Nick Cave opäť hľadá svoj hlas

Nick Cave sa vo štvrtok večer prihováral naraz množstvu ľudí v rôznych kútoch sveta. Jeho intímnu výpoveď na filmovom plátne priniesla v predvečer vydania nového albumu Skeleton Tree snímka režiséra Andrewa Dominika One More Time With Feeling.

09.09.2016 18:37
Nick Cave Foto:
Nový album Nicka Cavea Skeleton Tree uviedla vo štvrtok sprievodná snímka One More Time With Feeling.
debata

Cave si našiel spôsob, ako komunikovať nielen s fanúšikmi, ale aj s médiami. Z predstavy, že by musel novinárom rozprávať o smrti svojho syna Arthura, ktorý minulý rok tragicky zomrel po páde z útesu, bol zhrozený.

One More Time With Feeling nie je klasický dokument, nie je to ani spoveď, ktorá by Nickovi Caveovi pomohla preniesť sa cez stratu syna, ani počin odsúdený na komerčný úspech. Zabudnite tiež na nespútaného Nicka Cavea na vrchole tvorivých síl v snímke 20 000 dní na Zemi. Austrálsky hudobník a spevák začal písať novú kapitolu. Osciluje pritom celkom zraniteľný medzi svetlom a tmou a opovrhuje romantickými predstavami o tom, že trauma prináša nový zdroj inšpirácie.

„Myslím, že strácam svoj hlas,“ priznáva potichu. Nie však priamo do všadeprítomnej kamery, ale ako komentujúci hlas v pozadí. Nick Cave, ten v zábere, je totiž hudobník, ktorý pokračuje v práci a snaží sa definitívnosť tohto výroku odvrátiť. Čiernobiele zábery v tomto prípade nie sú kalkul, odrážajú vnútorné rozpoloženie umelca, ktorý sa nechce vzdať, no zároveň stále čelí aj verejnej mienke. „Kedy sa zo mňa stal objekt ľútosti?“ pýta sa seba, no zároveň aj divákov.

Zásahom „zvonka“ bol svojím spôsobom aj štáb na čele s Andrewom Dominikom, ktorý kládol otázky a v detailoch často až nepríjemne prekračoval intímne zóny. One More Time With Feeling tvoria fragmenty, netvorí ho príbeh, ktorý by ústil do univerzálnej rady, ako prekonať takúto situáciu. Na naratívnosť rezignuje pri novom albume aj Nick Cave, ktorý už neverí, že život sa dá prerozprávať. Snímku sprevádza všetkých osem skladieb z novej štúdiovky Skeleton Tree.

„Spadol si z oblohy, tvrdo pristál na poli,“ až znepokojujúco znejú prvé slová z piesne Jesus Alone, ktorú Nick Cave & The Bad Seeds zverejnili už začiatkom septembra. Pokým sa v divákoch vynárajú tragické asociácie, Nick Cave berie do rúk ruženec a praje si, aby jeho texty neboli zdrojom poverčivosti. Skladbu lemuje vzďaľujúci a znovu sa približujúci zvuk slákov, ktorý na slovo počúva Warrena Ellisa, dôležitú osobu v procese nahrávania. Je to práve Ellis, multiinštrumen­talista a dlhoročný spolupracovník Nicka Cavea, ktorý mu akoby opäť sprostredkoval cestu k hudbe a všetko pevne drží v rukách.

Rovnako ako úvodná skladba aj ostatné piesne sa nesú v jednom pomalom tempe. Okrem hlasu Nicka Cavea, ktorý skôr prehovára, ako spieva, v nich dominujú aj rôzne ambientné prvky, rozliehajúce sa zvuky a šumy, ktorým sa niekedy prispôsobuje aj kamera. Tá niekedy okrem klasických záberov experimentuje, lieta v priestore, rozostiera a deformuje zábery, aby sa následne mohla vrátiť na zem.

Caveov hlas miestami prenasleduje sprievodný spev v pozadí, prinášajúci predzvesť optimistických vyhliadok. Náznaky vyvrcholia v piesni Distant Sky, ku ktorej si spevák prizval dánsku sopranistku Else Torp. Čiernobiely svet na plátne sa tak na chvíľku ocitne vo farbe. Album Skeleton Tree uzatvára rovnomenná skladba, kde sprievodný klavír nenásilne povzbudzuje interpreta, aby neprestával a svoj hlas znova našiel.

Album je už síce k dispozícii, no koho zaujíma to, čím si Nick Cave spolu s rodinou prešiel, mal by si určite pozrieť aj snímku One More Time With Feeling, ktorá robí celý obraz kompletný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nick Cave #Nick Cave And The Bad Seeds #Skeleton Tree #One More Time With Feeling #Andrew Dominik #Warren Ellis #Else Torp