V Británii príbeh Gabčíka a Kubiša zaujal

Ako napínavý a prenikavý hodnotia britskí kritici film Anthropoid o atentáte na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Britsko-česká snímka, ktorá po augustovej premiére v Londýne teraz prichádza aj do ďalších britských kín, netrpí podľa recenzií hollywoodskou opulentnou chválou mimoriadneho činu, čo jej možno pričítať k dobru. Príbeh, v ktorého centre sú Jozef Gabčík (Cillian Murphy) a Jan Kubiš (Jamie Dornan) príde do slovenských kín 13. októbra.

12.09.2016 07:00
Anthropoid Cillian Murphy Jamie Dornan Foto:
Príbeh, v ktorého centre sú Jozef Gabčík (Cillian Murphy, vpravo) a Jan Kubiš (Jamie Dornan) príde do slovenských kín 13. októbra.
debata

„Materiál, z ktorého Anthropoid vychádza, je taký bohatý a jeho ústrední hráči sú natoľko hrdinskí, že nie je potrebné uchyľovať sa k senzáciechti­vosti,“ napísal denník The Daily Telegraph. Kladne hodnotí aj fakt, že dráma Seana Ellisa nemá príchuť niektorých hollywoodskych vojnových filmov, v ktorých režiséri žonglujú s historickými faktami a emóciami.

„Pokus o atentát a následná prestrelka príde až v závere filmu, ale ani úvodné scény nie sú bez drámy. Praha sa hemží nacistickými donášačmi a každý bočný pohľad, každé zaťukanie na dvere vás núti zadržať dych,“ zdôraznil The Daily Telegraph. Páči sa mu aj zakomponovanie historických záberov Heydricha a príležitostné sklony k dokumentarizmu.

The Daily Telegraph obzvlášť chváli herecký výkon Jamieho Dornana, ktorý predtým stvárnil aj hlavnú postavu kritikmi odsudzovaného filmu Päťdesiat odtieňov šedej. Teraz Dornan v postave hrdinského výsadkára Jana Kubiša preukázal, že má na väčšie roly ako také, ktorých súčasťou je erotický výprask.

Štyri z piatich hviezdičiek udelil filmu aj denník The Guardian. „Tento napínavý a klaustrofobický triler režiséra a spoluautora scenára Seana Ellisa znovu predstavuje operáciu Anthropoid a prinútil ma sedieť na kraji sedadla,“ napísal recenzent Peter Bradshaw s tým, že vyčerpávajúci a krutý záver ho, naopak, viedol k tomu, aby sa v kresle oprel a prikrčil. „Inteligentný, tvrdý a pútavý film,“ dodal.

O niečo horšie hodnotenie, tri z piatich hviezdičiek, udelil denník Financial Times. Podľa neho prvé dve tretiny filmu, ktorý sa venuje prípravám akcie či tichým romancám medzi výsadkármi a dvoma ženami, z ktorých jednu stvárnila Aňa Geislerová, môžu na diváka pôsobiť nervózne. „Potom, v záverečnej polhodine, to naberá na obrátkach,“ mieni kritik. Boj medzi výsadkármi, ktorí sa ukrývali v kostolnej krypte, a nacistami potom opísal ako závratný od prvého do posledného okamihu s tým, že divákov núti lapať po dychu.

Tri hviezdičky venoval britsko-českému počinu aj denník The Independent. „Pre britských filmárov sa zdá byť zvláštne, keď rozprávajú typicky český príbeh. České postavy hovoria po anglicky s východoeurópskym prízvukom. Obraz Prahy 40. rokov je úchvatný. Farby sú poblednuté, čo dáva filmu nádych filmového týždenníka,“ napísal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jamie Dornan #Ján Kubiš #Reinhard Heydrich #Anthropoid #Aňa Geislerová #Cillian Murphy #Jozef Gabčík #Sean Ellis