Kráľovná trápnosti Bridget Jonesová je späť

Keď sa v roku 2001 objavila v kinách adaptácia úspešnej knihy spisovateľky Helen Fieldingovej o sympaticky nemotornej, nešťastne zamilovanej tridsiatničke Bridget Jonesovej, ktorej ubiehajúci čas a spoločenské nároky neúprosne šliapu na otlaky, jej príbeh prehovoril do duše miliónov žien i mužov po celom svete.

16.09.2016 12:00
debata (1)
Je otcom dieťaťa Bridget Jonesovej Mark Darcy... Foto: CinemArt
Bridget Jonesová Je otcom dieťaťa Bridget Jonesovej Mark Darcy (Colin Firth) alebo Jack Qwant (Patrick Dempsey)?

Po komédiách Denník Bridget Jonesovej (2001) a Bridget Jonesová s rozumom v koncoch (2004) sme sa s ikonickou hrdinkou v podaní hollywoodskej hviezdy René Zellwegerovej na dlhší čas neochotne rozlúčili. Fanúšikovia však poskočili od radosti, keď tvorcovia pred časom oznámili jej návrat. V našich kinách je od včera tretie filmové pokračovanie – Dieťa Bridget Jonesovej.

Bridget ani zďaleka nespĺňa prototyp sexi „kočky“, popletená „trapoška“ priťahuje problémy a jeden poriadne kalorický si neodpustila ani v štyridsiatke. Povestná smoliarka sa tentoraz „namočila“ do neplánovaného tehotenstva.

Zatiaľ čo pri prvých dvoch snímkach sa filmári odrazili od celosvetovo obľúbenej literárnej predlohy, teraz režisérka Sharon Maguireová (Denník Bridget Jonesovej) stavila na pôvodný scenár. Ten si vzala pod palec autorka kníh Helen Fieldingová, scenárista Dan Mazer a herečka Emma Thompsonová. Prvé reakcie naznačujú, že filmári nestúpili vedľa. Zahraničné kritiky sú pokračovaniu viac ako naklonené, späť je vraj stará dobrá Bridget, aj keď má vysnívanú prácu, ideálnu váhu a na krku štyridsiatku.

Film si uťahuje z honby za dokonalosťou a mladosťou s rovnakou ľahkosťou ako pred pätnástimi rokmi a navyše nadčasová téma nestratila ani štipku aktuálnosti. Od filmu Bridget Jonesová s rozumom v koncoch, kde sa Bridget počas dovolenky v Thajsku namiesto vylihovania na pláži ocitne vo väzení podozrivá z pašovania drog, prešlo dvanásť rokov. Viacerí možno čakali, že Bridget za ten čas, poučená prešľapmi, stihla dospieť. V istých izbách svojho rozháraného sveta síce upratala, no jej novonadobudnutú harmóniu predsa prenasledujú staré trhliny. A práve v tom spočíva gro neodolateľného humoru, ktorým si komédia získala toľko fanúšikov.

Keď sa Bridget Jonesová počas festivalu ako roztopašná „pubertiačka“ zapletie na jednu noc so sexi chlapíkom Jackom Qwantom (Patrick Dempsey), z ktorého sa vykľuje bilionár, nastane v jej usporiadanom živote opäť poriadny chaos. Aby toho nebolo málo, objaví sa Mark Darcy (Colin Firth) a stará láska prisype do jej „rany“ poriadnu dávku soli. Nielen city rozvíria jej pokojné single vody. Bridget totiž zakrátko zistí, že zostala „v tom“. Pred sebou má deväť dlhých mesiacov tápania, kto je nielen biologickým, ale aj „vhodným“ otcom jej dieťaťa… Bridget si je svojich chýb vedomá a zápasí s nimi tým najnemotornejším a zároveň najpôvabnejším spôsobom.

„Bridget Jonesová je atraktívna žena, no ospravedlňuje sa sama pred sebou, pretože nespĺňa spoločenské požiadavky, očakávania, ktorými na ňu tlačia jej blízki a okolie. Nie je dievča, ktoré by chodilo do telocvične, radšej si bude čítať svoje obľúbené magazíny, pozerať televíziu a zabávať sa s priateľmi. Má rada svoje chardonnay a cigarety. Chcela som, aby jej telo odzrkadľovalo jej životný štýl,“ povedala v roku 2001 Zelwegerová, ktorá kvôli role pribrala na váhe a študovala plnokrvný britský akcent. Teraz si nechala vlastnú konfekčnú veľkosť a paradoxne tým Bridget o nič neukrátila. So svojou „životnou“ postavou ťahá herečka za jeden koniec s rovnakým nasadením ako kedysi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Bridget Jonesová #Renée Zellweger #Dieťa Bridget Jonesovej