Michael Fassbender: Chcel by som si konečne zahrať v komédii

Neodmysliteľnou súčasťou Medzinárodného filmového festivalu v Toronte (TIFF) je večer venovaný charitatívnemu soirée so známou hereckou osobnosťou. Tohtoročným hosťom bol Michael Fassbender. Prišiel predstaviť film Trespass Against Us a zároveň podporiť charitatívnu časť festivalu. Suma, ktorá sa vyzbiera na vstupnom, už tradične putuje na rôznorodé aktivity na podporou nastupujúcej generácie filmových tvorcov.

14.09.2016 07:00
Michael Fassbender Foto:
Michael Fassbender prišiel do Toronta predstaviť film Trespass Against Us.
debata (1)

Michael Fassbender hľadal istý čas herecké šťastie aj v Los Angeles, no po množstve neúspešných kastingov sa vrátil späť do Británie. Tam sa mu postupne začalo dariť. Prelom v jeho kariére prišiel s filmom 300 (2007). Nasledovala úloha v kontroverznej snímke Hlad (2008) režiséra Steva McQueena. Drasticky kvôli nej schudol, za svoj výkon však získal svoje prvé významné ocenenie, British Independent Film Award aj nomináciu na Európsku filmovú cenu.

Do širšieho povedomia sa Fassbender dostal vďaka úlohe vo filme Quentina Tarantina Nehanební bastardi (2009) a diváci ho poznajú aj z X-Menov, historickej drámy 12 rokov otrokom či ďalšej spolupráce s McQueenom, filmu Shame (2011). „Dodnes sa mi zdá neuveriteľné, že sme tento film natočili za niečo vyše mesiaca a to iba s jednou kamerou. Steve sa nerád s vecami babre, jeho prístup je prísny, ale férový,“ zaspomínal si Fassbender.

Michael Fassbender a Brendan Gleeson vo filme... Foto: Lionsgate
Michael Fassbender Brendan Gleeson Trespass Against Us Michael Fassbender a Brendan Gleeson vo filme Trespass Against Us.

Na filmových festivaloch, akým je aj ten v Toronte, má Fassbender najradšej fakt, že si svoj film môže pozrieť po prvý raz spolu s divákmi. „Teším sa na to. Je to trochu stresujúce, ale dodáva mi to adrenalín,“ podelil sa o svoje pocity s hosťami TIFF soirée. V najnovšom filme Trespass Against Us si zahral otca rodiny britských kočovníkov, ktorý sa snaží zmeniť generáciami zaužívaný spôsob života, ktorého súčasťou sú rôzne kriminálne aktivity. Zvoliť si tak musí medzi budúcnosťou svojich detí a lojálnosťou k vlastnému otcovi.

Za svoju doteraz najťažšiu rolu považuje herec stvárnenie Steva Jobsa v životopisnej snímke Dannyho Boyla. Podľa jeho slov bol hlavným dôvodom fakt, že mu trvá pomerne dlho, kým sa naučí texty, a tých bolo vo filme Steve Jobs neúrekom. „Keď môžem, tak hrám najradšej hneď naostro, bez skúšania na pľaci. Náročný scenár ma však vystrašil, myslel som si, že sa pomýlili, keď ma oslovili. Dokonca som sa pohrával s myšlienkou pribuchnúť si ruku vo dverách auta a dúfať, že ma vymenia. Nestalo sa tak,“ zažartoval.

Fassbender rád posúva hranice protagonistov, ktorých hrá. Či už po fyzickej stránke, alebo po emocionálnej. Telo využíva na vyjadrenie fyzikality svojich filmových hrdinov: „Úlohy, ktoré ma priťahujú, ma zároveň aj zneisťujú, premýšľam o tom, či to dokážem zahrať, ako sa odo mňa očakáva. Postavy, ktoré som doteraz hral, boli pre mňa osobne zaujímavé. Je v nich veľa kontradikcií a konfliktov a každá je iná. Kedysi som študoval a robil pantomímu, čo mi pri herectve dosť pomáha,“ objasnil.

Hoci by sa zdalo, že kvôli obrovskému záujmu si dnes už môže filmy vyberať, má jeden veľký nesplnený sen: „Komédiu mám ako žáner nesmierne rád a rád by som si zahral nejakú väčšiu úlohu, ale akosi ma nikto doteraz neoslovil. Asi si o mne myslia, že nedokážem byť vtipný,“ dodal s úsmevom na záver Michael Fassbender. Festival v Toronte trvá do nedele a v programe má takmer 400 filmov z vyše 80 krajín sveta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Steve Jobs #Steve McQueen #Michael Fassbender #MFF Toronto #Trespass Against Us