Dokument Zlatá lýra odhalí zákulisie populárneho festivalu

Rozhlas a televízia Slovenska v spolupráci s Českou televíziou a Slovenským filmovým ústavom vytvorila desaťdielny hudobno-dokumentárny televízny cyklus o medzinárodnom festivale populárnej hudby Bratislavská lýra s názvom Zlatá lýra, ktorý uvedie v septembri a októbri. O námet a scenár projektu sa postaral Róbert Valovič, režijne ho zastrešil Peter Hledík a producentsky sa na ňom podieľal Patrik Pašš z Trigon Production.

09.09.2016 16:00
Miroslav Žbirka Foto: ,
Miroslavovi Žbirkovi podľa vlastných slov Bratislavská lýra dopomohla k odštartovaniu sľubnej kariéry.
debata

Prvú časť dokumentárneho cyklu si budú môcť diváci pozrieť na Dvojke v utorok 13. septembra o 20.15 h. Nasledujúce diely plánuje vedenie Dvojky vysielať každý utorok v rovnakom čase. Jedna časť podľa slov tvorcov potrvá 56 minút.

Realizačnému tímu dokumentárneho cyklu sa podarilo získať výpovede od takmer dvesto osobností slovenskej, českej i zahraničnej hudobnej scény, ktorých mená si v súvislosti s Bratislavskou lýrou ľudia pripomínajú. Jedným z tých, ktorí sa v rámci projektu podelili o svoje myšlienky a postrehy, je i spoluzakladateľ festivalu Pavol Zelenay.

Na začiatky festivalu, pri ktorého zrode stál, spomína s nostalgiou. „Priatelili sme sa s Jankom Siváčkom, obdivovali sme hudbu, hrávali sme v jednom orchestri, spájala nás teda okrem priateľstva aj láska k muzike a ako autori slovenskej populárnej hudby sme sa snažili celej tejto branži nejako pomôcť. V 60. rokoch bola slovenská populárna hudba v útlme, tak sme rozmýšľali, čím ju povzbudiť a prišli sme na to, že keďže sú navôkol všelijaké festivaly, tak taký festival by mohol byť hádam aj na úžitok, že by to mohlo povzbudiť ľudí a dať im príležitosť, aby si napísali veci, vyskúšali si ich a dali sa do súťaže. To bol ten moment, prečo sme sa rozhodli pomôcť populárnej hudbe práve touto cestou a pochopiteľne sme chceli urobiť aj porovnanie s tým, čo je okolo nás, čiže sme si pozývali aj hostí zo zahraničia a myslím, že sa nám podarilo dostať sem dosť zaujímavých interpretov. Na to si spomínam dnes už len s nostalgiou, veď to sú také strašné roky… Tvorcom dokumentu som preto rád poskytol odpovede na všetky otázky, ktoré mi položili. Myslím si, že ľudia, ktorí sa na tvorbe tohto dokumentárneho cyklu podieľali, sú veľmi schopní a že to urobili dobre,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Zelenay.

Diváci budú môcť okrem výpovedí interpretov, autorov a organizátorov Bratislavskej lýry uzrieť v každej časti dokumentu mnoho unikátnych záberov z vystúpení domácich a zahraničných hviezd, oboznámiť sa so zákulisím organizácie festivalu a získať tiež súčasný pohľad na Bratislavskú lýru očami mnohých zainteresovaných.

„Nie je to len enumerácia nejakých pesničiek a interpretov, ale hlavne ponor do ich myslenia. Veľká väčšina ľudí vníma spevákov, ktorí pôsobia v tejto branži, cez to pozlátko a cez ten bulvár – kto s kým čo má, kto čo nosí, kto aký škandál vyviedol… Málokto sa zaoberá myslením týchto ľudí. Ako oni ako kultúrne osobnosti v dobe, v ktorej žijú, vnímajú veci a cítia svoju povinnosť niečo pre spoločnosť a pre tú dobu urobiť. A toto sa nám práve podarilo zmapovať. Myslím, že sme vytiahli poklad, myšlienkový svet osobností, ktorý zmapovaný ešte nikdy nebol a domnievam sa, že to bude pre divákov obrovsky zaujímavé,“ uviedol producent dokumentu Patrik Pašš.

Na tlačovej konferencii k predstaveniu nového televízneho projektu sa zúčastnil aj spevák Miro Žbirka, ktorému podľa vlastných slov Bratislavská lýra dopomohla k odštartovaniu sľubnej kariéry. „Bratislavská lýra celkovo nám slovenským skupinám a interpretom veľmi pomohla preraziť napríklad v Čechách, pretože to bol festival sledovaný celoštátne a práve vďaka Lýre sme v Čechách začali akúsi novú éru slovenskej popmusic. Hoci som si to vtedy neuvedomoval, vtedy išiel deň po dni, mali sme plný kalendár, stále sme hrali a ja som ani netušil, čo Bratislavská lýra v mojom živote spôsobila. Dodatočne si to až teraz tak vysvetľujem, že keď piesne ako Biely kvet alebo Atlantída dodnes hrám vo svojom programe a že stále v publiku rezonujú, tak ma logicky Bratislavská lýra niekam vyniesla. Najviac si v súvislosti s Lýrou spomínam na pesničku Úsmev, pretože ňou sme ako skupina Modus skutočne prerazili a potom keď som spieval práve Biely kvet a Atlantídu. To sú také dva zásadné momenty, ktorými Lýra naozaj ovplyvnila môj život,“ uviedol známy interpret.

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Bratislavská lýra #dokument #Peter Hledík #Patrik Pašš #Pavol Zelenay #Zlatá lýra #Róbert Valovič