Tom Hanks Foto:
Tom Hanks ako kapitán „Sully“ Sullenberger, ktorý v roku 2009 zachránil zázračným manévrom všetkých 155 pasažierov na palube lietadla.
debata

Psie srdce

Nekonvenčná vizuálna esej slávnej hudobníčky a manželky Lou Reeda Laurie Anderson, ktorá v sebe spája tak zdanlivo vzdialené témy, akými sú blízky vzťah človeka a psa a úplná strata súkromia amerických občanov po tragických udalostiach 11. septembra 2001. Svojbytná vizuálna zložka je sprevádzaná hlasom rozprávačky, ktorá spriada nitky myšlienok a dojmov, pričom tento krehký, takmer beletristický celok sprevádza pôsobivou hudbou samotnej režisérky. Tento nesmierne krehký dokument nabáda diváka k snívaniu a k zamysleniu sa nad vlastnou bolesťou a súkromím.

Muž v temnote

Rocky (Jane Levy) je rozhodnutá vymaniť sa z područia svojej násilníckej matky a zachrániť mladšiu sestru pred životom bez akejkoľvek perspektívy. Pre dosiahnutie svojho cieľa je ochotná urobiť čokoľvek. Spoločne so svojimi kamarátmi Alexom (Dylan Minnette) a Moneym (Daniel Zovatto) majú už na konte sériu starostlivo naplánovaných vlámaní v snahe získať dostatok peňazí na nový život ďaleko od svojich beznádejných osudov v rodnom Detroite. Ich zúfalá kriminálna činnosť im ale zatiaľ príliš peňazí nevyniesla, takže keď sa im donesú informácie o slepcovi (Stephen Lang), žijúcom osamote v opustenej štvrti, v ktorého dome sa údajne ukrýva veľké bohatstvo, pokúsia sa o najväčšiu a poslednú lúpež. Ich zamýšľaná obeť sa ale veľmi skoro ukazuje ako oveľa nebezpečnejšia, než si vôbec dokázali predstaviť.

Spojené štáty lásky

Poľsko, 1990. Prvý euforický rok slobody, ale tiež neistá budúcnosť. Štyri, na prvý pohľad šťastné ženy, v rôznom veku sa rozhodnú, že je čas zmeniť život a splniť si sny. Agáta je mladá matka, nešťastne vydatá, ktorej útekom je ďalší, nezmyselný, vzťah. Renáta je staršia učiteľka fascinovaná jej susedkou Marzenou – osamelou miestnou „kráľovnou krásy“, ktorej manžel pracuje v Nemecku. Marzenina sestra Iza je riaditeľkou školy, zaľúbenou do otca jedného z jej študentov.

Mechanik 2

Pomsta je sladká… Keď si najnebezpečnejší nájomný vrah na svete Arthur Bishop (Jason Statham) myslí, že svoju vražednú minulosť má dávno za sebou, jeden z jeho najobávanejších nepriateľov nechá uniesť jeho priateľku (Jessica Alba). Aby ju zachránil, musí sa Arthur vydať na šialenú misiu. Má za úlohu spáchať tri takmer nemožné vraždy a využiť všetky svoje schopnosti, aby to vyzeralo ako nehody s následkom smrti.

Sully

Dňa 15. januára 2009 sa svet stal svedkom pozoruhodného núdzového pristátia amerického dopravného lietadla, keď kapitán „Sully“ Sullenberger zázračne dosadol počas letu US Airways 1549 na rieku Hudson a zachránil tak život všetkým 155 cestujúcim a členov posádky. Jeho chladnokrvný čin odvrátil nielen tragédiu, ale spravil z neho hrdinu, ktorý inšpiroval celý svet. Kapitán Sullenberger mal v čase nehody za sebou štyridsať rokov pôsobenia v letectve. Od detstva túžil stať sa pilotom, čo sa mu napokon splnilo. Ako šestnásťročný absolvoval letecký výcvik doma v Texase a dostal sa na Akadémiu vzdušných síl. Po vojenskej službe, počas ktorej lietal aj ako pilot vojenských stíhačiek, sa zamestnal v civilnom letectve, kde zúročil dlhoročné bohaté skúsenosti…

Lovecká sezóna: Strachopud

Stará známa partička z lesa je späť! Boog nikdy nepatril medzi najodvážnejších medveďov. Napriek tomu sa spolu so svojím najlepším kamošom Elliotom vydal riešiť monštruóznu záhadu, ktorá ohrozuje bezpečnosť všetkých obyvateľov Timberline …

Keď Elliot pri táboráku rozprával svojim priateľom príbeh o netvorovi žijúcom kdesi v lese, Boog, ktorý, ako vieme, nikdy nesršal odvahou, dostal náramný strach… a Elliot nápad. Šialený nápad. Vystraší Boogov strach. No a ten od strachu ujde. A tak sa spolu so všetkými obľúbenými lesnými kamarátmi vydávajú na zábavnú cestu, na ktorej ich čaká zopár prekvapení a kopa smiechu. A ako sa ukáže, smiech a priateľstvo sú proti strachu tým najlepším liekom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tom Hanks #Laurie Anderson #filmové premiéry #Sully #Mechanik 2 #Muž v temnote #Spojené štáty lásky #Lovecká sezóna: Strachopud #Psie srdce